Hlavní obsah

Hackeři vyřadili z provozu izraelský list The Jerusalem Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Zuřící válka v Izraeli se přelévá i na internet. Zpravodajský web The Jerusalem Post, který pravidelně přináší zpravodajství z Izraele v angličtině, se stal opakovaně terčem hackerského útoku. Kybernetičtí nájezdníci jej vyřadili z provozu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Šéfredaktor webu The Jerusalem Post Avi Majer o útoku informoval na síti X již v neděli. „Náš web je pod kyberútokem ze strany těch, kteří se nám snaží zabránit v objasnění toho, co se děje v Izraeli a Gaze,“ prohlásil Majer.

„Neuspějí!“ burcoval šéfredaktor s tím, že i když jsou stránky nedostupné, mohou uživatelé sledovat aktuální dění právě na síti X, Instagramu nebo na Telegramu. Na všech platformách totiž The Jerusalem Post působí, redaktoři webu zde sdílejí všechny aktuality.

Konference o Ukrajině se hackerům nelíbila, chtěli ji překazit vyřazením webů

Bezpečnost

I v pondělí odpoledne byl web The Jerusalem Post nedostupný. Jak se hackerům podařilo vyřadit stránky z provozu, šéfredaktor neuvedl. S největší pravděpodobností jde ale o útok typu DDoS.

Tyto útoky mají vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů – v některých případech i miliony – začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Válka v Izraeli

Boje v Izraeli neutichají ani v pondělí. Vše odstartovali palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy, když v sobotu ráno zahájili rozsáhlý a podle místních médií překvapivý útok na Izrael. Kromě raket vyslali i komanda, která se na několika místech střetla s policisty a vojáky a podle dostupných informací a záběrů ze sociálních sítí zabíjejí civilisty a berou Izraelce jako rukojmí a unášejí je do Pásma Gazy.

Izraelská armáda následně uvedla, že je ve válečném stavu, a slíbila, že se bude bránit. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že nepřítel za útok zaplatí cenu, jakou dosud nikdy nepoznal.

Novinky sledují i v pondělí vývoj situace v Izraeli v on-line reportáži:

Hamás hrozí vražděním rukojmích, videa dá na sociální sítě

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

ČNB se stala terčem kyberútoku

Kybernetické útoky na český bankovní sektor pokračují. V pátek se stala terčem cíleného útoku DDoS (Distributed Denial of Service) Česká národní banka, která...

Výběr článků

Načítám