Hlavní obsah

V Doksech budou vzpomínat na pátera Angela. Osobnost česko-německých vztahů ocenil i Havel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku v Doksech u Máchova jezera se v neděli 7. dubna uskuteční vzpomínkový den na pátera Angela Waldstein-Wartenberga (1931–⁠⁠⁠⁠⁠2023), významnou postavu česko-německých vztahů a také posledního šlechtice, který se přímo na dokském zámku narodil.

Foto: Paměť národa

Angelus Waldstein-Wartenberg (1931-2023), rodák z Doks u Máchova jezera a významná postava česko-německých vztahů

Článek

Potomek šlechtických rodů Valdštejnů a Vartenberků zemřel před koncem uplynulého roku nedlouho před svými 93. narozeninami v bavorském Tutzingu. Informace o jeho úmrtí prošla v Česku téměř bez povšimnutí. To je také důvod, proč se v neděli v Doksech, v jeho rodišti, uskuteční vzpomínková akce.

„Páter Angelus zemřel krátce po Vánocích, v českém prostředí to vůbec nezarezonovalo, nevzpomínalo se na něj, neobjevila se žádná zmínka a žádní představitelé státu, kraje nebo Českolipska nebyli na jeho pohřbu,“ řekl Novinkám Tomáš Cidlina, historik Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, který akci v Doksech organizuje.

„Přišlo nám, že by měl tento kraj na svého rodáka vzpomenout. Byl to velmi laskavý a otevřený člověk. Neusiloval o vydání rodového majetku a naopak před lety podporoval myšlenku, aby správu dokského zámku převzalo město,“ dodal Cidlina.

Zámek Hrubý Rohozec láká na bohatý mobiliář. Krvavou skvrnu z minulosti ukrývá koberec

Tipy na výlety

„Doma jsem tady“

Waldstein se v Doksech narodil 13. ledna 1931. Coby školák navštěvoval českou školu v Doksech a poté německé gymnázium v České Lípě. Na jaře roku 1945 se rodina v souvislosti s postupem armád a osvobozováním Československa přesunula k Plzni, pak do Horšovského Týna a nakonec do Bavorska.

„Po válce si počínali na české straně nejhůř bývalí kolaboranti, chtěli se očistit a zbavit ponížení, že byli donuceni spolupracovat s nacisty. Bestiality ustaly s příchodem Američanů. Uměl jsem anglicky, v Horšovském Týně jsem se přátelil s vojáky, dávali mi čokoládu,“ vzpomínal v jednom z dřívějších rozhovorů.

„Po postupimské konferenci mi jeden Američan povídá: Mám pro tebe dobrou zprávu, Němci smějí odejít do Německa. Nechápal, proč jsem zděšen, nevěděl, že doma jsem tady.“

Operace Barium: dlouho se o parašutistech nemluvilo, 80 let po seskoku jim odhalí pomník

Historie

Gymnázium v Ettalu

Po konfiskaci rodového majetku a vysídlení dostudoval Waldstein v bavorském Ettalu, kde krátce poté vstoupil k benediktinům a přijal řádové jméno Angelus. Mezi lety 1984 a 1997 byl učitelem a následně ředitelem klášterního gymnázia v Ettalu a zasadil se o navázání spolupráce s gymnáziem v České Lípě, založené na výměnných pobytech studentů. Bavorské gymnázium pod vedením pátera Angela tomu českolipskému také opakovaně pomohlo, v 90. letech třeba s pořízením počítačů do první počítačové učebny.

Už před pádem železné opony působil jako duchovní poradce Ackermannova sdružení (Ackermann Gemeinde), kde se zasazoval o smíření mezi Čechy a Němci. V Česku se o něm často mluvilo jako o tom, kdo vybudoval most mezi dvěma národy, jež spolu kdysi soupeřily.

S podobnou motivací ho v roce 1995 prezident Václav Havel vyznamenal medailí Za zásluhy.

V rytířském sále na dokském zámku se bude v neděli mimo jiné promítat sekvence videí a fotografií z jeho života, včetně záběrů z předávání medaile na Pražském hradě. Dokská historička Renata Mauserová pak také návštěvníkům ukáže místnosti zámku, spojené s Waldsteinovým životem, například místnost, kde míval dětský pokoj. Vrcholem programu má být uvedení Stabat Mater v podání dua Kchun.

Valdštejnským Doksům nabídl nové jméno oblíbený komiks

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:
Zámek Doksy
Angelus Waldstein
Valdštejnové
Vartenberkové

Související články

Výběr článků

Načítám