Článek
U nás hrášek nejčastěji kombinujeme s mrkví a zelenou petrželí – osvědčená a chutná sestava. Můžete ale vyzkoušet i jiné koření a bylinky. Co všechno se k hrášku hodí?
- Máta. Spojení hrášku s mátou je oblíbené zejména ve Velké Británii – mátu tam přidávají jak do krémových polévek, tak k hrášku jednoduše podušenému na másle.
- Kopr. V maďarské kuchyni se hrášek často spojuje právě s koprem – třeba v zadělávaném hrášku na smetaně, ale i v dušených pokrmech s vepřovým masem nebo v bramborových salátech.
- Estragon. Dodá dušenému hrášku jemnou francouzskou eleganci. S máslem nebo smetanou se z něj stane dokonalá příloha k pečenému kuřeti.
- Citronová kůra. Pár hoblinek citronové kůry dodá svěžest hráškovým pomazánkám nebo rýžovým pokrmům s hráškem – tohle spojení najdete často v Itálii a Řecku.
- Fenykl nebo fenyklová nať. Mladý hrášek se s anýzovou chutí fenyklu velmi dobře doplňuje. Využít můžete celou bulvu fenyklu pro výraznější chuť nebo jenom jemné vrcholové vlásky na lehké ovonění pokrmu. Skvělý je v omeletách, zeleninových směsích nebo rizotech.
- Česnek. Krátce ho orestujte na másle nebo olivovém oleji a vyzkoušejte v těstovinách a pomazánkách, ideálně v kombinaci s parmazánem a trochou citronové šťávy.
- Kari koření, garam masala a římský kmín. Hrášek najdete i v exotičtějších asijských receptech, je výborný v zeleninových pokrmech typu kari, které můžete zjemnit kokosovým mlékem.
Hrášek si zkrátka dobře rozumí s řadou chutí, a tak není důvod držet se pořád stejného receptu. Pokud přemýšlíte, co z něj tentokrát uvařit, tady je pár nápadů – jednoduchých, sezonních a s překvapivě dobrou chutí.
Deset tipů na rychlá jídla z hrášku

Risi e bisi, klasika z oblasti Benátek, je nejlepší z mladého hrášku a s kouskem voňavé slaniny.
Pomazánka z rozmačkaného hrášku
Jednoduchá, svěží a velmi fotogenická. Asi půl kila mladého šťavnatého hrášku krátce promixujte s 50 ml olivového oleje tak, aby si zachoval hrubší strukturu. Dochuťte špetkou soli, trochou citronové šťávy a bylinkami nebo kořením podle vlastního výběru, inspirovat se můžete našimi tipy. Na zjemnění můžete do rozmixovaného hrášku vmíchat lžíci čerstvého sýra. Pomazánku namažte na opečené krajíce chleba a podávejte třeba s pošírovaným vajíčkem a hoblinkami parmazánu jako rychlou večeři, v mističce jako party dip nebo v miniverzi s křepelčími vajíčky jako jednohubky.
Krémová hrášková polévka
Na krémovou hráškovou polévku krátce poduste hrášek s cibulí na másle, zalijte vývarem, přidejte na kostičky pokrájené brambory a povařte do změknutí. Rozmixujte tyčovým mixérem a zjemněte smetanou a kouskem másla. Na závěr můžete do polévky přidat ještě pár kuliček hrášku a krátce prohřát. K ochucení se opět hodí kterákoliv z bylinek z našeho výběru a trocha citronové šťávy. Polévku podávejte s česnekovými krutony a přidat můžete i hoblinky parmazánu nebo kostičky dokřupava osmažené slaniny.
Omeleta s hráškem
Hrášek velmi krátce poduste na másle, zalijte vajíčky a nechte ztuhnout. Do omelety se hodí i na kolečka nakrájené uvařené nové brambory, kousek pórku, čerstvý špenát a na závěr hrstička strouhaného sýra.
