Článek
Přísně vzato není v tomto případě označení marmeláda správné: ta se připravuje z ovoce, a pokud bychom chtěli být opravdu přesní, tak by měla obsahovat citrusové plody. Ta cibulová se ale připravuje podobně a výsledek opravdu připomíná hustou zavařeninu, takže se s tímto označením setkáte poměrně často i u různých menších výrobců. Narazit ale můžete i na označení cibulový džem nebo cibuláda.
Domácí výroba sice vyžaduje trochu trpělivosti, není ale nijak složitá a výsledek můžete vyladit přesně podle své chuti.
Uberte (nebo naopak přidejte) kyselou složku, použijte čerstvé bylinky a své oblíbené koření. Máte-li to rádi ostřejší, přihoďte kousek chilli, a pokud se nebojíte experimentů, zkusit můžete i kousek hořké čokolády.
Jak vyrobit domácí marmeládu z červené cibule?
Cibuli krájejte pečlivě
Na čtyři skleničky cibulové marmelády budete potřebovat asi 2 kg červené cibule. Oloupejte ji, přepulte a pečlivě nakrájejte na půlkolečka silná asi 3–4 mm. Na krájení si dejte záležet a snažte se o stejně široká půlkolečka. Budou se smažit rovnoměrněji a nestane se tak, že tenké kousky se budou pálit a ty silnější ještě budou syrové. Práci si můžete ulehčit a použít struhadlo typu mandolína.
Vyberte kvalitní tuk a nešetřete
Na smažení cibule do cibulové marmelády se nejlépe hodí přepuštěné máslo nebo dobrý rostlinný olej. Výsledek bude chutnat pokaždé jinak: máslo dodá chuť navíc, nehodí se ale pro vegany a má vyšší cenu. Neutrální rostlinný olej, třeba řepkový nebo slunečnicový, ale poslouží stejně dobře. Důležité je, abyste cibuli nepřipálili.
Dopřejte cibuli čas
Vyberte si široký kastrol se silným dnem a obrňte se trpělivostí. Cibuli smažte zvolna a dopřejte jí dostatek času, aby cukr, který přirozeně obsahuje, stihl zkaramelizovat. Jenom tak bude mít krásnou barvu a hlubokou chuť bez stop hořkosti. Počítejte s tím, že smažení může klidně trvat i 35–45 minut podle množství cibule.
Cukr dodá hloubku
Cibule je sama o sobě nasládlá, ale cukr ještě víc zvýrazní její chuť a pomůže vytvořit typickou konzistenci. Použít můžete klasický krupicový cukr, ale výborně funguje i třtinový, který dodá jemné tóny karamelu.
Přidejte kyselou složku
Ocet nebo víno přidají kyselost a marmeláda nebude fádně sladká. S červenou cibulí ladí červený vinný ocet. Přidat můžete i trochu hustého balzamikového octa, skvěle funguje i kapka vína nebo portského. Množství můžete doladit podle sebe – někdo má rád výraznější kyselost, jiný jemnější chuť.
Volba koření je na vás
Nejčastější kombinace, se kterou se v receptech setkáte, je tymián, bobkový list a pár kuliček pepře. Máte ale spoustu jiných možností: karamelovou sladkost cibule zvýrazní skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek. Ostřejší chuť přinese růžový pepř, chilli nebo zázvor, exotičtější zase kardamom, badyán a koriandr. A použít můžete i čerstvé bylinky, kromě tymiánu se do cibulové marmelády hodí i rozmarýn, saturejka a estragon.
Recept na marmeládu z červené cibule
Pokud se na improvizaci v kuchyni příliš necítíte, můžete zkusit jednoduchou cibulovou marmeládu podle našeho receptu. Sladkokyselá chuť je příjemně vyvážená, vůni jí dodávají čerstvé bylinky.

Pár jednoduchých surovin, trocha trpělivosti a do lednice můžete uložit skleničku plnou skvělé koncentrované chuti karamelizované cibule a koření.
INGREDIENCE | |
---|---|
2 kg červené cibule | 1 lžička soli |
80 ml rostlinného oleje | 1 bobkový list |
180 g hnědého cukru | 5 snítek tymiánu |
150 ml červeného vinného octa | špetka chilli |
40 ml balzamikového octa |
POSTUP:
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka. V kastrolu rozehřejte olej na středně vysokou teplotu, přidejte cibuli a bobkový list a za občasného míchání zvolna smažte asi 40 minut, až bude cibule měkká a začne hnědnout.
- Přisypejte polovinu cukru a nechte ho rozpustit a zkaramelizovat. Přilijte ocet a cukr dobře rozmíchejte.
- Osolte, přidejte chilli a lístky tymiánu. Přisypejte zbytek cukru, přidejte balzamikový ocet a na mírném ohni dál zvolna duste za občasného míchání, až se tekutina částečně odpaří, směs zhoustne a bude mít sytou, téměř hnědou barvu. V průběhu dušení ochutnejte a dotáhněte podle své chuti solí, cukrem nebo kapkou octa.
- Horkou cibulovou marmeládu naplňte do sterilizovaných skleniček a uzavřete vyvařenými víčky.
TIP: Pokud chcete prodloužit trvanlivost cibulové marmelády (a skleničky použít třeba jako jedlý vánoční dárek), můžete skleničky 15 minut sterilizovat.
K čemu se cibulová marmeláda hodí?
Skvěle ladí se sýry s bílou plísní, čerstvým sýrem, čedarem nebo kozími sýry. Hodí se ale i k masům a fantastická je v burgeru (i v tom z trhaného masa), kde nahradí kečup.
Báječně dochutí i sendviče se šunkou nebo paštikou. A pokud máte rádi bohaté snídaně, můžete ji zkusit k vaječné omeletě.