Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
500 g hladké mouky | 1 lžička soli |
7 g sušeného droždí | 2 lžíce olivového oleje |
1 lžička cukru | 300 ml vlažné vody |
80 ml olivového oleje | 1–2 větvičky čerstvého rozmarýnu |
2–3 nové brambory | 2 lžičky vločkové soli na posypání |
POSTUP:
- Do mísy prosejte mouku, přidejte droždí, cukr, vodu a začněte zadělávat těsto. Až se suroviny spojí, přidejte sůl a hněťte, dokud nebude těsto hladké a pružné. Potřete ho olejem, přikryjte fólií a nechte kynout asi hodinu.
- Vykynuté těsto přeneste na plech štědře potřený olivovým olejem a prsty ho roztlačte až ke krajům. Nechte ještě 15 minut dokynout a mezitím předehřejte troubu na 210 °C.
- Brambory dobře omyjte a nakrájejte na tenké plátky, nejlépe mandolínou. Vykynuté těsto pokapejte olejem, vytvořte v něm prsty důlky a rovnoměrně rozložte plátky brambor a lístky rozmarýnu. Posypte solí a zakápněte ještě trochou oleje. Pečte asi 20–25 minut dozlatova.
TIP: Nové brambory nemusíte loupat ani předvařovat, trouba si s nimi poradí. Přidat k nim můžete i cibuli nakrájenou na půlkolečka.
Olejem nešetřete. Díky němu bude focaccia voňavá, vláčná a křupavá.