Hlavní obsah

Pětice zvonů zabavených za války nacisty se vrátí zpět do Slezska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než osmdesáti letech se za pár dní vrátí do kostelů pěti obcí ve Slezsku zvony zrekvírované za druhé světové války německým wehrmachtem. Válku naštěstí přežily bez újmy a po ní zvaly desítky let věřící do kostelů v Německu.

Foto: Diecéze ostravsko-opavská

Dva z pěti zvonů, které německá diecéze vrátí do Slezska. V popředí je zvon z Třebomi, za ním ten z Oldřišova.

Článek

„Ten oldřišovský je nejstarší,“ řekl na adresu zvonu z roku 1507, který Němci odvezli z kostela v Oldřišova na Opavsku Tomáš Hejda, kampanolog ostravsko-opavské diecéze.

Aby mohl být zvon do věže znovu pověšen, museli Oldřišovští udělat novou zvonovou stolici. „Unese tři současné zvony, i ten, který se vrátí,“ uvedl místní farář Petr Knapek, který dodal, že stolici dělali letos, a už loni dostala věž nové schody.

To, že se více než půltunový zvon vrací zpět, považuje kněz za zázrak. „Protože spousta zvonů skončila v německých fabrikách, kde je roztavili a pak byly někde třeba u Stalingradu vystřeleny,“ objasnil.

Zvon Augustin přišel před půlnoční mší o srdce

Domácí

Tím, že Němci zvon zabavili a odvezli, jej podle něj pravděpodobně zachránili. „Kdyby tady zůstal, tak by válku nepřežil, přes Oldřišov šla totiž fronta a kostel i vesnice byly zničeny. Kostel vyhořel, střecha se propadla, takže ten zvon by se při tom zcela jistě nenávratně poškodil,“ popsal Knapek. Očekává, že nejdojemnější moment nastane, až zvon opět zazvoní na věži. „Hlavně pro ty, co ho slyšeli ještě během války, než byl zrekvírován,“ dodal.

Oldřišovský starosta Radim Lokoč (Oldřišovská budoucnost) uvedl, že návrat zvonu je pro ves svátkem. „Je to jedna z největších událostí, které tady za poslední roky máme. Navíc to bude nejstarší, nebo jedna z nejstarších, dochovaných památek, co tu máme,“ vyzdvihl význam zvonu, který se v Oldřišově objeví za dva týdny. „Počítám, že v květnu by už měl zvonit,“ řekl starosta.

Projekt Zvony míru

Zpět domů se zvony vrací v rámci projektu Zvony míru pro Evropu rottenbursko-stuttgartské diecéze. V něm se německá diecéze rozhodla vrátit do střední a východní Evropy některé zvony, které v západním Německu zůstaly po druhé světové válce a v poválečném chaosu se ocitly v různých německých farnostech. V říjnu 2021 se tak vrátil původní zvon také do Píště na Opavsku.

Nyní se svých zvonů dočkají kromě Oldřišova také v Třebomi na Opavsku, Věřňovicích a Doubravě na Karvinsku a Třanovicích na Frýdecko-Místecku.

Nejstaršími jsou zvony z Oldřišova, odlit byl v roce 1507, a Třebomi, který vyrobili o čtyři roky později. Doubravský a věřňovický zvon pocházejí z 18. století z opavské dílny Franze Stanka, nejmladším pak je třanovický zvon, který pochází z roku 1932.

Němci vrátí Čechům desítky zabavených zvonů. První už je ve slezské Píšti

Domácí

Zvon z Třanovic skončí v Hnojníku

Ten ale nezamíří na věž kostela v Třanovicích, protože by s tamními zvony neladil, ale do nedalekého Hnojníku. „Ve zvonové komoře v Hnojníku se nachází bronzový zvon z roku 1932, který byl ulit ve stejném roce a stejným zvonařem Richardem Heroldem z Chomutova, jako zvon z Dolních Třanovic. Zvonová stolice má dvě volná místa pro další zvony, takže ji nebylo třeba upravovat a po zvukové stránce budou ty dva zvony spolu ladit,“ vysvětlil Hejda.

Podle něj má ale každý zvon svůj příběh. „Třeba v Třebomi se po jeho sejmutí jakoby zastavil čas. Při mapování jsme našli na věži původní srdce, šrouby, závěs. Všechno tam zůstalo. Ten zvon se vlastně vrátí na své původní místo. A jestli bude dobrý posudek i k závěsu, tak se vrátí i na ten svůj původní závěs,“ prozradil s tím, že třebomský zvon z roku 1511 na rozdíl od ostatních míst nebyl nikdy nahrazen.

„V Třanovicích byly po válce odlité ocelové zvony z Třineckých železáren, Doubrava si taky pořídila nové zvony, v Oldřišově taky mají po válce pořízené zvony. V Třebomi je ale jen nějaký ocelový zvonek, nic nenahrazovali. Tam se opravdu vrátí ten zvon na své původní místo,“ ujistil diecézní kampanolog.

Všech pět zvonů najednou bude poprvé k vidění v sobotu 13. dubna při mši v ostravské katedrále Božského Spasitele.

Zvon za ty, které zabavili nacisté, odlit v Rakousku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám