Hlavní obsah

Recept na nejrychlejší hrníčkovou bublaninu

1:57
1:57

Poslechněte si tento článek

Existuje mnoho receptů na bublaninu a téměř všechny fungují spolehlivě: můžete si vybírat mezi poctivými recepty z třeného těsta, bublaninami jogurtovými, šlehačkovými i těmi s mákem… Ale když nemáte příliš času, chybí vám potřebné vybavení nebo s pečením začínáte, sáhnete pravděpodobně po tom nejjednodušším hrníčkovém receptu.

Foto: Shutterstock

Hrníčková bublanina se obvykle sní stejně rychle, jak rychle se upeče.

Článek

Začátečníkům se bude hodit pár doporučení:

  • Jako odměrku použijte hrníček s objemem 250 ml, těsto pak vystačí na menší pekáček o rozměrech cca 30 × 25 cm.
  • Je lepší, když mají všechny suroviny před pečením pokojovou teplotu, lépe se spojí.
  • Umíchané těsto by nemělo dlouho čekat, než ho vložíte do trouby, vymažte a vysypejte si proto nejdřív pekáček, a pokud chcete používat třešně bez pecek, také je vypeckujte předem. Pecky ale dodají bublanině příjemnou mandlovou chuť, takže pokud vám v moučníku nevadí, můžete je v třešních klidně nechat (jenom si dávejte pozor při kousání).
INGREDIENCE
3 vejce2 hrníčky polohrubé mouky
1 hrníček krupicového cukru2 lžičky prášku do pečiva
1 hrníček mlékacca 2 hrníčky třešní
1/2 hrníčku rostlinného olejemáslo a hrubá mouka na vymazání pekáčku
1/2 lžičky nastrouhané citronové kůrymoučkový cukr na posypání

POSTUP:

  1. Pekáček důkladně vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou; omyjte, osušte a případně vypeckujte třešně a předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V míse prošlehejte vejce s cukrem: lépe to půjde ručním mixérem, ale použít můžete i obyčejnou šlehací metličku. Až se vejce spojí s cukrem do nadýchané hmoty, zašlehejte do nich olej, mléko a přidejte i nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Přes sítko prosejte na směs hrníček mouky, přidejte prášek do pečiva a stěrkou je zamíchejte do těsta. Stejným způsobem zapracujte i druhý hrníček mouky a těsto vlijte do připraveného pekáčku. Na povrch rozložte třešně a vložte do trouby.
  4. Pečte dozlatova asi 30–35 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Bublaninu nechte chvilku zchladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem podle chuti.

TIP: Servírujte ji s kopečkem husté zakysané smetany prošlehané se lžičkou moučkového cukru nebo s crème fraîche.

Související témata:
Na plech

Výběr článků

Načítám