Hlavní obsah

Co nadělit těm, kdo milují vaření? Vybrali jsme nejzajímavější kuchařky roku

Dobrá kuchařská kniha je rafinovaným dárkem. Na Štědrý den potěší obdarovaného, a pokud budete mít trochu štěstí, brzy vás pozve na ochutnávku. Vybrali jsme novinky od českých šéfkuchařů i ty knihy, ve kterých si budete o jídle dlouze číst.

Foto: Novinky

Nové knihy – kuchařky

Článek

Jestli chcete na Vánoce darovat kuchařku a skutečně potěšit, pečlivě volte, komu ji dáte. Ti, kdo vaření berou jako nutné zlo, ji mohou vnímat v lepším případě jako nepovedený dárek, v horším jako nepříjemné pošťouchnutí. Ale pokud víte, že váš blízký tráví v kuchyni víc času než brouzdáním na sociálních sítích, máte vyhráno. Letos je totiž z čeho vybírat.

Kuchařky od šéfkuchařů

Marek Fichtner: Kuchařka kořeněná životem

Budete ji brát do ruky pokaždé, když se budete chtít s jídlem opravdu vytáhnout. Oceňovaný šéfkuchař v ní nabízí osmdesát receptů, které možná už znáte, ale v jeho podání jsou dotažené k dokonalosti. Krémovou česnečku povýší bramborovými kroketami, masové kuličky doplní meruňkovým dipem. A jeho verze kuřete na paprice? Tu musíte zkusit.

Recepty jsou psané tak srozumitelně, že je zvládnou i začátečníci, a obrazové zpracování dělá z knihy gastro zážitek i bez zapnuté plotny.

Mladá fronta, 192 stran, 549 Kč

Foto: vydavatelství Mladá Fronta

Marek Fichtner: Kuchařka kořeněná životem

Přemek Forejt: Forejt na doma

Drzá, trochu punková a hravá jako samotný Přemek Forejt je i jeho nová kuchařka. Spojuje v ní zdánlivě nespojitelné kuchyně, celou dobu si ale zachovává obrovskou úctu k řemeslu a surovinám a jeho recepty fungují.

Kniha vyniká výjimečným grafickým zpracováním a obsahuje i list s nalepovacím tetováním podle autorových skutečných motivů.

Došel karamel, 272 stran, 699 Kč

Foto: vydavatelství Došel karamel

Přemek Forejt: Forejt na doma

Zdeněk Pohlreich: Super jednoduše – Těstoviny

Zdeněk Pohlreich je profesionál každým coulem a letošní pokračování jeho řady kuchařek Super jednoduše je zrovna takové. Kromě spousty tradičních a nápaditých receptů vám v kostce vysvětlí správný postup přípravy a představí základní suroviny. Kniha má co nabídnout i těm, kdo těstoviny připravují často a mají bohatý repertoár omáček. Zdeněk Pohlreich v ní servíruje i méně známé recepty vybrané tak, že respektují italskou kuchyni i české chutě. Navíc všechny připravíte opravdu super jednoduše, takže pokud doma milujete těstoviny a chybí vám inspirace, tahle kniha nezůstane ležet v knihovně.

Sevruga, 195 stran, 399 Kč

Foto: nakladatelství Sevruga

Zdeněk Pohlreich: Super jednoduše – Těstoviny

Pro ty, co hledají inspiraci na každý den

Hana Michopulu: Skromné jídlo

Kuchařku od Hany Michopulu budete brát do rukou často. Je plná receptů, které dokážou rodinnému rozpočtu výrazně ulevit, zároveň si ale na jídle opravdu pochutnáte. V kuchařce jsou i dobré nápady a tipy, jak si usnadnit nakupování, ušetřit čas i peníze a jak vytěžit ze surovin co nejvíce.

Zpátky domů, 246 stran, 392 Kč

Foto: vydavatelství Zpátky domů

Hana Michopulu: Skromné jídlo

Adam Rundus: SMASH-BA – kuchařka nejen z toustovače

Smash-ba neboli smažba. Tuhle kuchařku věnujte dětem, které se chtějí osamostatnit, ale vaření zatím moc nedaly.

Adam Rundus patří do jejich generace, mluví jejich jazykem a ví, co jim chutná. Vystačí si při tom s jednou pánví, toustovačem a kontaktním grilem, takže zvládnou připravit jídlo na kolejích i v kempu.

