Článek
Jahody nejčastěji kombinujeme s mléčnými výrobky: mixujeme je do koktejlů, v mističce zdobíme šlehačkou, ale i tučnou zakysanou smetanou, hustým jogurtem či jemným tvarohem. Jejich hebká krémovost příjemně doplní chuť jahod a bez dalších příprav se dají servírovat jako lehký letní dezert či luxusní svačina. Výborné jsou také namočené v kvalitní rozpuštěné čokoládě nebo rozmačkané na dřeň a zmražené.
Když ale budete mít chuť na něco nečekaného, vyzkoušejte je zkombinovat s některou z následujících surovin. Všechny s jahodami skvěle ladí a budete překvapení, jak dokážou zvýraznit jejich chuť.
1. Květy černého bezu
V červnu se na krátký čas potkají první zralé jahody s posledními květy černého bezu – a byla by škoda tuhle chvíli promeškat. Pokud už máte připravený bezový sirup, pokapejte jím nakrájené jahody a nechte je v něm chvíli marinovat: pustí šťávu, která se s voňavým sirupem smísí a dodá jim jemnou květinovou vůni i chuť. Takto připravené jahody můžete použít do dezertů, pohárů nebo třeba palačinek.
Spojení chuti jahod a bezu můžete využít i při přípravě domácího džemu, zmrzliny nebo sorbetu.
Pár květů bezu si pak odložte na zdobení – něžné světlé hvězdičky dodají dezertům nostalgické kouzlo (a také ještě trochu vůně).
2. Bazalka
Nehodí se jenom do pesta a slaných jídel. Zkuste z ní připravit aromatický bazalkový cukr: hrst listů bazalky promixujte (nebo ještě lépe utřete v hmoždíři) s hrstí krupicového cukru, až se v něm bazalka téměř ztratí a vznikne voňavý zářivě zelený cukr. Můžete ho použít na zdobení všech jahodových dezertů a do nápojů. Vybavujete si koktejlové skleničky zdobené na okrajích prstencem cukrových krystalků? Tam mu to bude obzvlášť slušet.
Pokud chcete bazalkový cukr použít později, nechte ho proschnout rozložený na tácu, k delšímu skladování se ale nehodí, rychle ztrácí vůni i barvu.
3. Růžový pepř
Růžové bobulky pepřovce mají půvabnou barvu a zvláštní chuť: jemně ostrou, nasládlou, s nádechem citronu a pryskyřice. Jsou podstatně jemnější než černý pepř – a navzdory jménu ani nepocházejí ze stejné rostliny.
Hodí se k dochucení grilovaného masa, sýrů, pomazánek nebo třeba tataráků. Anebo – trochu nečekaně – i k jahodám. Stačí k nim přidat špetku rozdrceného růžového pepře a doplnit je třeba krémem z mascarpone a šlehačky.
4. Chilli
Ještě pikantnější zážitek dosáhnete, když k nim přidáte špetku chilli: s jahodami nejlíp funguje v kombinaci s hořkou čokoládou třeba jako ozdoba na hutných brownies nebo na lehké čokoládové pěně… Nepřežeňte to s množstvím a servírujte jako lehký dezert na závěr romantické večeře, tohle spojení dokáže probudit všechny smysly.
5. Heřmánek
O poznání jemnější je kombinace jahod s heřmánkem. Jedlé květy heřmánku se hodí na dekoraci dezertů a nahých dortů, ale také na ochucení krémů, které chcete kombinovat s jahodami. Využijte schopnost mléčných výrobků přejímat chutě a vůně jiných surovin a připravte si heřmánkovou šlehačku: zahřejte ji téměř k varu, přidejte sušený heřmánek a nechte chvíli zchladnout a louhovat. Poté sceďte, dobře vymačkejte květy a nechte smetanu pořádně vychladit. Takto připravenou heřmánkovou smetanu můžete jen ušlehat nebo použít do základů krémů.
TIP: Podobným způsobem můžete připravit i krém s chutí čaje Earl Grey, který s jahodami také skvěle ladí.
6. Kardamom
Špetku exotiky dodá jahodám aromatický kardamom: přidejte ho do těsta na jahodovou bublaninu nebo do těsta na vafle, palačinky či lívance, které budete podávat s jahodami.

Jahodová salsa s balzamikem a bylinkami – ideální doprovod ke grilovaným sýrům.
7. Výrazné sýry
Jahody se nehodí jenom do dezertů, skvělé jsou i naslano, zejména v kombinaci se sýry. Zkuste připravit jahodovou salsu: nakrájejte jahody nadrobno, přidejte kapku balzamikového octa nebo limetové šťávy, čerstvé bylinky (bazalku, mátu, citronový tymián…), olivový olej a kousek chilli papričky, pokud chcete. Pár ořechů navíc přidá křupavost. Tahle salsa se výborně hodí k rozpečenému hermelínu nebo grilovaným sýrům. Pokud přidáte pár listů rukoly, můžete ji použít jako salátové lůžko pro jemnější mozzarellu nebo kozí sýry. Doplnit ho můžete i zralými fíky.
Sladkokyselý balzamikový ocet krásně zvýrazní chuť zralých jahod a dodá jim dospělejší, komplexnější tón. Nejlépe funguje ve formě redukce, nakapejte ho na jahody se smetanovým sýrem nebo čerstvou mozzarellou, přidejte pár lístků bazalky, opepřete a máte elegantní předkrm nebo dezert na hranici sladkého a slaného.
Chuť jahod je jemná i výrazná zároveň – a právě proto si s ní tolik surovin rozumí. Možná zůstanete u jahod se šlehačkou. Ale možná vás některá kombinace zaujala natolik, že ji vyzkoušíte a stane se z ní váš letní hit.