Hlavní obsah

Domácí hořčice: Detail, který z vás udělá hvězdu grilovací sezony

4:59
4:59

Poslechněte si tento článek

K létu patří buřty a klobásky opečené na ohni – a k nim samozřejmě hořčice. Nic proti plnotučné klasice z kelímku, ale pokud vás baví v kuchyni trochu experimentovat, zkuste si ji tentokrát připravit sami. U příštího grilování tak můžete servírovat svou vlastní, dokonale vyladěnou verzi.

Foto: Shutterstock

U domácí hořčice máte jistotu, že byla připravena z těch nejlepších surovin, a navíc si ji můžete vyladit podle své chuti.

Článek

Hořčice dostala jméno podle základní suroviny, ze které se vyrábí: olejnatých semínek rostlin rodu Sinapis (česky hořčice), která se od pradávna využívají jako lék i koření v kuchyních po celém světě.

Nejčastěji se setkáte se třemi typy hořčičných semínek: bílým, hnědým a černým. U nás je nejrozšířenější bílá hořčice. Její semínka mají ve skutečnosti pískovou barvu, jsou větší a méně pálivá než ostatní druhy. V kuchyni je běžně používáme při konzervování zeleniny, nakládání hub nebo do kyselých nálevů na ryby a uzeniny.

Zajímavé je, že samotná semínka nemají příliš výraznou chuť ani vůni. Typická hořčičná ostrost se objeví teprve ve chvíli, kdy je rozemelete na prášek a smícháte se studenou vodou – až poté dojde k chemické reakci, která aktivuje enzymy zodpovědné za štiplavost a známou chuť hořčice.

Jak připravit domácí hořčici

Základní recept na domácí hořčici je opravdu jednoduchý. Potřebujete jen několik surovin a trochu trpělivosti – hořčice totiž zraje a ostrost se během několika dní výrazně promění. Počítejte s tím, že čerstvě připravená hořčice bývá velmi ostrá – její chuť se ale už po pár dnech zjemní a zakulatí. Pokud tedy připravujete hořčici na konkrétní příležitost (např. grilování), udělejte ji raději alespoň 3–5 dní dopředu.

Foto: Shutterstock

Se strukturou, barvou a chutí domácí hořčice můžete experimentovat.

Ingredience na 1 skleničku
100 g hořčičných semínek1 lžička soli
150 ml vody2 lžičky cukru (nebo medu)
50 ml octa

POSTUP:

  1. Hořčičná semínka nasypte do misky a zalijte studenou vodou (zvolte dostatečně velkou misku, semínka zvětší svůj objem). Nechte přes noc nabobtnat.
  2. Druhý den je spolu s octem, solí a cukrem rozmixujte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu – podle chuti buď nahrubo, nebo úplně dohladka.
  3. Hotovou hořčici přeložte do čisté, ideálně vyvařené sklenice s pevným uzávěrem a nechte alespoň 2–3 dny v chladu odležet, chuť se zjemní a krásně propojí. Uchovávejte ji v lednici, nízká teplota pomáhá zachovat ostrou chuť a zpomaluje proces fermentace.

Čím dochutit domácí hořčici?

Kouzlo domácí výroby hořčice spočívá v tom, že si základní recept můžete upravit přesně podle vlastní chuti. Každá přidaná surovina má vliv nejen na chuť, ale i na barvu, strukturu nebo ostrost.

Využijte různé druhy semínek: Použijete-li pouze bílou hořčici, bude výsledná pasta jemnější a méně pálivá. Hnědá semínka přidají štiplavost a zemitější tón, zatímco černá hořčice má nejintenzivnější chuť – přidávejte je ale s citem, snadno mohou přebít ostatní složky. Rozmixujte je pár pulzy pro hrubozrnnou variantu, nebo úplně dohladka.

Zvolte zajímavý ocet: Volba octa má zásadní vliv na výslednou chuť. Klasický lihový ocet dodá ostrou, přímočarou kyselost. Jemnější chuť získáte s jablečným octem, který má lehce nasládlý tón. Bílý vinný ocet se hodí, pokud chcete elegantnější „francouzskou“ verzi. Zajímavou volbou můžou být i různé ovocné octy a pro slavnostnější příležitosti můžete ocet nahradit bílým vínem, nebo dokonce silným pivem, které dodá hořčici zajímavé sladové tóny.

Nahraďte cukr: Ke slazení hořčice se výborně hodí i med nebo javorový sirup.

Hrajte si s kořením a bylinkami: Nebojte se experimentovat! S bylinkami a kořením si můžete vytvořit unikátní hořčici, která bude ladit přesně s tím, k čemu ji chcete podávat.

  • Kurkuma dodá hořčici nejen krásně sytou žlutou barvu, ale i lehce teplou, kořeněnou chuť.
  • Česnek (čerstvý nebo sušený) se hodí k hořčici určené ke grilovanému masu.
  • Křen podpoří ostrost a krásně se snoubí s uzeninami.
  • Rozmarýn, tymián nebo estragon jsou ideální k drůbeži nebo pečené zelenině.
  • Chilli nebo kajenský pepř zvýrazní pikantnost – použijte jen trochu, ostrost se během zrání ještě rozvine.
  • Mletý římský kmín dodá lehce orientální nádech a hodí se k pokrmům z mletého masa.
  • Koriandr (mletý nebo drcený) přidá nasládlou, citrusovou linku – dobře funguje v kombinaci s medem.
  • Fenykl nebo anýz využijete, pokud chcete jemnější, nasládlou verzi – třeba k rybám.
  • Uzená paprika dodá hořčici kouřový podtón a zvýrazní chuť grilovaných jídel.
  • Italové kombinují hořčici se sušeným ovocem a džemy, pro začátek můžete zkusit meruňkový.

Kombinovat můžete i více ingrediencí – například víno, česnek a estragon pro francouzsky laděnou verzi; nebo chilli, římský kmín a koriandr pro hořčici s orientálním nádechem.

V lednici vydrží základní domácí hořčice bez problémů několik týdnů. Čím více octa a soli obsahuje, tím je trvanlivější. Naopak varianty s čerstvými surovinami (např. česnekem nebo bylinkami) připravujte vždy čerstvé a spotřebujte do týdne.

Semínka hořčice ale nemusíte jen mlít. Můžete je také nechat naklíčit – mladé výhonky se skvěle hodí jako zdravá a pikantní ozdoba na pomazánky, omelety, polévky nebo bramborová jídla.

Výběr článků

Načítám