Článek
Základem dobré tatarské omáčky je kvalitní majonéza. Kvůli vyššímu obsahu tuku dlouho patřila k symbolům nezdravé kuchyně, odborníci na výživu ji ale postupně rehabilitovali a dnes, pokud si ji dopřejete jenom občas a v přiměřeném množství, ji berou na milost.
Na trhu najdete spoustu různých značek a speciálně u majonézy se vyplatí sledovat složení. Vybírejte z těch, které mají ty nejjednodušší základní ingredience: olej, žloutky, ocet, cukr a sůl. Chuti té domácí se ale nevyrovnají, a pokud máte tyčový mixér, zvládnete ji připravit doslova do minuty.
Jak připravit domácí majonézu?
Ruční šlehání majonézy už hrálo roli prubířského kamene schopností soutěžících v mnohých televizních pořadech o vaření. Olej je potřeba ke žloutkům přidávat po kapkách a každou poctivě zapracovat, aby směs začala houstnout a vytvořila se hebká světlá emulze… V domácích podmínkách je nejjednodušší výroba pomocí tyčového mixéru.
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 žloutky | 1 lžíce citronové šťávy |
170 ml slunečnicového oleje | sůl a pepř |
1 lžička dijonské hořčice |
POSTUP:
- Všechny ingredience vložte do vyšší užší nádoby, do které se vejde hlava tyčového mixéru tak akorát (bývá součástí balení, ale postačí i vyšší širší sklenice).
- Tyčový mixér vložte až na dno, zapněte a velmi pomalu táhněte směrem vzhůru. Takhle jednoduché to je.
TIP: Ze zbylých bílků můžete připravit třeba korpusy na Pavlovy.
Majonézu na tatarskou omáčku můžete odlehčit jogurtem či zakysanou smetanou, nebude mít ale tak plnou chuť a konzistence bude volnější. Pokud si chcete opravdu pochutnat, vyplatí se dát si raději lžíci poctivé tatarky než plnou mističku takové, která vás neuspokojí. Jak z majonézy udělat skvělou tatarskou omáčku?
Domácí tatarská omáčka

Domácí tatarská omáčka fantasticky podtrhne chuť roastbeefu.
Do majonézového základu vmíchejte další „povinné“ ingredience:
Nakládané okurky: jejich chuť ovlivní výsledek nejvíc. Vybírejte ty, které nejsou příliš kořeněné, jsou přiměřeně kyselé a křupavé.
Kapary: dodají omáčce lehce nahořklou a nakyslou chuť a šmrnc. Je to maličkost, která udělá velký rozdíl. Bez nich bude tatarka dobrá, ale s nimi je to úplně jiná liga.
Cibule: ideální je jemnější bílá cibule nebo šalotka. Pokud je nemáte, můžete nadrobno pokrájenou cibuli namočit na 10 minut do studené vody, ztratí tak nepříjemnou palčivost. Poté ji ale pořádně sceďte a vymačkejte přebytečnou tekutinu.
Něco kyselého: použít můžete lák z okurek, citronovou šťávu nebo pár kapek octa.
Bylinky: nejčastěji se používá kerblík, estragon nebo petrželová nať. Pokud ho máte rádi, můžete zkusit i kopr – tatarka s koprem se obzvlášť dobře hodí ke smaženým rybám.
V některých receptech se při výrobě tatarské omáčky přidává k majonéze také prolisovaný vařený žloutek, její chuť je tak ještě plnější a konzistence krémovější, můžete to zkusit.
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 ml majonézy | 1 lžička dijonské hořčice |
1-2 menší nakládané okurky | 1 lžíce láku z okurek |
1 lžíce kapar | 1 lžíce čerstvých bylinek |
1 menší šalotka | sůl a pepř |
POSTUP:
- Okurky, kapary i šalotku nakrájejte na opravdu malé kostičky, bylinky nasekejte najemno.
- Do majonézy vmíchejte hořčici a lák z okurek (nebo 1-2 lžičky citronové šťávy či pár kapek octa), osolte a opepřete.
- Jemně vmíchejte další připravené ingredience, ochutnejte a dolaďte podle své chuti.