Hlavní obsah

Chtěl investovat do kryptoměn. Přišel o půl milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na internetu lze v dnešní době narazit na celou řadu méně či více sofistikovaných podvodů. Kyberzločinci v poslední době stále častěji zkouší phishingové útoky ve spojitosti s kryptoměnami. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil 47letý muž z Brněnska, který místo výhodné investice zplakal nad výdělkem. Na případ upozornil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Foto: Marco Bello, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celé to začalo vlastně docela nevinně. Údajný finanční poradce oslovil muže prostřednictvím sociálních sítí a nabídl mu pomoc při investování do kryptoměn. „Na začátku začali s částkou kolem jednoho tisíce eur (23 700 korun, pozn. red.),“ uvedl Malášek.

Jejich investice se zdála být úspěšná, proto pokračovali. „Obratem tedy navýšili obchodování o stejnou částku,“ popsal mluvčí, jak domnělý finanční poradce postupně tahal z muže peníze.

Poradce se následně dožadoval dalších peněz a založení jiného účtu, což muž z Brněnska odmítl. Ani tak to ale internetový podvodník nevzdal a nakonec přišel na způsob, jak z důvěřivce vylákat další peníze – nastrčil za sebe jiného kolegu vymyšlené obchodní společnosti.

Snadný výdělek? Podvodníci zneužívají kryptoměny

Bezpečnost

Lákal další a další peníze

Falešný kolega muže informoval, že se na jeho investičním kryptoměnovém účtu objevily „snadno získatelné peníze“, které by mohly celou investici akcelerovat. Muž tak pod vidinou snadného zbohatnutí kývl na další zaslání doporučené sumy.

I další komunikace s podvodníkem byly podle mluvčího tak přesvědčivé, že poškozený odesílal další a další částky. „Až když z jeho bankovního konta zmizelo skoro půl milionu korun, pochopil, že naletěl podvodníkům,“ doplnil mluvčí s tím, že muž následně případ oznámil policii.

Policie se opakovaně zabývá podobnými případy a pravidelně varuje veřejnost, aby důvěřivci nesedli podvodníkům na lep. Přesto jsou kybernetičtí zločinci ve svém snažení úspěšní vcelku pravidelně.

Podvodníci sjednali dokonce i půjčky

Před dvěma měsíci například policisté informovali o případu 57leté ženy z Brněnska, která také naletěla podvodníkům při investicích do kryptoměn. Byla natolik důvěřivá, že podvodnému bankéři dovolila nainstalovat aplikace pro vzdálený přístup ke svému počítači i mobilu, dokonce mu i poskytla údaje ke svému bankovnímu účtu.

„Pak byla překvapená, když z jejího účtu zmizely peníze, a podvodník dokonce sjednal tři půjčky. Celkem se jednalo o ztrátu téměř čtvrt milionu korun. Kdyby nezasáhla banka a nezablokovala účet, škoda by byla ještě vyšší,“ uvedl Malášek.

Žádná tuzemská banka nikdy nepožaduje po svých klientech instalaci programů, které by umožňovaly vzdálený přístup k jejich elektronickým zařízením. Stejně tak by lidé neměli sednout podvodníkům na lep, když požadují přístupové údaje k jejich bankovnictví. Ty by neměli sdělovat vůbec nikomu.

Pokud mají lidé pocit, že někdo získal neoprávněně přístup k jejich bankovnímu účtu, měli by promptně změnit heslo a kontaktovat svou banku.

Při hraní klikl na reklamu. Pak přišel o 800 tisíc

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Zákeřný virus terorizuje počítače v Česku

Dramatický nástup má zákeřný virus Agent.QMG, který se prakticky z nuly vyhoupl v uplynulém měsíci ve virových statistikách na druhou příčku nejrozšířenějších...

Výběr článků

Načítám