Hlavní obsah

Osvěžující chuť léta bez zbytečné chemie. Jak vyrobit domácí sirupy z bylin?

4:55
4:55

Poslechněte si tento článek

Sklenice vody na zahnání žízně sice stačí, někdy ale máme chuť sáhnout po nápoji s výraznější chutí. Domácí bylinné sirupy se k ochucení vody hodí skvěle: limonáda uspokojí děti a na zahradní party udělá radost těm, kteří se vyhýbají alkoholu (ale hodí se i při míchání alkoholických koktejlů). Sirupy využijete i při pečení.

Foto: Shutterstock

Bylinkové sirupy využijete do nápojů, ale můžete jimi ochutit i ovocné sorbety nebo je využít při pečení.

Článek

Sirupy z bylin se často využívají v lidovém léčitelství: obvykle se připravují v menším množství zastudena a užívají se v případě potíží po lžičkách. Nejdůležitější u nich není chuť, ale účinné látky -pokud i vaše babička léčila kašel a nachlazení cibulovým sirupem, víte, o čem mluvím.

Pak jsou tu ale i bylinky, které mají nejen léčivé účinky, ale i skvělou osvěžující chuť. Sirupy z nich se připravují zatepla a i když obsahují větší množství cukru, můžete je naředit podle svých pravidel: lžička sirupu do sklenice vody ji příjemně provoní a osvěží i bez dietních kompromisů, poctivý poměr 1:6 v kombinaci s perlivou vodou už obsahuje kalorií víc, ale na rozdíl od kupovaných limonád se obejde bez zbytečné chemie.

Výroba sirupů je navíc jednoduchá, levná a nepotřebujete k ní žádné speciální vybavení – tak proč se do toho hned nepustit?

Nejlepší bylinky na přípravu sirupů

Na výrobu letních sirupů se hodí bylinky s osvěžující citronovou chutí, především máta, meduňka a citronová verbena. Zajímavou volbou je také šalvěj (zejména ananasová) a mateřídouška. Výborně chutnají i sirupy z květů lípy, levandule a růží.

POZOR: Bylinky a květy na výrobu sirupů sbírejte na čistých známých místech a nakupujte jenom ty, které jsou určené k potravinářským účelům – ideálně z bio obchodů, farmářských trhů nebo ověřených bylinkářství. Květiny z květinářství (např. růže nebo levandule) bývají chemicky ošetřené a pro výrobu sirupu se nehodí.

Foto: Shutterstock

Domácí výroba bylinných sirupů je jednoduchá a rychlá, aby se ale sirup nezkazil, je potřeba lahve i víčka pečlivě propláchnout vařící vodou.

Základní recept na výrobu domácího sirupu
3 šálky čerstvých bylin 5 bio citronů bez pecek
1,5 litru vody1 kg cukru (krupice, krystal)

POSTUP:

  1. Bylinky opláchněte, vložte do většího hrnce a přidejte dobře omyté citrony bez pecek, nakrájené na kolečka. Citrony dodají chuť, ale také působí jako přírodní konzervant.
  2. Směs bylin a citronů promíchejte a pomocí vařečky promačkejte, aby pustila šťávu. Poté ji zalijte vařící vodou, znovu promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte odstát do druhého dne.
  3. Druhý den směs přeceďte přes plátýnko nebo čistou utěrku a důkladně vymačkejte. Do získaného výluhu přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte jen mírně, dokud se cukr nerozpustí. Pěnu, která se tvoří na povrchu, průběžně sbírejte.
  4. Hotový horký sirup nalijte do čistých lahví vypláchnutých vařící vodou. Dobře je uzavřete víčky (také opláchnutými vařící vodou) a skladujte na chladnějším a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v lednici.

TIPY:

  • Kolik výluhu, tolik cukru – to je obecné pravidlo. Ale z praxe je ověřeno, že na 1,5 litru výluhu postačí 1 kg cukru.
  • I když citrony a cukr samy o sobě pomáhají sirup konzervovat, pro jistotu můžete přidat 2 lžičky kyseliny citronové, nebo podle tradičního receptu panák kvalitního alkoholu do každé láhve.

Jak vylepšit bylinkové sirupy?

Základní sirupy z jednoho druhu bylin na ochucení vody bohatě postačí, pokud ale rádi experimentujete, můžete při jejich výrobě dát prostor tvořivosti – kombinujte bylinky, vyměňte citron za limetku a do základu přidejte zázvor, citronovou trávu, pomerančovou kůru nebo koření. Koření používejte celé nebo jen nahrubo nadrcené (mleté sirup zakalí) a po vylouhování ho vždy sceďte. Pokud byste ho nechali v lahvi, během pár dnů by přebilo jemnou chuť bylinek.

  • Skořice: skvěle doplní mátu a meduňku. Do sirupů sáhněte vždy po sladké a jemné cejlonské skořici.
  • Hřebíček: výrazný a lehce štiplavý, hodí se k mateřídoušce, lípě nebo mátě. Postačí 2–3 kousky na 1 litr sirupu.
  • Vanilka: její jemně sladká chuť výborně ladí s levandulí a růží. Semínka vyškrábněte, ale do základu přihoďte i lusk.
  • Badyán: anýzově voňavý, ideální ke květům lípy, mátě i meduňce. Na 1 litr sirupu postačí jedna hvězdička.
  • Kardamom: orientální, lehce nasládlý a eukalyptový – podpoří chuť meduňky, mateřídoušky nebo levandule. Do sirupů se hodí zelený nebo bílý, jemně rozdrcený, a na ochucení litru sirupu postačí 3–4 tobolky.
  • Jalovec: dřevitý a pryskyřičný, sirupy s ním připomenou chuť ginu. Nahrubo rozdrťte 3–4 kuličky na litr sirupu a po vylouhování pečlivě přeceďte. Hodí se k mátě a šalvěji, pro výrazně kořeněnou chuť můžete přidat i snítku rozmarýnu.
  • Růžový pepř: jemně pikantní a ovocný – pro milovníky nečekaných kombinací. Dobře doplní růži, levanduli nebo mátu.

Na závěr do džbánku s limonádou z domácího sirupu přidejte pár jedlých květů nebo zralých bobulí, k tomu kostky ledu a můžete nést na stůl. Po kupovaných limonádách se nikdo nebude shánět.

Související témata:
Recepty z bylinek

Výběr článků

Načítám