Hlavní obsah

Kam vyrazit na svatomartinskou husu? Několik tipů na oblíbené restaurace

Pokud si chcete letos pochutnat na dokřupava vypečené huse v restauraci, rezervujte si místo včas. O svatomartinské hodování je každým rokem větší zájem, a když zaváháte, místo v dobrém podniku už nemusí být volné.

Foto: archiv Lokál

Na tradičním menu s variací knedlíků i zelí si pochutnáte v Lokálech v Praze, Brně i Plzni.

Článek

Jestli existuje období, kdy se česká kuchyně předvádí v plné parádě, pak je to právě kolem svatého Martina. Někteří šéfkuchaři vtisknou menu vlastní rukopis, jiní se drží tradičních receptů, jisté však je, že hlavní hvězdou svatomartinského menu je vždy křehká a zlatavá husa. Kam na ni letos vyrazit?

Praha a Středočeský kraj

  • Pokud se pečené husy nemůžete dočkat, je pro vás pražská restaurace U Blekotů to správné místo. Svatomartinské hodování letos odstartuje už v sobotu 1. listopadu a konfitované husí stehno s červeným zelím a bramborovými šiškami vás bude stát 499 korun.
  • Od 8. listopadu si na svatomartinském menu pochutnáte i ve vyhlášené pražské restauraci Červený jelen, kde je šéfkuchařem Marek Fichtner. Těšit se můžete na husí rillettes s kaštanovým pyré a kdoulemi nebo na husí paštiku s aronií a rakytníkem. Nebude chybět sváteční kaldoun, ale především konfitované husí stehno s vídeňským knedlíkem a bramborovými noky se strouhankou z briošky a červeným zelím s pomerančem a badyánem, letos za 680 korun.
  • Pokud rádi objevujete zajímavé chutě, doporučujeme si co nejdřív udělat rezervaci ve strašnické restauraci LEAF. Šéfkuchařka Barbora Šimůnková letos získala ocenění Mladý talent roku a s lokálními surovinami pracuje velmi kreativně. „Menu bude složené výhradně ze surovin od malých farmářů. Hosté se mohou těšit na jemnější kaldoun, ze zelí připravíme samostatný chod. K huse patří i knedlíky, my jsme si z nich vytáhli jejich základní složky – mouku, respektive obilí, které bude v krémové verzi, a brambory zase v hlavní roli v jednom chodu. Hvězdou menu bude samozřejmě husa z volného chovu. Dezerty se ponesou ve znamení švestek, ořechu a máku. Jídlo doplní vína z odrůd typických pro Svatého Martina,“ zve k návštěvě sommelier restaurace Michal Bílek. Svatomartinské menu nabídnou pouze 11. listopadu, čtyřchodové bude stát 1 190 Kč a sedmichodové 1 990 Kč.
  • Rádi byste si naopak pochutnali na osvědčené klasice? Sázkou na jistotu je síť devíti Lokálů v Praze, Brně i Plzni. Čerstvé české husy v té nejvyšší kvalitě z Farmy Tůmovi doprovodí zelí a knedlíky, zapít je můžete čepovaným plzeňským pivem z tanku. Nabízet je začnou 11. listopadu a s rezervací se nevyplatí váhat, v nabídce budou jen do vyjedení zásob.
  • Chystáte se vyrazit na husí hody s rodinou nebo v partě? Celou pečenou husu pro 4 až 6 osob s karlovarským a chlupatým knedlíkem a dvěma druhy zelí si můžete objednat od 7. do 16. listopadu za 3 700 korun například v Restauraci a pivovaru Římská.
  • V restauraci Ginger & Fred v Tančícím domě připravil čtyřchodové degustační menu šéfkuchař Ondřej Slanina. Můžete se těšit na husí paté, krémový husí vývar s žemlovým knedlíčkem a plátkem husích jater, konfitované husí stehno s karamelizovaným červeným zelím, bramborovými lokšemi a redukcí ze svatomartinského vína. Sladkou tečku obstará pečená máslová buchta s tvarohem, praženým bílým mákem a džemem z mirabelky. Na svatomartinské menu za 1 590 Kč můžete vyrazit od 11. do 16. listopadu.
  • Trochu stranou od ruchu centra, na pražském Proseku, najdete oblíbenou italskou restauraci Prosecco. I když se specializují na italskou kuchyni, dokážou velmi dobře připravit i tradiční české menu: na polovinu čerstvě upečené husy s bílým a červeným zelím a variací bramborového a karlovarského knedlíku můžete vyrazit od 8. do 12. listopadu. Je určena pro tři osoby a zaplatíte za ni 1 790 korun.
  • Zajímavé husí menu letos nabízí restaurace Kastrol na západním okraji Prahy. Kromě klasické pečené husy s přílohami (pro čtyři osoby za 2 490 korun) můžete ochutnat třeba crème brûlée s foie gras, karamelizovanými jablky a perníkem, smažené husí krokety, plněné lokše s trhanou husou nebo konfitované husí stehno se šouletem.
  • Na opačném okraji hlavního města, v restauraci Sezóna v Horních Počernicích, letos svatomartinské menu připravuje nový šéfkuchař Martin Tamele. Celé menu – předkrm z husích jater, kaldoun a čtvrtka mladé husy se zelím a třemi druhy knedlíků – vás bude stát 980 korun.
  • Kousek za Prahou, v Čakovičkách, má svou restauraci i jeden z nejuznávanějších českých kuchařů Václav Fryč. Svatomartinská husa v restauraci Na pekárně je určena pro 6 osob a je potřeba si ji včas zarezervovat.
  • Hospoda Na dobrým místě v Úvalech u Prahy láká letos kromě svatomartinských hus a kachen také na cimbálovou muziku, a to v pátek 7. listopadu.
  • Ve Velkopopovické Kozlovně proběhnou svatomartinské hody od 7. do 16. listopadu. Pečené husí stehýnko s červeným brusinkovým zelím a škvarečky s variací knedlíků nabízejí letos za 549 korun. Hodování si můžete zpestřit svatomartinskou prohlídkou v pivovaru Velké Popovice s rozšířenou ochutnávkou piva a tematickým občerstvením. „Pro návštěvníky máme připraveno hned několik překvapení,“ láká k návštěvě Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru.

Plzeň

  • Hospoda Na Spilce na nádvoří plzeňského pivovaru patří mezi největší podniky v České republice. Na speciální svatomartinské menu spolu se správně ošetřeným a načepovaným pivem sem můžete zajít od 5. do 11. listopadu. „Svatomartinské menu jsme letos pojali tradičně. Nevymýšleli jsme žádné experimenty, ale připravili poctivou klasiku, jak má být,“ zve manažer Milan Klich. Součástí menu bude husí kaldoun s masem, konfitované husí stehno s červeným zelím s brusinkami a bílým pivním zelím, bramborové šulánky s mandlovou drobenkou a křupavou cibulkou.

České Budějovice

  • V restauraci Solnice se budou husí hody konat od 7. do 9. listopadu a už teď hlásí velký zájem – doporučují včasnou rezervaci.
  • V restauraci Beseda si na svatomartinském menu pochutnáte od 6. do 15. listopadu. Pomalu pečenou husu se zelím a knedlíky vyšperkovali nádivkou s jedlými kaštany, letos za 419 korun.

Pardubice

  • Kompletní menu od předkrmu až po dezert nabízí v termínu od 8. do 11. listopadu také Garden Restaurant. Konfitované husí stehno s „trilogií“ červeného zelí a variací knedlíků vás bude stát 599 korun a těšit se můžete i na svatomartinské rohlíčky.

Ústí nad Labem

  • Od 7. do 11. listopadu můžete zamířit na pečené husí stehno s přílohami za 559 korun do restaurace U Eichlerů.

Jižní Morava

  • V restauraci Kounický dvůr proběhnou svatomartinské hody od 6. do 9. listopadu. Konfitované husí stehno, dva druhy zelí, pečená jablka a karlovarský knedlík budou stát 490 korun a objednat si můžete i celou husu s přílohami za 2 690 korun.
  • V Mikulově můžete zamířit do restaurace Korek. Svatomartinskou husu vám nabídnou od 7. do 23. listopadu, menu je bohaté – zaujme například plněný husí krk, plněný knedlík s husím ragú nebo domácí lokše s mákem jako dezert.

Na husu na Slovensko

Pokud hledáte opravdu výjimečný kulinářský zážitek, vydejte se k sousedům na Slovensko. Asi devadesát kilometrů od Lanžhotu leží Slovenský Grob, vesnička, která každoročně láká tisíce gurmánů z celého světa. Chov a pečení hus tu má více než stoletou tradici a na podzim vám ji s tradičními bramborovými lokšemi nabídnou v mnoha malých restauracích s unikátní rodinnou atmosférou.

Anketa

Chodíte pravidelně na svatomartinskou husu do restaurace?
Ano, je to již naše tradice.
18,6 %
Letos se chystáme poprvé.
2,7 %
Ne, husu pečeme zásadně doma.
32 %
Ne, bohužel si to nemůžeme dovolit.
28,8 %
Ne, husu nejíme.
17,9 %
Celkem hlasovalo 747 čtenářů.

Výběr článků

Načítám