Hlavní obsah

ČNB se stala terčem kyberútoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kybernetické útoky na český bankovní sektor pokračují. V pátek se stala terčem cíleného útoku DDoS (Distributed Denial of Service) Česká národní banka, která o tom informovala v krátké tiskové zprávě. V předchozích dnech čelila útokům řada tuzemských bank nebo pražská burza.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Česká národní banka

Článek

ČNB uvedla, že útok může způsobit zpomalení, případně nedostupnost jejího webu. Ubezpečila však, že „útok nezasáhl vnitřní informační systémy, nedošlo k úniku žádných dat“.

Centrální banka zároveň dodala, že je v kontaktu s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který jí pomáhá s řešením situace.

Ve středu mělo výpadek webu a internetového a mobilního bankovnictví pět tuzemských bank: Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Air Bank a Fio Banka. Později vyšlo najevo, že se banky staly terčem DDoS útoku, který provedla proruská hacktivistická skupina NoName057(16).

DDoS útok probíhá tak, že sovky tisíc počítačů – v některých případech klidně i miliony – začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Ve čtvrtek se kybernetické útoky v českém bankovním sektoru opakovaly, tentokrát zasáhly Raiffeisenbank a Monetu Money Bank. V obou dnech pak byl napaden web Burzy cenných papírů Praha.

Skupina NoName057(16) je aktivní již od března loňského roku, bezpečnostní experti dávají její vznik do souvislosti s válkou na Ukrajině. Proruští hackeři totiž vedou útoky typu DDoS proti zemím, které Ukrajinu podporují, opakovaně.

Na české banky útočili proruští hackeři. K útokům verbují za úplatu kohokoliv

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám