Článek
Šunkové silvestrovské rolky

Šunkové rolky
| INGREDIENCE | 
|---|
| 5 větších plátků šunky | 
| nadýchaná lučina s ořechy | 
| 3 okurky | 
| pár snítek tymiánu | 
| pepř | 
| 10 párátek | 
POSTUP:
- Každý plátek šunky rozprostřete, namažte lučinou a přidejte čerstvě namletý pepř.
 - Rozkrojte podélně okurky na čtvrtky.
 - Namazanou šunku plňte vždy dvěma proužky okurek a pár snítkami voňavého tymiánu.
 - Šunku s náplní zarolujte a v půli přeřízněte, aby vznikly dvě jednohubky. Rolky propíchejte párátkem, aby se nerozjely.
 
Tip: Pro zpestření lze místo okurky použít zelené olivy bez pecky.
Muffiny s pancettou

Muffiny s pancettou
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 250 g hladké mouky | 50 g parmazánu | 
| 2 vejce | 1 lžíce bylinkového másla | 
| 200 ml podmáslí nebo kefíru | 1 cibule | 
| 1 lžička prášku do pečiva | 1 lžička másla | 
| 100 g pancetty | lněné semínko a maldonská sůl na dokončení | 
| 50 g goudy | |
POSTUP:
- Na másle opečte cibulku a pancettu.
 - V míse smíchejte vejce, mouku, podmáslí, prášek do pečiva a sůl.
 - Vmíchejte nastrouhané sýry a opečenou pancettu s cibulkou.
 - Nadávkujte do formiček na muffiny.
 - Na závěr posypte lněným semínkem a solí.
 - Pečte při 200 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout a pak vyklopte z formiček.
 
Listové šátečky se sušenými rajčaty a fetou

Listové šátečky se sušenými rajčaty a fetou
| INGREDIENCE | 
|---|
| feta sýr (lze nahradit balkánským sýrem) | 
| 1 již rozválené listové těsto | 
| bazalkové pesto | 
| sušená rajčata naložená v oleji | 
| vejce na potření | 
| sezamová semínka na posypání | 
POSTUP:
- Feta sýr nakrájejte na plátky a poté překrojte ještě napůl, na kratší kousky.
 - Listové těsto nakrájejte na menší čtverce. Uprostřed každého čtverce rozetřete asi půl lžičky pesta. Položte na těsto kousek sýra, aby délka směřovala k protilehlým cípům. Na sýr položte kousek sušeného rajčete.
 - Než spojíte zbylé dva protilehlé cípy, je dobré ten, který bude horní, lehce potřít trochou vejce. Nebude se od těsta odlepovat. Přehněte cípy přes náplň, poté šáteček potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.
 - Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 minut dozlatova.
 
Kanapky s avokádovou a bylinkovou pomazánkou

Kanapky
| INGREDIENCE na avokádovou pomazánku | |
|---|---|
| 1 středně velké, zralé avokádo | ¼ lžičky mletého římského kmínu | 
| šťáva z 1 limetky | ¼ lžičky mletého koriandru | 
| 1 menší stroužek česneku | sůl | 
| 1 lžíce tahini pasty | Semix Pětizrnné chlebíčky | 
| 3 lžičky kokosového jogurtu (lze nahradit bílým jogurtem) | Na dokončení: okurka; sedmikrásky nebo jiné jedlé květiny; čerstvý koriandr; sezamová semínka | 
POSTUP:
- Avokádo oloupejte, zbavte pecky a vložte do food procesoru. Zakápněte limetkou, přidejte nadrobno nakrájený česnek, tahini pastu, kokosový jogurt, koření a špetku soli.
 - Rozmixujte dohladka.
 - Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou.
 - Okurku pomocí škrabky naškrábejte na tenké plátky. Plátky stočte do ruličky a uprostřed překrojte. Řeznou stranou dolů usaďte ruličky do pomazánky. Dozdobte jedlými květy, sezamovými semínky a koriandrem.
 
| INGREDIENCE na bylinkovou pomazánku | 
|---|
| 200 g čerstvého smetanového sýra typu lučina | 
| 1 lžíce najemno nakrájených bylinek (mix bazalky, pažitky, tymiánu, oregana – nebo jiných, které máte rádi) | 
| 1 lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu | 
| špetka soli | 
| Pětizrnné chlebíčky | 
| Na dokončení: ředkvičky; uzený losos; řeřicha | 
POSTUP:
- Čerstvý sýr promíchejte s najemno nakrájenými bylinkami, zakysanou smetanou nebo jogurtem a podle chuti dosolte, je-li to potřeba.
 - Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou.
 - Ředkvičky nakrájejte na slabá půlkolečka a do pomazánky vždy po kousku usaďte. Ozdobte kouskem uzeného lososa a řeřichou nebo jinými bylinkami, které máte rádi.
 
