Hlavní obsah

Evropská komise chce vytvořit síť center pro kybernetickou bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropská unie se chystá bojovat proti rostoucímu množství kybernetických útoků díky novému návrhu Evropské komise. Ta plánuje propojit národní a unijní střediska, která se zabývají kybernetickou bezpečností, a vytvořit tak celoevropskou síť operačních center, jež by umožnila lepší ochranu kritické infrastruktury a dalších důležitých systémů.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Projekt, který by měl být spuštěn příští rok, je zamýšlen jako „evropský kybernetický štít“ a Brusel na něj plánuje vynaložit 1,1 miliardy eur (25,7 miliardy korun) z dotačního programu evropské digitalizace.

Podle návrhu by síť propojených středisek měla pomoci předcházet kybernetickým hrozbám a co nejrychleji reagovat na případné útoky. Experti v operačních centrech budou využívat nejmodernější technologie, jako je umělá inteligence a pokročilá analýza dat.

Tento projekt je velmi aktuální v době, kdy se po ruské invazi na Ukrajinu zvyšuje počet kybernetických útoků, které jsou často prováděny ruskými hackery. Západní země také vyjadřují obavy z rostoucí bezpečnostní konfrontace s Čínou.

Nebezpečné triky počítačových pirátů

Bezpečnost

V rámci tohoto plánu chce Evropská komise také usnadnit přístup k potřebným znalostem o kybernetické bezpečnosti a vytvořit internetovou platformu, která by shromažďovala informace o vzdělávání a certifikaci expertů v celé EU. Tato platforma by se v budoucnu měla změnit v reálnou „akademii“, která by koordinovala vzdělávací programy, odbornou přípravu a sledovala vývoj trhu práce v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Celkově se zdá, že tento plán bude mít velký vliv na zvýšení bezpečnosti v Evropě a na ochranu obyvatelstva a kritických systémů před kybernetickými hrozbami. Budoucnost projektu bude projednána v následujících měsících členskými státy a Evropským parlamentem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám