Hlavní obsah
Online

Hamás hrozí vražděním rukojmích, videa dá na sociální sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Během třetího dne bojů se izraelské armádě podařilo obnovit kontrolu nad všemi pohraničními vesnicemi, uvedl mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Daniel Hagari. Nadále podle něj dochází k izolovaným bojům mezi příslušníky palestinského Hamásu a izraelskými vojáky, ale vesnice, které radikálové při sobotním útoku přepadli, už jsou zcela opět pod izraelskou kontrolou. Novinky sledují vývoj v on-line reportáži.

Živě: Záběry z Pásma GazyVideo: Reuters

 
Článek

Pondělí přináší už třetí den, kdy jsou Izraelci ve válce. Tu zahájili palestinští ozbrojenci v sobotu rozsáhlým útokem, který izraelská média označila za překvapivý. Od té doby se ozbrojencům podařilo zabít nejméně 800 Izraelců a dalších nejméně 150 lidí pravděpodobně různých národností unesli.

K útokům se přihlásilo teroristické hnutí Hamás, které ovládlo Pásmo Gazy. Izrael v sobotu vyhlásil válečný stav a jeho premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že nepřítel za útok zaplatí takovou cenu, jakou dosud nikdy nepoznal.

ON-LINE reportáž končí

On-line reportáž z dění v Izraeli a v Pásmu Gazy pro dnešek končí. Průběh konfliktu budou Novinky.cz v on-line reportáži sledovat opět zítra.

Česká basketbalistka se snaží opustit Izrael

Bývalá kapitánka české basketbalové reprezentace Renáta Březinová se snaží dostat z Izraele, kam přišla před dvěma týdny za novým angažmá do klubu Elitzur Ramla. Třiatřicetiletá pivotka na Instagramu uvedla, že momentálně nemá jak zemi opustit.

Letecké společnosti lety ruší, v těch letadlech, která odlétají, nejsou volná místa. Česko repatriační let nevypravilo.

Pro ČTK basketbalistka uvedla, že jí s odletem pomáhají sportovní funkcionáři.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Renáta Březinová na snímku z roku 2019

Palestinci hlásí 687 obětí

Počet palestinských obětí po izraelských leteckých úderech v Pásmu Gazy vzrostl na 687, z toho je 140 dětí. Uvedlo to palestinské ministerstvo zdravotnictví, informovala agentura Reuters.

Předchozí bilance čítala 560 mrtvých. Izraelská armáda v Pásmu Gazy útočí poté, co z něj teroristické hnutí Hamás v sobotu zahájilo na několika místech útoky proti Izraeli.

Izraelců podle tiskového oddělení vlády zahynulo při útocích ozbrojenců z Hamásu přibližně 800 a dalších přes 2600 lidí utrpělo zranění.

Premiér Netanjahu: Hamás je jako Islámský stát

Izraelské údery v Pásmu Gazy jsou teprve začátkem vojenské kampaně, krutosti páchané Hamásem jsou srovnatelné s činy Islámského státu. Podle agentury Reuters to řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Izraelská armáda ohlásila, že obnovila kontrolu nad izraelskými obcemi v oblasti přilehlé k Pásmu Gazy. Na jihu země se shromáždilo na 100 000 rezervistů. Spojené státy očekávají, že Izrael do dvou dnů zahájí pozemní operaci do Pásma Gazy.

Izraelské ozbrojené síly podle Netanjahua citovaného serverem BBC „udělají všechno pro to, aby osvobodily izraelská rukojmí v Gaze“.

Lidské dno: kamera v autě natočila Palestince, jak zastřelil zraněného, další ho okradli

Hamás hrozí vražděním rukojmích a odvolává se na humanitu a etiku

Ozbrojené křídlo palestinského hnutí Hamás v pondělí večer pohrozilo, že začne vraždit rukojmí, pokud izraelská armáda bude bez varování bombardovat domy v Gaze. Vraždy bude zveřejňovat na sociálních sítích, uvedl Abú Ubajdá, mluvčí Brigád Kásam, ozbrojeného křídla Hamásu.

„Nepřítel evidentně nerozumí jazyku humanity a etiky, tak s ním musíme hovořit způsobem, kterému rozumět bude,“ poznamenal podle serveru al-Arabíja na téma rukojmích Abú Ubajdá.

Vysoký představitel Hamásu Músa Abú Marzúk řekl katarské televizi al-Džazíra, že hnutí je otevřeno diskusi o možném příměří s Izraelem, protože „dosáhlo svých cílů“. Potvrdil také, že Hamás unesl z Izraele do Gazy „desítky“ osob s dvojím občanstvím včetně občanů Číny a Ruska.

Zelenskyj: Rusko má zájem na válce na Blízkém východě

Rusko má zájem na rozdmýchání války na Blízkém východě, která by oslabila světovou jednotu, uvedl v pondělí na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj to byl jeden ze závěrů schůzky, na níž se radil ohledně aktuální situace v Izraeli s vedoucími představiteli ukrajinských rozvědek a ukrajinskými diplomaty.

„Rusko má zájem na rozdmýchání války na Blízkém východě, aby nový zdroj bolesti a utrpení oslabil světovou jednotu a přidal se k existujícím rozporům a rozdělením. To by Rusku pomohlo zničit svobodu v Evropě,“ napsal Zelenskyj.

Dodal, že současné boje mezi Palestinci a Izraelci jsou podle něj mnohem větší hrozbou, než si svět nyní uvědomuje. „Světové války v minulosti vypukly právě z místních agresí. A my víme, jak této hrozbě čelit. A připravujeme vhodné kroky,“ dodal Zelenskyj.

Moskva chce využít válku v Izraeli k diskreditaci Kyjeva, tvrdí ukrajinská tajná služba

Generální tajemník OSN: Civilní infrastruktura nesmí být vojenským terčem

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval, aby v probíhajícím konfliktu mezi Hamásem a Izraelem byly respektovány humanitární zásady. Uvedl, že sice chápe „pocit křivdy Palestinců“, nic podle něj ale neospravedlňuje únosy civilistů a násilí, které hnutí Hamás v sobotu rozpoutalo.

Ve zjevné reakci na plán Izraele zcela blokovat Pásmo Gazy (včetně přerušení dodávek vody, elektřiny a potravin) Guterres řekl, že „civilisté musejí být vždy chráněni. (…) Civilní infrastruktura nikdy nesmí být vojenským terčem.“ Generální tajemník také vyzval Hamás, aby propustil všechna rukojmí.

Izraelská armáda na teroristické operace Hamásu reagovala mimo jiné masivními leteckými údery na Pásmo Gazy. Při nich zemřelo i mnoho civilistů.

„Násilnosti, které se nyní dějí, nevznikly zničehonic. Jsou vyvrcholením dlouhodobého konfliktu a 56 let trvající okupace (palestinských území Izraelem, pozn. red.), jejíž politické řešení je v nedohlednu. Je načase uzavřít tuto krutou etapu krveprolití, nenávisti a polarizace,“ řekl Guterres.

Reportér Novinek v přestřelce

Reportér Novinek Jiří Forman se na hranici s Pásmem Gazy ocitl uprostřed přestřelky mezi dvěma skupinami Palestinců a izraelskou hlídkou na checkpointu poblíž města Aškelon. Situace se po několika minutách uklidnila.

Reportér Novinek se u pásma Gazy ocitl uprostřed přestřelky

Reportér Novinek u Pásma GazyVideo: exkluzivně pro Novinky.cz, Jiří Forman, Aktu.cz

Již 800 mrtvých Izraelců

Po sobotním útoku palestinského hnutí Hamás z Pásma Gazy na Izrael zemřelo přibližně 800 Izraelců, informovalo v pondělí navečer tiskové oddělení izraelské vlády. Dalších více než 2600 lidí bylo podle něj zraněno a asi 150 osob teroristé z Hamásu unesli.