SouZen, 160 stran, 444 Kč

Foto: vydavatelství SouZen

Adam Rundus: SMASH-BA – kuchařka nejen z toustovače

Sladké pohlazení

Kristina Lund: Sladká severská kuchařka

Z kuchařky vyzařuje klid a harmonie a určitě budete chtít vyzkoušet všechny recepty. Klidně se do toho pusťte, budou fungovat. Kristina Lund, která píše už od roku 2012 blog Děvče u plotny, studovala obor skandinávská studia. Svou švédštinu zdokonalovala a taje místních receptů a kaváren pak poznávala tři čtvrtě roku přímo ve Švédsku. Po návratu si udělala rekvalifikační cukrářské kurzy a stala se oficiálně cukrářkou. Všechny recepty nejenže upekla a sepsala, ale také nafotila.

Došel karamel, 400 stran, 707 Kč

Foto: vydavatelství Došel karamel

Kristina Lund: Sladká severská kuchařka

Víc než jen recepty

Blanka Datinská: La Degustation Bohême Bourgeoise

Kniha vás vezme do zákulisí pražské michelinské restaurace, která před téměř dvaceti lety ukázala, že česká kuchyně může obstát i na světové scéně. Autorka Blanka Datinská strávila dva roky v kuchyni, vedla desítky rozhovorů se šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem, týmem i dodavateli a zachytila momenty, jež běžně zůstávají skryté. „Chtěla jsem ukázat nejen recepty, ale i duch místa – vytrvalost, odvahu a respekt, které tu vaření provázejí,“ říká Blanka Datinská. Kniha kombinuje příběhy, recepty, autentické fotografie Honzy Zimy a design Zuzany Lednické. Odkrývá, jak La Degustation dokázala proměnit tradiční pokrmy – koprovku, svíčkovou či španělského ptáčka – v jídla hodná michelinské hvězdy.

AMBI CZ, 288 stran, 1699 Kč

Foto: vydavatelství AMBI CZ

Blanka Datinská: La Degustation Bohême Bourgeoise

Hugo Hromas: Vandrbuch

Hugo Hromas je enfant terrible české gastroscény. Jeho recepty voní kouřem i dálkami a píše je stejně upřímně, jako vaří. Jeho Vandrbuch není kuchařka v klasickém smyslu, ale spíš inspirativní zápisník. Nenajdete v něm fotky jídel ani přesné rozpisy surovin: „Není to učebnice. Jestli neumíš rozdělat oheň a udělat vývar, tak to pro tebe bude španělská vesnice,“ píše Hugo. Pokud ale rádi vaříte venku, nebojíte se při tom umazat a milujete vyprávění kolem ohně, budete nadšení.

vandrbuch.com, 600 Kč za jeden díl, oba za 1100 Kč

Foto: vydavatelství vandrbuch.com

Hugo Hromas: Vandrbuch

Pavel Berky: Recepty

Do posledního detailu promyšlená kniha plná skvělých receptů a krásných maličkostí, které z ní dělají nejen kuchařku, podle níž budete rádi vařit, ale i zážitek pro oko. Je rozdělená podle čtyř ročních období, nabízí rychlá jídla pro každý den, pomazánky, nápoje i slavnostní tříchodová menu. Recepty jsou psané srozumitelně, doplněné krásnými fotografiemi, tipy, autorskými kresbami a osobními poznámkami.

pavelberky.com, 1290 Kč

Foto: vydavatelství pavelberky.com

Pavel Berky: Recepty

Fania Lewando: Židovská vegetariánská kuchařka

Kniha, která byla dlouho považována za ztracenou, se znovu objevila v roce 1995 v antikvariátu. Napsala ji Fania Lewando, majitelka vyhlášené vilniuské jídelny a průkopnice vegetariánství, která už ve 30. letech dokázala spojit košer tradice se středoevropskou kuchyní a z obyčejných surovin vytvářela překvapivě moderní jídla.

Do češtiny ji přeložily Alžběta Glancová a Karolina Kašeová. Všechny recepty osobně vyzkoušely, přepočítaly původní míry na obvyklé gramy a dekagramy. Doplnily užitečné rady, které čtenáře provedou světem košer tradic, jež upadly v zapomnění. Stejně jako kdysi slavná dáma a její kuchařka.

Garamond, 216 stran, 499 Kč

Foto: nakladatelství Garamond

Fania Lewando: Židovská vegetariánská kuchařka

Výběr článků

Načítám