Hlavní obsah

Od domácí majonézy k dokonalé tatarské omáčce

3:27
3:27

Poslechněte si tento článek

Nedovedeme si bez ní představit smažený sýr, květák nebo hranolky a jsou lidé, kteří podle její kvality a chuti hodnotí úroveň restaurace. Mezi zeleným pytlíčkem průmyslově vyrobené hmoty a mističkou čerstvé domácí a lehce navinulé tatarské omáčky je totiž ohromný rozdíl.

Foto: Shutterstock

Domácí tatarská omáčka u nás tradičně doprovází smažená jídla, skvělá je ale i k roastbeefu nebo vařenému hovězímu masu.

Článek

Základem dobré tatarské omáčky je kvalitní majonéza. Kvůli vyššímu obsahu tuku dlouho patřila k symbolům nezdravé kuchyně, odborníci na výživu ji ale postupně rehabilitovali a dnes, pokud si ji dopřejete jenom občas a v přiměřeném množství, ji berou na milost.

Na trhu najdete spoustu různých značek a speciálně u majonézy se vyplatí sledovat složení. Vybírejte z těch, které mají ty nejjednodušší základní ingredience: olej, žloutky, ocet, cukr a sůl. Chuti té domácí se ale nevyrovnají, a pokud máte tyčový mixér, zvládnete ji připravit doslova do minuty.

Jak připravit domácí majonézu?

Ruční šlehání majonézy už hrálo roli prubířského kamene schopností soutěžících v mnohých televizních pořadech o vaření. Olej je potřeba ke žloutkům přidávat po kapkách a každou poctivě zapracovat, aby směs začala houstnout a vytvořila se hebká světlá emulze… V domácích podmínkách je nejjednodušší výroba pomocí tyčového mixéru.

INGREDIENCE:
2 žloutky1 lžíce citronové šťávy
170 ml slunečnicového olejesůl a pepř
1 lžička dijonské hořčice

POSTUP:

  1. Všechny ingredience vložte do vyšší užší nádoby, do které se vejde hlava tyčového mixéru tak akorát (bývá součástí balení, ale postačí i vyšší širší sklenice).
  2. Tyčový mixér vložte až na dno, zapněte a velmi pomalu táhněte směrem vzhůru. Takhle jednoduché to je.

TIP: Ze zbylých bílků můžete připravit třeba korpusy na Pavlovy.

Majonézu na tatarskou omáčku můžete odlehčit jogurtem či zakysanou smetanou, nebude mít ale tak plnou chuť a konzistence bude volnější. Pokud si chcete opravdu pochutnat, vyplatí se dát si raději lžíci poctivé tatarky než plnou mističku takové, která vás neuspokojí. Jak z majonézy udělat skvělou tatarskou omáčku?

Domácí tatarská omáčka

Foto: Shutterstock

Domácí tatarská omáčka fantasticky podtrhne chuť roastbeefu.

Do majonézového základu vmíchejte další „povinné“ ingredience:

Nakládané okurky: jejich chuť ovlivní výsledek nejvíc. Vybírejte ty, které nejsou příliš kořeněné, jsou přiměřeně kyselé a křupavé.

Kapary: dodají omáčce lehce nahořklou a nakyslou chuť a šmrnc. Je to maličkost, která udělá velký rozdíl. Bez nich bude tatarka dobrá, ale s nimi je to úplně jiná liga.

Cibule: ideální je jemnější bílá cibule nebo šalotka. Pokud je nemáte, můžete nadrobno pokrájenou cibuli namočit na 10 minut do studené vody, ztratí tak nepříjemnou palčivost. Poté ji ale pořádně sceďte a vymačkejte přebytečnou tekutinu.

Něco kyselého: použít můžete lák z okurek, citronovou šťávu nebo pár kapek octa.

Bylinky: nejčastěji se používá kerblík, estragon nebo petrželová nať. Pokud ho máte rádi, můžete zkusit i kopr – tatarka s koprem se obzvlášť dobře hodí ke smaženým rybám.

V některých receptech se při výrobě tatarské omáčky přidává k majonéze také prolisovaný vařený žloutek, její chuť je tak ještě plnější a konzistence krémovější, můžete to zkusit.

INGREDIENCE:
200 ml majonézy1 lžička dijonské hořčice
1-2 menší nakládané okurky1 lžíce láku z okurek
1 lžíce kapar1 lžíce čerstvých bylinek
1 menší šalotka sůl a pepř

POSTUP:

  1. Okurky, kapary i šalotku nakrájejte na opravdu malé kostičky, bylinky nasekejte najemno.
  2. Do majonézy vmíchejte hořčici a lák z okurek (nebo 1-2 lžičky citronové šťávy či pár kapek octa), osolte a opepřete.
  3. Jemně vmíchejte další připravené ingredience, ochutnejte a dolaďte podle své chuti.
Související témata:
Tatarská omáčka

Výběr článků

Načítám