Hlavní obsah

Nejčastěji útočí v Česku na počítače s Windows Agent Tesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agent Tesla, Formbook a downloader Agent.PLI. To jsou jména virů, které útočily na stroje s operačním systémem Windows v uplynulém měsíci nejčastěji. Statistikám antivirové společnosti Eset přitom suverénně vévodil Agent Tesla.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spyware Agent Tesla se objevuje na předních příčkách virových statistik pravidelně. V únoru se v žebříčku Esetu objevil opět ve zhruba 15 procentech ze všech zachycených případů. Aktivní byl především v závěru druhého měsíce, kdy internetem kolovala škodlivá e-mailová příloha „IMG_Evaluate_AWB_HBL & CHECKLIST Docs..exe“.

Silné útoky zaznamenali bezpečnostní experti také 21. února, a to rovnou u dalších dvou nejrozšířenějších detekovaných hrozeb. „Spyware Formbook, jeden z malwarů, které jsme v rámci silného únorového útoku objevili, se šířil přes e mailovou přílohu s názvem Booking Details!!.exe. Předpokládáme tak, že cílem spywaru byli uživatelé, kteří již v těchto měsících začali objednávat dovolené,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

„Dalším typem útočícího malwaru byl Agent.PLI. Zde vidíme nový trend v útočných kampaních – zasílání poznámkových dokumentů programu OneNote, které obsahují škodlivé skripty. Agent.PLI se nejčastěji objevoval jako sdílený dokument s názvem Invoice 575367.bat. Tuto metodu útočníci zkoušejí pravděpodobně kvůli zpřísňujícím se pravidlům pro posílání e-mailových příloh a hledají možnosti, jak toto omezení obejít,“ vysvětlil Jirkal.

Slibují snadné zbohatnutí i zázračné léky. Pak důvěřivce oškubou

Bezpečnost

Velmi jednoduchý útok

Celkově byl útok velmi jednoduchý. „V poznámkovém dokumentu s příponou .one bylo vloženo několik škodlivých .bat skriptů, které byly překryty obrázkem. Obrázek nabádal uživatele ke kliknutí a otevření dokumentu. Kliknutím na tento obrázek se spustil jeden ze škodlivých skriptů, který začal stahovat do zařízení další malware, nejčastěji z rodin Qbot, IceId, AgentTesla nebo RedLine,“ popsal průběh útoku bezpečnostní expert.

Podle něj je evidentní, že kyberzločinci budou mít letos velký zájem přehodnocovat současné strategie a investovat do nových typů útoků. „Přestože útoky s použitím programu OneNote aktuálně slábnou a zdá se tedy, že úspěšné nebyly, princip této strategie se určitě může znovu objevit,“ podotkl Jirkal.

Z řádků výše je patrné, že uživatelé by si v případě nevyžádaných e-mailů měli dávat pozor na různé typy souborů. Škodlivé kódy se totiž mohou ukrývat i v jiných přílohách než těch s koncovkami .exe nebo .bat.

V tabulce níže naleznete přehled nejčastějších kybernetických hrozeb pro operační systém Windows, se kterými se setkávali uživatelé v České republice během února nejčastěji.

TOP10 kybernetické hrozby pro Windows v ČR – únor 2023:
1.MSIL/Spy.AgentTesla trojan (15,14 %)
2.Win32/Formbook trojan (9,61 %)
3.BAT/Agent.PLI trojan (3,54 %)
4.Win32/PSW.Fareit trojan (1,96 %)
5.MSIL/Spy.Agent.AES trojan (1,95 %)
6.Win32/Shafmia trojan (1,43 %)
7.BAT/Runner trojan (1,22 %)
8.MSIL/Disdroth trojan (1,17 %)
9.MSIL/Spy.RedLine trojan (1,15 %)
10.Win32/Warzone trojan (1,01 %)

Takhle důvěřivce oberou! Banky bijí na poplach před novými triky kyberšmejdů

Bezpečnost

Reklama

Související články

Spyware letos nabírá na síle

Agent Tesla se stal v uplynulém měsíci tím vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem v České republice. Podíl mezi ostatními hrozbami se navíc v případě tohoto...

Výběr článků

Načítám