Hlavní obsah

10 nejčastějších hrozeb, které cílí na zařízení s Androidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojské koně, které se šíří prostřednictvím falešných her, zůstávají stále hlavním rizikem v Česku pro zařízení s operačním systémem Android. Velmi často zneužívají kyberzločinci populární titul Minecraft a jeho nejrůznější klony. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Eset.

Foto: Reuters

Maskot operačního systému Android od Googlu

Článek

Tím vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem je v případě operačního systému Android adware Hiddad. Stojí za čtvrtinou všech detekovaných útoků, jeho podíl činí přesně 26,54 %.

„Adware Hiddad detekujeme na předních místech pravidelné statistiky již několikátý měsíc po sobě, v dubnu nás ale překvapil svou zvýšenou aktivitou, především ke konci měsíce,“ konstatoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Zákeřný virus terorizuje počítače v Česku

Bezpečnost

Útočníci jsou podle něj při svých kybernetických nájezdech s touto hrozbou úspěšní. „Strategie šíření adwaru Hiddad se zatím nemění, pravděpodobně proto, že je v Česku zkrátka úspěšná – Hiddad se v dubnu nejčastěji skrýval ve hrách Block Crazy Robo World a Block Sun Earth, ve kterých mají hráči za úkol vytvářet svět z kostek tak, jak to známe právě z velmi populární hry Minecraft,“ uzavřel Jirkal.

Varování před falešnými verzemi her se týká také adwaru Andreed, kterému stále patří druhá příčka. A to i navzdory tomu, že byl v uplynulém měsíci zaznamenán první výraznější pokles v počtu jeho detekcí. Mezi ostatními hrozbami činí jeho podíl 15,44 %.

Tento nezvaný návštěvník se hojně šířil prostřednictvím falešné hry Scrap Metal Factory a modifikací pro hry Back Wars. Navzdory poklesu detekcí bezpečnostní experti neočekávají, že by z českého prostředí tento záškodník úplně vymizel.

Odčerpávají peníze potají přes SMS

Třetí příčka v žebříčku patří trojskému koni GriftHorse, před kterým Novinky.cz varovaly již předminulý týden. Ten dokáže uživatele bez jeho vědomí přihlásit k placeným SMS službám, postupně jim potají odsává peníze, což lidé zpravidla zjistí až zpětně na faktuře za mobilní služby.

Bezpečnostní experti Esetu zdůraznili, že GriftHorse se mezi desítkou nejrozšířenějších hrozeb objevil v dubnu vůbec poprvé. A rovnou se vyhoupl na třetí příčku s podílem 6,28 % mezi ostatními hrozbami.

„Trojský kůň GriftHorse se podobně jako ostatní škodlivé kódy na platformě Android šíří prostřednictvím upravených aplikací. V dubnu jsme ho například detekovali v aplikaci přehrávající různé zvuky nebo v hráčské aplikaci využívající kryptoměny,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Nebezpečný trojan útočí v Česku. Lidem odčerpává potají peníze přes SMS

Bezpečnost

Podle něj je tato hrozba velmi nebezpečná. „Trojský kůň GriftHorse dokáže uživatele bez jejich vědomí přihlásit k placeným službám. Po tom, co infikuje zařízení, zobrazuje různá oznámení s domnělými výhrami, dokud na nějakou z nich uživatel neklikne,“ popsal průběh útoku Jirkal.

„Vzápětí je uživatel přesměrován na webovou stránku, kde má zadat k ověření své telefonní číslo, ve skutečnosti ho ale poskytuje prémiové SMS službě. Uživatelé si přitom nemusí plateb hned všimnout a peníze se jim tak mohou strhávat i několik měsíců. Protože uživatelé se k placené službě přihlásí vlastně sami a dobrovolně, je zpravidla nemožné, aby své peníze získali zpět,“ doplnil bezpečnostní expert.

V tabulce níže naleznete přehled deseti hrozeb, se kterými se v dubnu mohli tuzemští majitelé zařízení s operačním systémem Android setkat nejčastěji.

TOP 10 kybernetické hrozby v ČR pro Android – duben 2023:
1.Android/Hiddad.BAQ trojan (26,54 %)
2.Android/Andreed trojan (15,44 %)
3.Android/GriftHorse trojan (6,28 %)
4.Android/Triada trojan (4,29 %)
5.Android/Agent.ELP trojan (2,99 %)
6.Android/TrojanDropper.Agent.GKW trojan (2,88 %)
7.Android/TrojanDropper.Agent.KMZ trojan (2,47 %)
8.Android/TrojanDropper.Agent.KEQ trojan (2,06 %)
9.Android/Hiddad.BAP trojan (2,00 %)
10.Android/Agent.CZB trojan (1,82 %)

Obávaný trojský kůň Emotet nabírá opět na síle

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám