Článek
Začátečníkům se bude hodit pár doporučení:
- Jako odměrku použijte hrníček s objemem 250 ml, těsto pak vystačí na menší pekáček o rozměrech cca 30 × 25 cm.
- Je lepší, když mají všechny suroviny před pečením pokojovou teplotu, lépe se spojí.
- Umíchané těsto by nemělo dlouho čekat, než ho vložíte do trouby, vymažte a vysypejte si proto nejdřív pekáček, a pokud chcete používat třešně bez pecek, také je vypeckujte předem. Pecky ale dodají bublanině příjemnou mandlovou chuť, takže pokud vám v moučníku nevadí, můžete je v třešních klidně nechat (jenom si dávejte pozor při kousání).
INGREDIENCE | |
---|---|
3 vejce | 2 hrníčky polohrubé mouky |
1 hrníček krupicového cukru | 2 lžičky prášku do pečiva |
1 hrníček mléka | cca 2 hrníčky třešní |
1/2 hrníčku rostlinného oleje | máslo a hrubá mouka na vymazání pekáčku |
1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry | moučkový cukr na posypání |
POSTUP:
- Pekáček důkladně vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou; omyjte, osušte a případně vypeckujte třešně a předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse prošlehejte vejce s cukrem: lépe to půjde ručním mixérem, ale použít můžete i obyčejnou šlehací metličku. Až se vejce spojí s cukrem do nadýchané hmoty, zašlehejte do nich olej, mléko a přidejte i nastrouhanou citronovou kůru.
- Přes sítko prosejte na směs hrníček mouky, přidejte prášek do pečiva a stěrkou je zamíchejte do těsta. Stejným způsobem zapracujte i druhý hrníček mouky a těsto vlijte do připraveného pekáčku. Na povrch rozložte třešně a vložte do trouby.
- Pečte dozlatova asi 30–35 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Bublaninu nechte chvilku zchladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem podle chuti.
TIP: Servírujte ji s kopečkem husté zakysané smetany prošlehané se lžičkou moučkového cukru nebo s crème fraîche.