Při útoku Hamásu tak zahynulo za tři dny víc Izraelců než při šestidenní válce v roce 1967. V ní padlo 776 izraelských vojáku a 20 civilistů.

Izraelci zneškodnili ozbrojence u hranice s Libanonem, obyvatelé pohraničních obcí se stáhli do krytů

Izraelská armáda uvedla, že její vojáci v pondělí navečer zlikvidovali „větší množství“ nepřátel, kteří pronikli na izraelské území ze severu z Libanonu. Na izraelské území měly dopadnout nejméně dvě bomby odpálené z libanonského území. V přestřelkách bylo zraněno několik izraelských vojáků, z toho nejméně jeden těžce.

K útoku se přihlásila organizace Islámský džihád, která má svoji základnu v Gaze. Izraelské úřady nařídily obyvatelům asi třiceti obcí a menších měst v blízkosti libanonské hranice, aby setrvávali v protileteckých krytech.

Fiala je pro přesun ambasády do Jeruzaléma

Premiér Petr Fiala (ODS) podporuje přesun české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma. V současné době by to považoval za žádoucí krok, o konkrétním postupu chce jednat s koaličními partnery. Fiala to dnes napsal na sociální síti X.

Uvítal také rozhodnutí Evropské unie prověřit toky evropských peněz poskytovaných na palestinská území v reakci na sobotní útok ozbrojenců z hnutí Hamás na jih Izraele, který si vyžádal stovky mrtvých.

Útok na Jeruzalém

Hnutí Hamás zaútočilo raketami na Jeruzalém, ve městě se rozezněly sirény.

Útoky si vyžádaly deset zraněných. Rakety byly vystřeleny na předměstí, nikoliv přímo na staré město.

Jeruzalém je od Pásma Gazy vzdálen vzdušnou čarou asi 70 kilometrů.

Hamás zaútočil raketami na Jeruzalém

Na Ben Gurionově letišti čekají davy lidí na odlet z Izraele

Ben Gurionovo letiště, největší letecký přístav v Izraeli ležící nedaleko Tel Avivu, je přeplněné lidmi, kteří se snaží opustit Izrael. Své občany ze země evakuovaly například Polsko nebo Maďarsko.

Mnohé letecké společnosti z Evropy i USA však letecké spoje do Izraele přerušily kvůli napjaté bezpečnostní situaci. Například německá Lufthansa zrušila pravidelné lety do Tel Avivu až do soboty. Omezení letů se týká i společnosti SmartWings, která za normálních okolností létá mezi Tel Avivem a Prahou.

Ben Gurionovo letiště v Tel Avivu zaplnily davy lidí prchajících z IzraeleVideo: Reuters

Katar se pokouší vyjednat výměnu rukojmích

Palestinské hnutí Hamás se za katarského zprostředkování snaží vyjednat výměnu Izraelek zajatých jako rukojmí za Palestinky zadržované v izraelských věznicích. S informací přišel server The Times of Israel; Hamás má usilovat o propuštění 36 Palestinek, které se nacházejí v izraelských věznicích.

Katarské ministerstvo zahraniční agentuře Reuters potvrdilo, že je zapojeno do zprostředkovávání jednání mezi Hamásem a izraelskými činiteli a že se vyjednávání týká i možné výměny vězňů. „Naší prioritou je ukončit krveprolití, osvobodit vězně a zajistit, aby byl konflikt zvládnut a nerozšířil se v regionu,“ řekl agentuře Reuters mluvčí katarského ministerstva zahraničí.

EU zastavila veškeré platby Palestině

Evropská unie pozastavila veškeré platby, které měly směřovat na podporu palestinského obyvatelstva, oznámil v pondělí evropský komisař pro sousedství Olivér Várhelyi.

Doplnil, že přezkoumány budou rovněž veškeré projekty a jakékoli nové návrhy týkající se financí na další období jsou odloženy zatím na neurčito. Na Twitteru uvedl, že jde o sumu 691 milionů eur, tedy asi 16,5 miliardy korun.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám