Hlavní obsah

Focaccia s bramborami: Italská klasika s rustikálním šmrncem

1:33
1:33

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Focaccia s bramborami je dokonalým spojením středomořské elegance a venkovské jednoduchosti. Jemné těsto s křupavým okrajem, provoněné olivovým olejem a rozmarýnem, se snoubí s tenkými plátky brambor, které dodávají pečivu vláčnost, sytost i příjemnou zemitou chuť. Tento recept je ideální jako příloha k polévce, základ pro sendvič nebo jen tak s dobrým vínem a chvílí klidu.

Foto: Shutterstock

Focaccia s bramborami

Článek
INGREDIENCE:
500 g hladké mouky 1 lžička soli
7 g sušeného droždí 2 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru 300 ml vlažné vody
80 ml olivového oleje 1–2 větvičky čerstvého rozmarýnu
2–3 nové brambory 2 lžičky vločkové soli na posypání

POSTUP:

  1. Do mísy prosejte mouku, přidejte droždí, cukr, vodu a začněte zadělávat těsto. Až se suroviny spojí, přidejte sůl a hněťte, dokud nebude těsto hladké a pružné. Potřete ho olejem, přikryjte fólií a nechte kynout asi hodinu.
  2. Vykynuté těsto přeneste na plech štědře potřený olivovým olejem a prsty ho roztlačte až ke krajům. Nechte ještě 15 minut dokynout a mezitím předehřejte troubu na 210 °C.
  3. Brambory dobře omyjte a nakrájejte na tenké plátky, nejlépe mandolínou. Vykynuté těsto pokapejte olejem, vytvořte v něm prsty důlky a rovnoměrně rozložte plátky brambor a lístky rozmarýnu. Posypte solí a zakápněte ještě trochou oleje. Pečte asi 20–25 minut dozlatova.

TIP: Nové brambory nemusíte loupat ani předvařovat, trouba si s nimi poradí. Přidat k nim můžete i cibuli nakrájenou na půlkolečka.

Olejem nešetřete. Díky němu bude focaccia voňavá, vláčná a křupavá.

Související témata:
Focaccia

Výběr článků

Načítám