Hlavní obsah

Před 50 lety odstartovala americká planetární sonda Pioneer 11

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral/Praha

Americká planetární sonda Pioneer 11, vypuštěná pomocí nosné rakety Atlas-Centaur z mysu Canaveral na Floridě 6. dubna 1973 ve 2:11 greenwichského času, se do historie kosmonautiky zapsala jako vůbec první lidskou rukou zhotovené zařízení, které dorazilo do oblasti Saturnu. Vážila 259 kg a na palubě měla kromě vědeckých přístrojů i destičku s poselstvím pro potenciální mimozemské civilizace.

Foto: NASA

Umělecký koncept kosmické lodi Pioneer 11

Článek

V dubnu 1974 překonal aparát jménem Pioneer 11 jako druhé pozemské těleso po své sesterské sondě Pioneer 10 pásmo asteroidů mezi planetami Mars a Jupiter, na podzim stejného roku pak podobně jako předchůdkyně prolétla tato kosmická loď kolem Jupiteru a zamířila k Saturnu.

Ke hvězdě Lambda Aquilae v souhvězdí Orla by měl Pioneer 11 dorazit za čtyři miliony let

Saturn minula - po několikaletém putování meziplanetárním prostorem - v létě 1979, přičemž mj. objevila dva jeho nové měsíce.

Podle webu AmericaSpace tak byla poprvé tato druhá největší planeta Sluneční soustavy s působivými prstenci prozkoumána zblízka.

Webb našel na Saturnově měsíci mraky

Věda a školy

Konec spojení se Zemí v roce 1995

V září 1995 se sondou americký vesmírný úřad NASA vzhledem k jejím slábnoucím energetickým zdrojům ukončil pravidelné spojení. Poslední slabé signály byly ještě zachyceny v listopadu téhož roku.

V té době se Pioneer 11 nacházel za drahou Pluta a mířil ke hvězdě Lambda Aquilae v souhvězdí Orla. K ní by měl hypoteticky dorazit za téměř čtyři miliony let. Jestli se to povede, toť otázka…

Podle NASA lze oficiálně 22 let trvající misi (1973-1995) jako takovou označit za úspěšnou.

Sonda JUICE, na které se podíleli Češi, má k Jupiteru odstartovat 13. dubna

Věda a školy

Stejně jako sondy Pioneer 10 (poslední spojení s ní proběhlo v roce 2003) a Voyager 1 a 2, tak i Pioneer 11, pokud ještě funguje a vůbec existuje, míří ven z našeho solárního systému do mezihvězdného prostoru a ještě dál - a nese zprávu od lidstva do vesmíru.

Voyager 1 vstoupil jako první sonda do mezihvězdného prostoru. Putuje jím už 10 let

Věda a školy

Jak se sonda Voyager vzdaluje od Sluneční soustavy, hustota vesmíru roste

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Sonda Pioneer 11

Výběr článků

Načítám