Hlavní obsah

Většina z 11 schválených bitcoinových EFT nepřežije, řekl šéf Grayscalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Davos (Švýcarsko)

Většina z 11 investičních fondů na spotové bitcoiny obchodovaných na burze (ETF), které minulý týden schválila americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), nepřežije. Na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu to v rozhovoru s televizí CNBC řekl šéf společnosti Grayscale Michael Sonnenshein.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Fond společnosti Grayscale je největší na světě, ve správě má aktiva za více než 25 miliard dolarů. V poměru s dalšími emitenty má ovšem ETF Grayscale Bitcoin Trust nejvyšší poplatek, účtuje si 1,5 procenta. Někteří emitenti bitcoinových ETF si po omezenou dobu neúčtují žádné poplatky, které mírně zvýší až postupně. Většina schválených ETF má poplatky 0,2 až 0,4 procenta.

Sonnenshein vysoké poplatky v rozhovoru hájí tím, že ETF společnosti Grayscale je největší na světě, má za sebou úspěšných deset let a diverzifikovanou základnu investorů. Ostatní mají podle něj nižší poplatky proto, že jejich produkty za sebou nemají žádnou historii a emitenti se snaží přilákat investory.

Komise pro cenné papíry a burzy v USA schválila 11 bitcoinových ETF

Internet a PC

Šéf společnosti Grayscale odhaduje, že dva nebo tři bitcoinové fondy dosáhnou dostatečného objemu aktiv, aby mohly efektivně fungovat a udržet se na trhu. Ostatní produkty podle něj možná nebudou mít dostatečnou podporu a mohou být z trhu staženy.

Od schválení SEC přitáhly nejvíce investorů fondy ETF od investičních společností BlackRock a Fidelity. Fond iShares Bitcoin ETF společnosti BlackRock nashromáždil k 17. lednu aktiva ve správě za 1,07 miliardy dolarů a fond Fidelity Wise Origin Bitcoin ETF pak aktiva za 874,6 milionu dolarů, ukázaly údaje společnosti JP Morgan. Fond ETF společnosti Grayscale naopak zaznamenal za stejné období odliv aktiv za 1,62 miliardy dolarů.

Kurz bitcoinu padá

Bitcoin se v pátek odpoledne obchodoval podle specializovaného serveru CoinDesk za 936 351 Kč. Před týdnem však jeho hodnota činila 1 022 044 Kč.

V první půlce ledna se jedna virtuální mince obchodovala ve špičce dokonce až za 1 094 349, což je letošní nejvyšší suma. Absolutní rekord to ale zatím není, ten si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Výzkumná společnost CryptoQuant v prosinci prognózovala, že bitcoin po schválení ETF klesne v následujícím měsíci až na 32 000 dolarů (759 600 Kč). Podle expertů je možné, že pozitivní očekávání se už promítla do ceny a že někteří investoři už po odeznění příznivých zpráv bitcoiny prodávají.

Bitcoiny vznikly v roce 2009

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

Češi utratili loni za kryptoměny miliardy

Internet a PC

Reklama

Související články

Bitcoin dál oslabuje. A není jediný

Z pondělního propadu kurzu o desítky tisíc korun se bitcoin stále nevzpamatoval, naopak nejznámější kryptoměna na světě nadále pozvolna oslabuje. A nejde...

Bitcoin má opět milionovou hodnotu

Nový rok odstartoval výrazným růstem bitcoinu, hodnota nejznámější kryptoměny na světě povyskočila na více než milion korun. Překonán tak byl již nyní celý...

Výběr článků

Načítám