Hlavní obsah

Analytici: Karta se otočí a bitcoin opět poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pouhé dva týdny se hodnota bitcoinu propadla o více než 200 tisíc korun. Stalo se tak poté, co v USA došlo ke schválení 11 bitcoinových ETF fondů. Trh na to však nereagoval dalším růstem, ale propadem. Analytici ale předpovídají, že se karta zase obrátí.

Článek

Zavedení bitcoinových ETF, tedy fondů obchodovaných na burze, vnímají analytici pozitivně. „Spuštění tohoto nového produktu předcházelo velké očekávání a optimistické vyhlídky. I samotný start proběhl nad očekávání, co se týče počtu schválených ETF a zobchodovaného objemu v prvních dnech,“ podotkl Roman Valihrach, zakladatel a CEO české kryptoměnové burzy Coinmate.

Ten zároveň vysvětlil, proč kurz bitcoinu v posledních dvou týdnech – tedy po schválení bitcoinových ETF – tak dramaticky klesl: „Grayscale dostalo povolení k transformaci svého GBTC trustu na ETF. Lidé ho před rokem kupovali se 40% slevou oproti hodnotě držených bitcoinů, a tato sleva v posledních dnech prakticky zanikla – právě díky transformaci na vhodnější finanční nástroj, kterým je ETF. To přivedlo mnoho lidí a institucí k tomu, aby GBTC prodali.“

V prvních dnech tak z GBTC podle něj odteklo více než 500 milionů dolarů, tedy v přepočtu 11,4 miliardy korun. „Některé se přesunuly do jiných, výhodnějších ETF, jiné ale kryptoměny opustily,“ doplnil Valihrach. Právě na odliv kapitálu většinou kryptoměny reagují výrazným poklesem.

Bitcoin padá. A ostatní kryptoměny s ním

Internet a PC

Bitcoin za dva miliony

Karta by se ale podle šéfa kryptoburzy Coinmate měla v dohledné době otočit. „Tento krátkodobý vývoj ale není příliš podstatný. Díky ETF začali brát instituce bitcoin vážně a na ceně se projeví přiliv nového kapitálu až postupně. Myslím si, že mnoho lidí nedoceňuje, jak moc velký dlouhodobý vliv na cenu bitcoinu budou ETF mít,“ konstatoval Valihrach.

„Celý kryptotrh má slušně našlápnuto, aby překonal všechny dosavadní rekordy. Cena bitcoinu se letos podle našich odhadů může vyšplhat až ke 100 000 USD (2,29 milionu Kč),“ předpověděl již zkraje letošního roku ředitel Bit.plus Martin Stránský.

V tomto týdnu by vývoj kurzu bitcoinu a dalších kryptoměn mělo ovlivnit hned několik faktorů. „Budou publikovány především údaje o předstihu HDP v USA a týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které budou zveřejněny ve čtvrtek, a v pátek pak nejnovější údaje o PCE (výdaje na osobní spotřebu, pozn. red.). PCE je preferovaným měřítkem inflace Federálního rezervního systému,“ konstatoval Simon Peters, analytik kryptotrhů v eToro.

Příliv do spotového bitcoinového ETF pokračuje, cena bitcoinu by mohla najít určitou podporu a zahájit další růst.
Simon Peters, analytik kryptotrhů v eToro

„V závislosti na výsledku zveřejnění těchto údajů by to mohlo upravit vnímání trhu ohledně toho, kdy a jak agresivně by Federální rezervní systém mohl začít snižovat úrokové sazby, což by zase mohlo ovlivnit chuť investorů k rizikovějším aktivům, jako je krypto,“ podotkl Peters.

