Hlavní obsah

Bitcoin má opět milionovou hodnotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový rok odstartoval výrazným růstem bitcoinu, hodnota nejznámější kryptoměny na světě povyskočila na více než milion korun. Překonán tak byl již nyní celý loňský rok, naposledy se totiž kurz držel takto vysoko v únoru 2022. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

V loňském roce startovala nejznámější kryptoměna na světě na 380 890 Kč. Už v únoru se ale kurz vyšvihnul o statisíce na 604 304 Kč.

Výrazný růst byl pak patrný koncem uplynulého roku, kdy se hodnota zkraje prosince postupně vyšplhala až na 1 011 205 Kč, což byl nejvyšší kurz za celý loňský rok. Následně však přišlo ochlazení trhu, bitcoin oslabil o desítky tisíc korun.

Nejde jen o bitcoin. Které kryptoměny jsou mezi Čechy nejpopulárnější?

Internet a PC

Fanoušci kryptoměn tak s napětím očekávali, co přinese nový rok. Hned první den – tedy v pondělí – se kryptoměna obchodovala za 949 881 Kč. V úterý ráno však kurz vystřelil až na 1 026 176 Kč.

I když je tato suma jen o necelých 15 tisíc korun vyšší než v prosinci, stačí to na překonání bezmála dvouletého milníku. Naposledy byl totiž kurz takto vysoko v únoru 2022. Za uplynulý měsíc kurz narostl téměř o 18 %, v týdenním srovnání je to však pouze 7,28 %.

Absolutní rekord to ale zatím není, ten si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Nárůst o desítky procent

U celé řady kryptoměn je nárůst hodnoty ještě markantnější než v případě bitcoinu. Dvouciferným tempem rostly v posledním týdnu například virtuální mince SEI (62,55 %), Astar (55,14 %), Mina (49,88 %), Internet Computer (43,94 %), Filecoin (36,41 %), Arbitrum (35,07 %) či Lido DAO (22,76 %).

Ethereum v měsíčním porovnání posílilo o 14,87 %, v týdenních číslech pak o 8,42 %.

Na začátku loňského roku kurz druhé nejznámější kryptoměny činil 27 010 Kč, na vrcholu byla kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Na Nový rok se tyto virtuální mince obchodovaly za 50 795 Kč, už v úterý ráno však hodnota činila 54 358 Kč. Za podobnou sumu se nicméně ethereum nabízelo i v prosinci.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Island láká díky své levné elektřině těžaře bitcoinů

Internet a PC

Reklama

Související články

Bitcoin dál oslabuje. A není jediný

Z pondělního propadu kurzu o desítky tisíc korun se bitcoin stále nevzpamatoval, naopak nejznámější kryptoměna na světě nadále pozvolna oslabuje. A nejde...

Výběr článků

Načítám