Článek
Sirupy z bylin se často využívají v lidovém léčitelství: obvykle se připravují v menším množství zastudena a užívají se v případě potíží po lžičkách. Nejdůležitější u nich není chuť, ale účinné látky -pokud i vaše babička léčila kašel a nachlazení cibulovým sirupem, víte, o čem mluvím.
Pak jsou tu ale i bylinky, které mají nejen léčivé účinky, ale i skvělou osvěžující chuť. Sirupy z nich se připravují zatepla a i když obsahují větší množství cukru, můžete je naředit podle svých pravidel: lžička sirupu do sklenice vody ji příjemně provoní a osvěží i bez dietních kompromisů, poctivý poměr 1:6 v kombinaci s perlivou vodou už obsahuje kalorií víc, ale na rozdíl od kupovaných limonád se obejde bez zbytečné chemie.
Výroba sirupů je navíc jednoduchá, levná a nepotřebujete k ní žádné speciální vybavení – tak proč se do toho hned nepustit?
Nejlepší bylinky na přípravu sirupů
Na výrobu letních sirupů se hodí bylinky s osvěžující citronovou chutí, především máta, meduňka a citronová verbena. Zajímavou volbou je také šalvěj (zejména ananasová) a mateřídouška. Výborně chutnají i sirupy z květů lípy, levandule a růží.
POZOR: Bylinky a květy na výrobu sirupů sbírejte na čistých známých místech a nakupujte jenom ty, které jsou určené k potravinářským účelům – ideálně z bio obchodů, farmářských trhů nebo ověřených bylinkářství. Květiny z květinářství (např. růže nebo levandule) bývají chemicky ošetřené a pro výrobu sirupu se nehodí.

Domácí výroba bylinných sirupů je jednoduchá a rychlá, aby se ale sirup nezkazil, je potřeba lahve i víčka pečlivě propláchnout vařící vodou.
Základní recept na výrobu domácího sirupu | |
---|---|
3 šálky čerstvých bylin | 5 bio citronů bez pecek |
1,5 litru vody | 1 kg cukru (krupice, krystal) |
POSTUP:
- Bylinky opláchněte, vložte do většího hrnce a přidejte dobře omyté citrony bez pecek, nakrájené na kolečka. Citrony dodají chuť, ale také působí jako přírodní konzervant.
- Směs bylin a citronů promíchejte a pomocí vařečky promačkejte, aby pustila šťávu. Poté ji zalijte vařící vodou, znovu promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte odstát do druhého dne.
- Druhý den směs přeceďte přes plátýnko nebo čistou utěrku a důkladně vymačkejte. Do získaného výluhu přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte jen mírně, dokud se cukr nerozpustí. Pěnu, která se tvoří na povrchu, průběžně sbírejte.
- Hotový horký sirup nalijte do čistých lahví vypláchnutých vařící vodou. Dobře je uzavřete víčky (také opláchnutými vařící vodou) a skladujte na chladnějším a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v lednici.
TIPY:
- Kolik výluhu, tolik cukru – to je obecné pravidlo. Ale z praxe je ověřeno, že na 1,5 litru výluhu postačí 1 kg cukru.
- I když citrony a cukr samy o sobě pomáhají sirup konzervovat, pro jistotu můžete přidat 2 lžičky kyseliny citronové, nebo podle tradičního receptu panák kvalitního alkoholu do každé láhve.
Jak vylepšit bylinkové sirupy?
Základní sirupy z jednoho druhu bylin na ochucení vody bohatě postačí, pokud ale rádi experimentujete, můžete při jejich výrobě dát prostor tvořivosti – kombinujte bylinky, vyměňte citron za limetku a do základu přidejte zázvor, citronovou trávu, pomerančovou kůru nebo koření. Koření používejte celé nebo jen nahrubo nadrcené (mleté sirup zakalí) a po vylouhování ho vždy sceďte. Pokud byste ho nechali v lahvi, během pár dnů by přebilo jemnou chuť bylinek.
- Skořice: skvěle doplní mátu a meduňku. Do sirupů sáhněte vždy po sladké a jemné cejlonské skořici.
- Hřebíček: výrazný a lehce štiplavý, hodí se k mateřídoušce, lípě nebo mátě. Postačí 2–3 kousky na 1 litr sirupu.
- Vanilka: její jemně sladká chuť výborně ladí s levandulí a růží. Semínka vyškrábněte, ale do základu přihoďte i lusk.
- Badyán: anýzově voňavý, ideální ke květům lípy, mátě i meduňce. Na 1 litr sirupu postačí jedna hvězdička.
- Kardamom: orientální, lehce nasládlý a eukalyptový – podpoří chuť meduňky, mateřídoušky nebo levandule. Do sirupů se hodí zelený nebo bílý, jemně rozdrcený, a na ochucení litru sirupu postačí 3–4 tobolky.
- Jalovec: dřevitý a pryskyřičný, sirupy s ním připomenou chuť ginu. Nahrubo rozdrťte 3–4 kuličky na litr sirupu a po vylouhování pečlivě přeceďte. Hodí se k mátě a šalvěji, pro výrazně kořeněnou chuť můžete přidat i snítku rozmarýnu.
- Růžový pepř: jemně pikantní a ovocný – pro milovníky nečekaných kombinací. Dobře doplní růži, levanduli nebo mátu.
Na závěr do džbánku s limonádou z domácího sirupu přidejte pár jedlých květů nebo zralých bobulí, k tomu kostky ledu a můžete nést na stůl. Po kupovaných limonádách se nikdo nebude shánět.