Podle něj je pravděpodobné, že kurz bitcoinu opět poroste. „Vzhledem k tomu, že příliv do spotového bitcoinového ETF pokračuje a očekávání kolem nadcházejícího snížení odměn za bloky na polovinu roste, by cena bitcoinu mohla najít určitou podporu a potenciálně zahájit další růst,“ uzavřel analytik kryptotrhů.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Zvýší se počet investorů

Zavedení ETF by mělo vést ke zvýšení počtu lidí, kteří do bitcoinu investují, byť tedy touto nepřímou cestou. „A to i proto, že stejně jako v případě všech ETFek, i na ta bitcoinová se vztahuje tzv. časový test. To znamená, že se zisk z daných ETF osvobozuje od daně, pokud jej investor drží po dobu alespoň tří let,“ prohlásil Pavol Rusnák, spoluzakladatel společnosti SatoshiLabs, která vyrábí kryptopeněženky Trezor.

Zdůraznil, že ale i pro investory existují rizika. „Je proto velmi důležité pravidelně ověřovat, zda fondy bitcoin jako podkladové aktivum skutečně drží, tak jak jim to nařizuje SEC,“ podotkl Rusnák.

„Otázkou zůstává, jaký bude dlouhodobý dopad na cenu bitcoinu. Pohyby v horizontu týdnů nejsou moc podstatné. Aktuální vývoj může být naopak důkazem, že přestává být citlivý na události diskutované na internetu. V rámci investičního výhledu je ale rozhodně důležitější upínat se k dlouhodobému horizontu,“ doplnil spoluzakladatel SatoshiLabs.

Většina z 11 schválených bitcoinových EFT nepřežije, řekl šéf Grayscalu

Internet a PC

Kurzy padají dvouciferným tempem

Současný vývoj kurzů jednotlivých kryptoměn ale příliš pozitivní není. Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ve středu 10. ledna udělila souhlas se spuštěním 11 spotových bitcoinových investičních fondů obchodovaných na burze (ETF), načež kurz bitcoinu vystřelil na 1 094 349 Kč.

Od té doby ale hodnota klesla již o více než 200 tisíc korun. V minulém týdnu se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 989 918 Kč, v úterý odpoledne to bylo už jen za 887 689 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Absolutní rekord si zatím bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč. Například loňský rok začaly obchody nejznámější kryptoměny na světě na 380 890 Kč.

Podobně jako bitcoin oslabují v posledních dnech i další kryptoměny. Dvouciferným tempem klesla hodnota u virtuálních mincí Sats (30,27 %), Bonk (26,44 %), Sei (26,11 %), ORDI (25,45 %), Arbitrum (25,66 %), Oasis Network (22,82 %), NEAR Protocol (22,82 %) či BitTorrent (22,75 %).

Foto: repro CoinMarketCap

Kryptoměny, které v uplynulém týdnu oslabily nejvíce.

Kryptoměny, které naopak v posledním týdnu posilovaly, byste napočítali na prstech jedné ruky. Šlo jmenovitě o Siacoin (22,49 %), Ronin (20,78 %), Manta network (6,68 %) a Pyth Network (5,79 %).

Oslabení naopak – podobně jako bitcoin – zaznamenala také druhá nejznámější kryptoměna na světě. Kurz etherea ještě minulý týden ve středu činil 59 346 Kč, v úterý odpoledne to bylo už jen 50 838 Kč.

Na začátku loňského roku kurz druhé nejznámější kryptoměny činil 27 010 Kč, na vrcholu byla kryptoměna v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Lukačovič: Bitcoin nese rysy pyramidové hry

Internet a PC

Reklama

Související články

Češi utratili loni za kryptoměny miliardy

Češi loni utratili za kryptoměny přes 3,8 miliardy korun, což je o desetinu více než v předchozím roce. Za poslední měsíc loňského roku objem obchodů proti...

Bitcoin má opět milionovou hodnotu

Nový rok odstartoval výrazným růstem bitcoinu, hodnota nejznámější kryptoměny na světě povyskočila na více než milion korun. Překonán tak byl již nyní celý...

Výběr článků

Načítám