Článek
Snad žádný jiný svátek nezaznamenal v posledních letech takový nárůst popularity jako svatý Martin. Možná za to může šikovný marketing vinařů a restaurací, možná i to, že ho na rozdíl od Halloweenu nebo Valentýna vnímáme jako českou tradici. Jisté však je, že kolem 11. listopadu se pečená husa objevuje čím dál častěji nejen v restauracích, ale i na našich stolech.
Česká husa versus ty z dovozu
Obchodníci dokážou na zvýšenou poptávku reagovat. Chlazené i mražené husy proto v listopadu seženete téměř ve všech větších supermarketech. Většina z nich však pochází z dovozu, obvykle z Maďarska či Polska, a jde o produkci z velkochovů. Tomu odpovídá i cena. Letos se bude pohybovat kolem 200 Kč za kilogram.
Jiná situace je u hus z českých farem, kde se chovají ve volném výběhu a mají přístup k vodě i dostatek pohybu. Cena takového masa začíná zhruba na 260 Kč za kilogram, ale chuťový rozdíl je znatelný.
„Kvalita a chuť masa hus, které se pasou venku a mají skvělou péči, se s velkochovy nedá srovnat,“ říká Radim Holovský, majitel rodinné ekologicky hospodařící farmy.
Podle farmářů zájem o kvalitní české husy roste každý rok. „Letos jsme připravili 2000 hus a vyprodáno jsme měli už v září,“ říká Josef Tříska z farmy Rohozenská husa.
Pro letošek má vyprodáno i vyhlášená Farma Tůmovi, která zásobuje mimo jiné restaurace z řetězce Lokál, nebo Statek rodiny Počepických.
„Jsme malá rodinná farma, husy u nás mají volný výběh a přístup k rybníku, což je pro jejich spokojenost nejlepší. A i když každý rok produkci zvyšujeme, zvyšuje se i zájem, a tak máme svatomartinské husy prodány už koncem léta,“ říká Jan Počepický.
Kde ještě husu seženete
Pokud si tedy letos chcete pochutnat na kvalitní české huse, dlouho s objednávkou neváhejte. Kde ještě máte šanci?
- Farma Tomáš Jelen, Žižice u Slaného: husy rostou bez stresu, s dostatkem pohybu a péče. Letos je prodávají za 290 Kč/kg, k odběru budou 6.–15. listopadu.
- Farma Zakšín (Kokořínsko): na webu svatomartinskahusa.cz si můžete objednat husy z volného výběhu s přístupem k vodní ploše. Farma se jejich chovem zabývá už od roku 2012. Do konce října je koupíte za 345 Kč/kg, k odběru budou od začátku listopadu.
- Biofarma Holovský, Trněný Újezd: letos připraví přibližně 700 hus, které budou k odběru začátkem listopadu. Chlazené husy s droby v biokvalitě prodávají za 390 Kč/kg, a v nabídce mají také menší husokachny za 315 Kč/kg.
- Rodinná farma Kublák, Fryčovice: zájem o jejich svatomartinské husy je tradičně mimořádný. „Letos máme připraveno zhruba 400 hus a už teď je kapacita téměř vyprodána,“ říká Kamil Kublák. Chlazené husy budou připraveny k odběru 7. a 14. listopadu, cena zůstala stejná jako loni, tedy 299 Kč za kilogram. Na Farmě Kublák můžete k huse rovnou přikoupit také domácí kmín z jejich vlastní produkce, který získal ocenění Regionální potravina.
- Farmářské kuře: husy z farmářského chovu v Jihočeském kraji i s dovozem na vybraná místa po celé ČR můžete objednat na stránkách farmarskekure.cz. Cena je 389 Kč/kg a rozvážet je začnou v týdnu od 27. 10.
Nákup husy správně načasujte a udělejte si místo v lednici
Pokud chcete péct chlazenou husu z volného výběhu, dobře si naplánujte nákup i pečení. „Husu prodáváme vakuově zabalenou a oddělenou od drobů. Takto připravená vydrží v lednici minimálně týden,“ říká Radim Holovský. I tak je ale nutné uchovávat ji při teplotě 0–4 °C. Husu, která není vakuově zabalená, je nejlepší upéct do 2–3 dnů.
Máte-li mraženou husu, začněte ji v lednici pomalu rozmrazovat podle velikosti zhruba dva dny před pečením. Díky tomu zůstane maso šťavnaté a kůže se krásně vypeče dozlatova.