Hlavní obsah

Pět virů, které terorizují počítače od Applu nejčastěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Adware Pirrit je dlouhodobě vůbec nejrozšířenější hrozbou pro platformu macOS od Applu, podle statistiky antivirové společnosti Eset stojí téměř za třetinou všech zachycených hrozeb v Česku a na Slovensku. Vrásky na čele však dělají bezpečnostním expertům i další hrozby.

Foto: archív výrobce

Apple iMac (2021)

Článek

Před adwarem Pirrit varovaly Novinky.cz uživatele v minulosti již opakovaně. Ten už v srpnu útočil velkou silou, kdy jeho podíl činil 16,4 %. V září to bylo dokonce ještě téměř dvakrát více, přesně 28,9 %.

Do svého zařízení pustí lidé tohoto nezvaného návštěvníka sami. „Adware Pirrit je klasickým zástupcem kódů zobrazujících agresivní reklamy. Uživatelé ho většinou stáhnou do zařízení sami a dobrovolně, často jako součást jiných programů nebo her, které útočníci nabízejí v obchodech třetích stran nebo na různých internetových úložištích zdarma či ve výhodných balících,“ vysvětluje Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

Zdálo se, že zmizel. Adware Pirrit se však vrátil a masivně útočí

Bezpečnost

Detekce se rychle proměňují

„Detekce na platformě macOS se v poslední době rychleji proměňují. Podobně to můžeme pozorovat i v případě platformy Android. Může za tím být snaha útočníků stále zlepšovat a přizpůsobovat útočné kampaně zvykům uživatelů. Nelze však příliš počítat s tím, že by dlouhodobě přítomné škodlivé kódy z Česka zcela vymizely. Spíše musíme počítat s tím, že se budeme setkávat s jejich novými verzemi,“ konstatoval Kropáč.

Kromě adwaru Pirrit se v září na předních místech objevil také trojský kůň Downloader.Adload, který do zařízení dále stahuje agresivní reklamu. Oba dva škodlivé kódy po delší pauze doplnil adware MaxOfferDeal.

„Zatímco na adware Pirrit nebo na Downloader.Adload uživatelé narazí nejčastěji ve falešných verzích celé řady aplikací nebo her, které mohou často najít v neoficiálních obchodech nebo na veřejných internetových úložištích, v případě adwaru MaxOfferDeal zneužívají útočníci optimalizaci pro vyhledávače neboli SEO. Díky tomu dokážou uživatelům poskytnout nabídky falešných aplikací nebo programů přímo mezi výsledky vyhledávání,“ vysvětlil bezpečnostní expert.

Rizika adwaru

Škodlivé kódy z rodiny adwaru uživatele obtěžují zobrazováním nadměrného množství reklamy. Řada uživatelů proto nepovažuje tyto škodlivé kódy za skutečnou kybernetickou hrozbu, jakou představují například trojské koně či vyděračské viry.

„To se jim ale z dlouhodobého hlediska nemusí vyplatit. Adware je v zařízení těžko odhalitelný a upozorní na sebe většinou až v okamžiku, kdy má zařízení problémy s výkonem a práce na něm je s ohledem na množství zobrazované reklamy nepříjemná,“ podotkl Kropáč.

Rizika jsou podle něj ale ještě větší. „Po celou dobu své přítomnosti přitom může být adware reálným rizikem pro naše soukromí a naše data – velmi žádané zboží, které má v kyberkriminálních skupinách velkou cenu. Uživatelé by tedy měli investovat do kvalitního zabezpečení a svá data tak náležitě chránit,“ uzavřel bezpečnostní expert.

V tabulce níže naleznete přehled hrozeb, se kterými se mohli uživatelé v rámci platformy macOS setkat v uplynulém měsíci v Česku a na Slovensku nejčastěji.

TOP5 kybernetické hrozby v ČR a na Slovensku pro macOS – září 2023:
1.OSX/Adware.Pirrit (28,9 %)
2.OSX/TrojanDownloader.Adload (7,8 %)
3.OSX/Adware.MaxOfferDeal (3,0 %)
4.OSX/TrojanProxy.Agent (2,4 %)
5.OSX/KeyLogger.BlueBlood (2,4 %)

Nejobávanější škodlivé kódy, které útočí na počítače s Windows

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám