Hlavní obsah

Japonský čajový nápoj matcha nabírá na popularitě. Na tradiční obřad čadó se však zapomíná

4:26
4:26

Poslechněte si tento článek

Popularita japonského práškového zeleného čaje celosvětově roste. V dnešní době matchu naleznete snad úplně všude, kromě čistého prášku také v latte, zmrzlinách, dortech, čokoládě, doplňcích stravy apod. Málokdo dnes už ale ví, že tento blahodárný nápoj je v Japonsku spjat především s tradičním obřadem čadó - tedy cestou čaje, která má lidem připomínat, že si mají vážit každého setkání jako něčeho jedinečného a neopakovatelného.

Instruktorka čajového obřadu Keikó Kaneková ukazuje, jak servírovat čaj matchaVideo: AP

Článek

Zatímco popularita matchy ve světě neustále stoupá, stoupenců tradičních rituálů v Japonsku ubývá a nejinak je tomu u čadó. Čistota a klid čajového obřadu jsou na hony vzdálené hektickému a všednímu světu i šílenství kolem matchy, které se odehrává mimo čajovnu.

Typická japonská čajovna, kde probíhá čadó, mývá speciální nízký vchod, aby se v něm samurajové museli sklonit a nechat meče venku. Součástí poselství rituálu totiž je, že u pití čaje jsou si všichni rovni.

Jak se taková matcha během obřadu připravuje, ukazuje ve videu instruktorka Keikó Kaneková. Nejprve vezme bambusovou lžičku čašaku, aby nabrala špetku čaje matcha a vložila ji do porcelánové misky čavan. Pak jej našlehá bambusovou metličkou časen, než ho přelije naběračkou horké vody z hrnce bublajícího na žhavém uhlí. Následně svými tanečními pohyby oslavuje zenový pomíjivý okamžik, samotu přerušenou rituálním sdílením nápoje.

Poptávka začíná převyšovat nabídku

Nápoje z matchy si získaly oblibu v kavárnách od australského Melbourne po americké Los Angeles. Různé kuchařky nabízejí recepty s matchou a zahraniční turisté v Japonsku si domů odvážejí plechovky a sáčky s matchou jako suvenýry.

Minoru Handa, který je už třetí generací majitelů čajového obchodu Tokyo Handa-en, kde prodává běžné černé a zelené čaje, stejně jako matchu, připisuje oblibu tohoto nápoje jeho univerzálnosti. Na rozdíl od čajových lístků se dá prášek snadno zamíchat prakticky do čehokoli.

„A k tomu je třeba připočítat rozmach zdravého životního stylu a zájem o japonskou kulturu,“ řekl a zatřásl pánví, na které pražil černý čaj, čímž vyslal jeho pronikavou vůni do okolních ulic. „Je bezpečný a zdravý, tak není prakticky žádný důvod, aby se neprodával,“ dodal o čaji matcha.

Jeho podnik, který vznikl v roce 1815, má dlouhodobý obchodní vztah s pěstiteli v Kagošimě v jihozápadním Japonsku, který mu zajišťuje stálý přísun matchy. Aby zabránil jejímu skupování, omezuje nákupy ve svém obchodě na jednu plechovku na zákazníka.

Jak vzniká pravá japonská matcha

Nikdo s jistotou neví, kdo odstartoval globální rozmach matchy, který trvá už několik let. Ale je jasné, že její sklizeň, zvláště pak nejvyšší jakosti, nemůže udržet krok s poptávkou.

Matcha je druh čaje, který se poslední čtyři týdny před sklizní pěstuje ve stínu, což zvyšuje obsah chlorofylu v listech. Sklizené čajové lístky se spaří a následně drtí na velmi jemný prášek. Je to odlišný způsob zpracování od běžných zelených čajů. Přičemž nejlepší matcha se drtí na žulových mlecích kamenech. Přejít od pěstování běžného čaje k matche nějakou dobu trvá a žádný farmář nechce tuto změnu podstoupit a pak zjistit, že zájem o matchu začne upadat.

Japonské ministerstvo zemědělství se snaží podpořit pěstování matchy a nabízí zemědělcům pomoc v podobě nových strojů, speciální půdy, finanční podpory a poradenství, aby je přimělo přejít z pěstování běžného zeleného čaje sencha na pěstování matchy.

Produkce čaje tencha - tedy čaje zpracovaného tak, aby se z něj mohla namlít matcha - se od roku 2008 do roku 2023 téměř ztrojnásobila, z 1452 tun na 4178 tun, jak uvádějí vládní data. V posledním desetiletí se vývoz japonského čaje více než zdvojnásobil a zhruba třetina ho nyní směřuje do Spojených států. A většinu z tohoto nárůstu představuje právě matcha. Panují ale obavy, že s nedostatkem pracovních sil kvůli stárnutí populace zemědělců se mohou nůžky mezi nabídkou a poptávkou matchy rozevřít ještě víc.

Anketa

Patříte mezi milovníky matchy?
Ano, piju ji téměř denně.
9,4 %
Ano, piju ji často a také ji využívám při pečení.
11,3 %
Ano, chutná mi, ale piju ji jen občas.
49,1 %
Ne, nechutná mi.
13,2 %
Ne, zatím jsem ji neochutnal/a.
17 %
Celkem hlasovalo 53 čtenářů.

Proto již dnes Globální asociace japonského čaje doporučuje, aby se do produktů, jako jsou zmrzliny, latte, dezerty apod. používala matcha nižší kvality. Jde o to, že právě do těchto nápojů a jídel se musí dávat velké množství matchy, aby v nich tento čaj byl vůbec cítit.

„Je to tak trochu škoda a plýtvání. Nejlepší matcha by měla být vyhrazena k tomu, k čemu byla tradičně určena, a tedy k přípravě čaje. Je to velmi jemný čaj, který se pěstuje s myšlenkou, že by se měl pít pouze s vodou,“ uzavírá Anna Poianová, zakladatelka Globální asociace japonského čaje.

Související témata:

Výběr článků

Načítám