Hlavní obsah

Recept na zeleninové závitky, které oceníte v každém ročním období

Závitky plné čerstvé zeleniny, bylinek a lehké chuti nejsou jen letní záležitostí. I když jim často říkáme „letní závitky“, jejich kouzlo spočívá v univerzálnosti – hodí se kdykoli, kdy toužíme po lehkém, zdravém a barevném jídle. Jemná rýžová placka obalená kolem křupavé zeleniny, případně tofu nebo krevet, je nejen lahodná, ale i zábavná na přípravu.

Foto: Shutterstock

Zeleninové závitky

Článek

Zeleninové závitky jsou skvělou volbou pro rychlý oběd, lehkou večeři nebo jako efektní pohoštění pro hosty. Navíc si je můžete přizpůsobit podle sezony – podzimní varianta může obsahovat pečenou dýni, jarní zase čerstvé klíčky. Ať už je připravíte jakkoli, jedno je jisté: svěžest a chuť vás nezklamou.

INGREDIENCE:
Rýžový papír (12 plátů)1 červená paprika
100 g rýžových nudlí (tenké, např. vermicelli) hrst mungo klíčků
200 g uzeného tofu 150 g červeného zelí
1 mrkevhrst čerstvých bylinek (máta, koriandr, thajská bazalka)
Omáčka:
4 lžíce sójové omáčky1 lžička medu nebo cukru
2 lžíce limetkové šťávysezamová semínka na posypání
lžíce sezamového oleje

POSTUP:

  1. Nudle zalijte vroucí vodou a nechte 3-4 minuty změknout. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Tofu nakrájejte na tenké hranolky. Mrkev, papriku i červené zelí nakrájejte na tenké proužky.
  2. Připravte si velkou, ale ne tak hlubokou mísu nebo talíř s teplou vodou (příjemně horkou, ne vařicí). Rýžový papír namočte vždy na 5-10 sekund - stačí, aby lehce změkl na povrchu. Pak ho položte na čistou utěrku nebo prkénko, kde během chvíle povolí úplně. Pozor, pokud ho necháte ve vodě příliš dlouho, snadno se rozpadne.
  3. Na střed plátu naskládejte trochu nudlí, zeleniny, tofu, klíčků a bylinek. Přeložte spodek přes náplň a boční okraje dovnitř a pevně zarolujte směrem od sebe do závitku. Stejně postupujte se všemi pláty. Smíchejte suroviny na dip, posypte omáčku sezamem a podávejte k namáčení.

TIP: Zeleninu obměňujte podle sezony i chuti. Do závitků se hodí zelený salát, okurka, jarní cibulka, ale výborný je i kousek manga nebo avokáda. Tofu lze nahradit krevetami, kousky kuřete či hovězího masa.

Související témata:
Závitky
Rychlé večeře
Zdravé večeře

Výběr článků

Načítám