Lehký bramborový salát s hráškem
Nové brambory si s hráškem rozumí i v různých letních salátech: přidejte lehkou zálivku z jogurtu nebo zakysané smetany, a pokud ho máte rádi, tak i kopr. Takový salát využijete jako přílohu ke grilovanému masu, s kostičkami nakrájené šunky nebo vařeným vajíčkem i jako lehkou večeři. Kombinaci nových brambor a mladého hrášku postačí k dokonalosti ale i lžíce dobrého pesta.
Risi e bisi
Něco mezi rizotem a polévkou: italská klasika spojuje rýži a hrášek v jednoduchém, ale chutném pokrmu. Připravuje se podobně jako rizoto, je ale o něco krémovější. Do základu patří šalotka, kousek slaniny, stroužek česneku a bílé víno, neobejdete se bez vývaru, kulatozrnné rýže a závěrečného dochucení parmazánem.
Těstoviny s hráškem
V Itálii ještě chvíli zůstaneme, na těstoviny s hráškem využijete podobné ingredience jako na risi e bisi, příprava je ale rychlejší. Do základu ze šalotky, slaniny (nebo šunky) a hrášku vmíchejte uvařené těstoviny i s trochou vody z vaření a krátce promíchejte. Dochuťte citronovou šťávou a parmazánem a můžete podávat. K hrášku se nejvíc hodí krátké tvary těstovin.

Hrášek ve smetanové omáčce se v Maďarsku často podává s karbanátkem, ale i s opečenou uzeninou nebo vajíčkem.
Hrášek ve smetanové omáčce
Podobná jídla ze sezonní zeleniny jsou oblíbená hlavně na Slovensku a v Maďarsku: připravte světlou jíšku ze 40 g másla a 30 g hladké mouky, zalijte ji 600–700 ml mléka (nebo směsí mléka a smetany) a přidejte vyloupaný hrášek. Osolte a povařte na mírném ohni 15–20 minut, chuť dotáhněte octem a cukrem a nakonec vmíchejte čerstvý kopr. Podobným pokrmům se na Slovensku říká prívarok (a v Maďarsku főzelék): jsou hustější než polévka a obvykle se podávají s vařeným vejcem nebo opečenou uzeninou jako rodinná večeře.
Hráškové placičky s bramborami a parmazánem
Zbyl vám vařený hrášek a pár brambor? Skvělý základ na křupavé placičky! V míse rozmačkejte 300 g vařených brambor a přidejte 200 g hrášku – část můžete nechat celou, část rozmačkejte. Vmíchejte vajíčko, dvě lžíce nastrouhaného parmazánu, trochu hladké mouky (podle potřeby) a bylinky podle chuti. Dochuťte solí a pepřem, vytvarujte malé placičky, obalte je ve strouhance a opečte dozlatova na pánvi s trochou oleje. Podávejte teplé s jogurtovým dipem nebo studené jako svačinu na cesty.
Smažená rýže s hráškem, vejcem a sezamem
Rychlovka z pár surovin, ideální na večeři ze zbytků. Na pánvi rozehřejte sezamový olej a opečte dva stroužky česneku, přidejte hrnek zbylé vařené rýže a hrst hrášku. Promíchejte a nechte prohřát. Ve středu pánve vytvořte důlek, vlijte rozšlehané vejce a nechte krátce srazit. Dochuťte sójovou omáčkou, chilli podle chuti a posypte sezamem nebo jarní cibulkou.
Hráškové kari s kokosovým mlékem a bramborami
Na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibuli se stroužkem česneku a kouskem nastrouhaného zázvoru. Přidejte lžičku kari koření nebo směsi garam masala a nechte krátce rozvonět. Vhoďte na kostičky nakrájené nové brambory, zalijte kokosovým mlékem a nechte 10 minut dusit. Poté přidejte hrst hrášku a povařte do změknutí. Dochuťte solí, citronovou šťávou nebo špetkou cukru a podávejte s rýží basmati nebo chlebovými plackami. Přidat můžete i hrst špenátu.
Nezapomeňte na výhonky!
Kromě čerstvého hrášku si zaslouží pozornost i jeho výhonky, mají jemnou sladkou chuť a jsou plné živin. Navíc jsou hezky střapaté, takže se hodí jako ozdoba na všechna jídla s hráškem, ale i jenom tak na chleba s máslem.