Článek
I kolem tak prostého jídla, jakým je krupicová kaše, se mohou rozpoutat vášnivé debaty. Každý má totiž nejraději takovou, jakou si ji pamatuje z dětství. Jedni nedají dopustit na řidší, hedvábně hladkou verzi, jiní naopak milují hustou kaši, kterou lze skoro krájet lžící. A pak tu jsou hrudkaři – zvláštní kategorie odrostlých dětí rodičů, kteří vaření moc nedali. Pro ně by kaše bez hrudek ztratila kouzlo.
Ani tím ale spory nekončí. Někdo musí mít kaši zalitou máslem, jinému máslo vadí. Někdo ji sype kakaem, jiný skořicí a maximalisté vším dohromady. A pak přichází otázky téměř existenciální: míchat, nebo nemíchat? Začínat od středu, nebo od krajů? Diskuse kolem talíře kaše můžou být stejně bouřlivé, jako ty o tom, co patří – či nepatří – do bramborového salátu.
Krupicová kaše dobývá bistra i restaurace
I přes tyto rozdíly ale platí, že chutná téměř všem, a tak ji dnes najdete na menu snídaňových bister i luxusních restaurací. Má sofistikovanější podobu: často se připravuje ve formě nadýchané espumy, kdy se dohladka rozmixovaný krupicový základ stříká sifonovou lahví přímo na talíř. Dochucuje se drahým kořením, jako jsou vanilka či fazole tonka, sype strouhaným perníkem či čokoládovými hoblinkami a často bývá doplněná karamelizovaným sezonním ovocem, křupavou posypkou z ořechů a jinými dobrotami podle fantazie kuchaře.
Takhle připravená kaše vypadá a chutná jako dokonalý dezert – a dokazuje, že i z obyčejného dětského jídla se může stát zážitek pro dospělé gurmány. V Praze na ni můžete vyrazit třeba do vyhlášené cukrárny Myšák, kde vám ji nabídnou slazenou karamelovým sladem, s máslovými sušenkami, čokoládou a posypkou z mandlí a pistácií. Najdete ji i na snídaňovém menu restaurace Salabka v pražské Troji a ochutnat ji můžete třeba v bistru Monk 2 na Maltézském náměstí, kde ji dochucují fazolí tonka a podávají s domácími švestkovými povidly, máslem a kakaem. Nebo se nechte šéfkuchaři jenom inspirovat a připravte si ji doma.
Jak připravit dokonalou krupicovou kaši

Karamelizovaná jablka se špetkou skořice kaši příjemně odlehčí a připomenou, že je tady podzim.
„Prohlédnutou krupici nasypeme stále míchajíce do vařícího osoleného a oslazeného mléka a kaši mícháme, až zhoustne. Pak ji dáme na mísu, posypeme cukrem a skořicí nebo strouhanou čokoládou a polijeme rozpáleným máslem,“ píše ve své Knize kuchařských předpisů Marie Janků-Sandtnerová. A i když se trendy a postupy v gastronomii vyvíjejí, na těch nejzákladnějších předpisech není příliš co vylepšovat. Na dvě porce kaše husté tak akorát budete potřebovat:
INGREDIENCE | |
---|---|
500 ml mléka | špetka soli |
40 g jemné krupice | 2 lžíce krupicového cukru |
POSTUP
- Do hrnce se silnějším dnem nalijte mléko, přidejte špetku soli a přiveďte ho k varu.
- Stáhněte plamen, přidejte cukr a jemným pramínkem za stálého šlehání metličkou vsypejte připravenou krupici.
- Na mírném ohni dál trpělivě šlehejte asi 3-4 minuty, až kaše zhoustne. Podávejte ihned přelitou máslem a s posypem podle chuti.
TIP: Pokud máte rádi hustější kaši, můžete přidat ještě trochu krupice, s množstvím to ale nepřežeňte. I když se vám kaše v hrnci zdá řídká, po dovaření ještě zhoustne.
Jak vylepšit krupicovou kaši?
Přidejte koření
Základní mléčnou chuť pozvedne vanilka. Pokud chcete být odvážnější, zkuste tonku – její aroma připomíná směs vanilky, mandlí a karamelu. Kardamom dodá kaši lehce orientální nádech.
Zábavné posypky
Kromě klasiky v podobě kakaa nebo skořice můžete zkusit strouhanou hořkou čokoládu, perníkovou drobenku, drcené sušenky nebo domácí granolu. Křupavý kontrast vytvoří také nasekané ořechy: lískové, pistácie, mandle nebo pekany. Zábavnou barvu a svěžejší chuť kaši dodá i rozdrcené lyofilizované ovoce.
Sezónní ovoce
Na podzim sáhněte po švestkách, hruškách či jablkách. Kaši budou nejvíc slušet, když je předtím krátce opečete s kouskem másla a trochou cukru. Využít můžete i kompoty, povidla nebo sušené ovoce namočené v rumu.
Přelivy
Rozpuštěné máslo můžete nahradit přepuštěným ghí, medem nebo javorovým sirupem. A pokud chcete opravdu slavnostní verzi, přidejte kapku likéru – třeba vaječný koňak.
Servírování
Elegantní talíř, křupavá posypka, malý kousek karamelizovaného ovoce nebo drobné čokoládové hoblinky udělají z dětské klasiky dezert hodný restaurace.