Rybí tacos

Rybí tacos
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 300 g aljašské tresky | 1/4 červeného zelí | 
| 1 lžička uzené papriky | 1 avokádo | 
| špetka chilli | 1-2 limetky | 
| 1/3 lžičky sušeného česneku | koriandr nebo petrželka | 
| sůl | 3 tortilly | 
| olivový olej | |
| Na omáčku: | |
| 120 g hustého bílého jogurtu | 1 stroužek česneku | 
| 1-2 lžíce majonézy | šťáva z půlky limetky | 
| chilli omáčka podle chuti | sůl | 
POSTUP:
- Filé tresky nechte na talíři lehce povolit a poté ho osolte, posypejte uzenou paprikou, sušeným česnekem a zakapejte olivovým olejem.
 - Mezitím červené zelí nakrájejte na nudličky, lehce osolte a rukama jemně promačkejte.
 - Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a filé osmahněte z obou stran a dejte stranou.
 - Omáčku připravte tak, že v míse smícháte bílý jogurt s majonézou, chilli omáčkou, prolisovaným stroužkem česneku a dochuťte solí a šťávou z limetky.
 - Avokádo rozpulte, zbavte pecky a lžící vyloupněte, pokrájejte na plátky a zakapejte citronovou šťávou.
 - Z každé tortilly vykrojte dvě kolečka, která na suché pánvi z obou stran opečte a pak hned ohněte.
 - Takto připravené tacos postupně plňte: zelím, poté kousky tresky, plátky avokáda, vše polijte omáčkou, posypejte koriandrem a zakapejte šťávou z limetky.
 
Sake avokado roll

Sake avokado roll
| INGREDIENCE | 
|---|
| 40 g lososa | 
| 1 řasa nori | 
| 40 g avokáda | 
| 150 g vařené japonské rýže | 
| nakládaný zázvor | 
| wasabi | 
| sójová omáčka | 
POSTUP:
- Rýži nejdříve důkladně propláchněte studenou vodou. Vařte ji v hrnci s nepřilnavým dnem. Na 4 díly rýže by mělo připadnout 5 až 6 dílů vody.
 - Rýži přiveďte k varu, malou chvilku ji nechte zprudka vařit, pak stáhněte plamen na minimum a pomalu vařte 10 minut. Dalších 10 minut nechte odpočinout.
 - Po celou dobu přípravy nezvedejte pokličku a nemíchejte. Následně nechte rýži vychladnout.
 - Na japonskou bambusovou rohožku položte řasu nori, kterou před přípravou lehce navlhčete. Na celou plochu rovnoměrně rozprostřete japonskou rýži. Doprostřed položte dva širší měsíčky avokáda a lososa.
 - Poté opatrně zarolujte a nakrájejte na 8 stejných kousků.
 
TIP: Při přípravě rolek si namáčejte ruce ve vodě s citronem, aby se na ně rýže nelepila.
Paštika z kuřecích jater

Kuřecí paštika
| INGREDIENCE | 
|---|
| 700 g bio kuřecích jater | 
| 1 velká bio červená cibule | 
| 3 stroužky bio česneku | 
| 250 g másla v bio kvalitě | 
| 4 lžíce bio smetany | 
| sůl, pepř | 
| čerstvý tymián a provensálské bylinky | 
POSTUP:
- Na dvou lžících másla krátce orestujte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidejte další bylinky a nechte ještě malou chvilku osmahnout.
 - Přidejte odblaněná, na větší kusy nakrájená kuřecí játra a restujte cca 8–10 minut.
 - Játra musí být měkká, na řezu růžová, ale ne syrová.
 - Rozmixujte je dohladka, přidejte smetanu, 150 g másla a ještě vše krátce promixujte.
 - Propasírujte přes síto a vložte paštiku do servírovací misky, nebo více menších mističek a uhlaďte povrch.
 - Zbývající máslo rozpusťte a zalijte jím povrch paštiky.
 - Nechte zchladnout a podávejte s čerstvou bagetou a brusinkami.
 







