Článek
Zvyky spojené s Halloweenem (31. října) u nás nemají dlouhou tradici. Mnozí tento svátek dokonce úplně odmítají a své zesnulé si raději připomínají intimněji a klidněji na Dušičky (2. listopadu). Halloween má jinou atmosféru: je sice strašidelnější, ale je to příjemné strašení. Je spojený s přáteli, světýlky a kostýmy. Má specifickou estetiku, ke které patří dýně, čarodějnické klobouky a také „děsivé“ mlsání, které si oblíbily zejména děti.
Při jeho výrobě se budou bavit hlavně ti, kteří pečou rádi. Pravděpodobně už mají doma speciální halloweenská vykrajovátka a velký pytlík cukrářských očí na zdobení.
Pak jsou tu ti, kteří pečou především proto, že chtějí dětem (ale i sobě) dopřát kvalitní domácí sladkosti, u kterých vědí, z čeho se skládají. Ti možná právě připravují dýňové pyré na domácí muffiny a sušenky do zásoby a shánějí kvalitní čokoládu, která nezruinuje rodinný rozpočet.
A nakonec je tu velká skupina těch, kteří zkrátka tráví čas raději jinak než pečením. Pro ně jsou podobné výzvy ze školky či školy nejvíc stresující — především proto, že nechtějí zklamat ty nejmenší. Právě pro ně máme pár tipů, jak se z halloweenského pečení „vylhat“ rychle a snadno, ale tak, aby mohlo dítě ve školce hrdě říct: „Tohle jsme doma napekli.“
Za chvíli hotovo aneb kouzla pro unavené rodiče
1. Ozdobte kupované sušenky
Nejjednodušší a nejlevnější cesta ke strašidelnému pohoštění. Postačí vám kupované kulaté máslové sušenky a něco na zdobení – třeba cukrářské trubičky, hustá bílková poleva nebo rozpuštěná čokoláda. Hladká strana sušenek poslouží jako malířské plátno a motivy mohou být velmi jednoduché: pavučina, duch nebo obličeje, které se vyřezávají z dýní.
TIP: Na bílkovou polevu prosejte 200 g moučkového cukru, přidejte bílek a pár kapek citronové šťávy. Vařečkou vše utřete dohladka a můžete zdobit.
2. Upečte něco jednoduchého
Na ovesné sušenky nepotřebujete vál ani vykrajovátka a přípravu i s pečením zvládnete do půl hodiny. Po vychladnutí je můžete ozdobit polevami jako v předchozím případě — nebo jim jenom udělejte očička z trochy rozpuštěné bílé a tmavé čokolády. Věřte, že budou vypadat dostatečně „halloweensky“.
TIP: Na sušenky prošlehejte 100 g změklého másla, 100 g jemného třtinového cukru a jedno vejce pokojové teploty. Přidejte 150 g hladké mouky, 50 g jemných ovesných vloček, špetku soli a půl lžičky prášku do pečiva. Všechno dobře promíchejte, nakonec vmíchejte asi 50 g nasekané čokolády. Z těsta pomocí lžíce vytvořte na plechu menší placičky a nechte mezi nimi dostatečné rozestupy. Pečte 10–12 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
3. Vsaďte na listové těsto

Bez očiček by to byl jenom rychlý zákusek, s nimi to jsou roztomilé mumie.
Na listové těsto se můžete spolehnout za každých okolností. O Halloweenu z něj vytvořte třeba malé sladké mumie. Těsto nožem rozkrájejte na obdélníčky, potřete je výrazně červeným džemem a cikcak přidejte menší proužky těsta jako „fáč“. Na jedné straně si nechte mezi proužky „fáče“ větší rozestup a po upečení a vychladnutí dodělejte čokoládou očička.
TIP: V cukrářských obchodech běžně koupíte jedlé oči v různých velikostech. Obvykle je jich plný pytlík, dlouho vydrží a dětem udělají spoustu radosti nejenom o Halloweenu. Palačinky, kaše, muffiny, ale i banán - jakmile přidáte pár očiček, jsou hned roztomilejší.
4. Udělejte tematické zápichy

Netopýři, čarodějnické klobouky, duchové nebo dýně… Z jednoduchého dezertu je rázem halloweenský.
Upečte hrnkové muffiny nebo klidně jednoduchý perník na plech a ozdobte je halloweenskými zápichy. Nedělejte si starosti s tím, že příliš kreslit neumíte, o Halloweenu platí: „Čím děsivější, tím lepší!“ Nebo jejich přípravu rovnou svěřte dětem…
Preclíkoví kostlivci pro hračičky
Chcete udělat vtipné kostlivce? Minipreclíky namočte do bílé čokolády, pár jich navlékněte na špejli a na hlavičku použijte bílý bonbon marshmallow. Obličej můžete namalovat jedlým fixem, ale postačí i pár kapek rozpuštěné čokolády.




