Hlavní obsah

Česnek patří do každé kuchyně nejen jako koření, ale i jako přírodní léčivo

4:16
4:16

Poslechněte si tento článek

Česnek je jednou z ingrediencí, bez kterých si nedokáže představit svou kuchyň většina milovníků jídla a vaření. Skrývá v sobě spoustu chutí, díky kterým je již po staletí základem téměř všech kuchyní světa. Jeho předností ale není jen fakt, že má schopnost proměnit jednoduché pokrmy v něco velkolepého, ale také to, že obsahuje řadu zdraví prospěšných látek.

Foto: Profimedia.cz

Česnek patří mezi základní ingredience používané nejen v české kuchyni.

Článek

Mezi nejdůležitější zdraví prospěšné látky, které česnek obsahuje, patří sirné sloučeniny, zejména alicin, který dodává česneku štiplavou vůni. Vzniká při krájení nebo drcení čerstvého česneku a má mnoho pozitivních účinků pro zdraví srdce. Pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Je významným zdrojem flavonoidů, které tělo chrání před škodlivými vnějšími vlivy, udržuje stabilitu vnitřního prostředí, pohlcuje volné radikály.

Česnek má navíc antibakteriální a antivirové účinky. Je bohatý na bílkoviny, cukry, vitamin C, vitaminy skupiny B. Obsahuje také hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, selen, zinek, jod a měď.

Čerstvý česnek vs. sušený

Čerstvý česnek má výraznou, živou chuť, která dodá každému pokrmu šmrnc. Je také nejlepší volbou, co se týče zdravotních benefitů. Pokud tedy připravujete něco, kde je česnek hlavní surovinou, například česnekové těstoviny nebo česnekovou pomazánku, volte raději česnek čerstvý.

Pokud sáhnete po čerstvém česneku, nezapomeňte ho nasekat, rozdrtit nebo umlít, aby se aktivoval alicin a uvolnil se jeho plný potenciál. Nepřehánějte to však s vysokou teplotou. Spálený česnek je hořký a to nechcete.

I sušený česnek má své místo ve spíži. Je méně štiplavý, ale pokrmům také dodá výtečnou chuť. Má sice méně zdravotních benefitů než čerstvý (sušením se snižuje obsah některých účinných látek), ale i tak může být dobrou volbou pro náročné dny.

Zdravotní benefity česneku:

  • posiluje imunitu
  • patří mezi přírodní antibiotika a je dobré ho užívat v okamžiku nachlazení, při zánětech průdušek a nosních dutin. Pomáhá i při angínách a chronických onemocněních dýchacích cest
  • silice česneku působí dezinfekčně, proti plísním a mají blahodárný vliv na střeva, proto se česnek doporučuje i po užívání antibiotik
  • ochraňuje a posiluje játra, snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • ředí krev (proto se nedoporučuje těm, kteří užívají léky na ředění krve) a pomáhá při arterioskleróze. Chrání před trombózou a dobře působí na křečové žíly
  • snižuje krevní tlak
  • působí antiviroticky, proto se doporučuje i při chřipkách. Bojuje ale i proti oparům, které vyvolává virus herpes simplex
  • zevně dobře působí na různá onemocnění kůže, infekce a mykózy

5 chutných způsobů, jak zařadit více česneku do jídelníčku

Pokud ještě nevaříte s česnekem pravidelně, je načase s tím začít. Jeho všestrannost je nesrovnatelná a s trochou kreativity zjistíte, že česnek lze propašovat prakticky do každého jídla. Zde je několik oblíbených způsobů, jak česnek v kuchyni využít:

  • Pomazánka z pečeného česneku: Pražením se česnek zjemní a promění v jemnou karamelizovanou pastu, kterou můžete mazat na chleba, přimíchávat do bramborové kaše nebo přidávat do polévek. Potřebujete jen celou hlavičku česneku, kapku olivového oleje a trochu trpělivosti, aby se v troubě upekl do zlatova.
  • Těstoviny s česnekovým máslem: Rozpusťte máslo, vhoďte do něj několik nadrobno nakrájených stroužků česneku a osmahněte je. Poté je smíchejte s uvařenými těstovinami, posypte parmazánem a trochou petrželky a získáte jednoduchý a lahodný pokrm.
  • Syrový česnek v salátových zálivkách: Pokud máte rádi trochu ostrosti, syrový česnek může být perfektní přísadou i do v salátových zálivek. Nastrouhejte malý stroužek syrového česneku a přidejte ho do zálivky s olivovým olejem, citronovou šťávou a trochou medu.
  • Česnek k snídani? Ano! Opečené stroužky česneku můžete přidat do vaječné omelety nebo tvarohové pomazánky. Jen si poté nezapomeňte vyčistit zuby a vzít si žvýkačku!
  • Česneková tinktura: Plný hrnek nasekaných stroužků česneku vložte do uzavíratelné sklenice, přidejte dva šálky vodky nebo octa a uzavřete víčkem. Každý den zatřeste sklenicí, po dvou týdnech přeceďte obsah, vyhoďte česnek, tinkturu nalijte do tmavých lahviček a uložte do chladu. Ideální dávkování tinktury je 5 kapek 4krát denně.

Stále oblíbenější černý česnek

Černý česnek se získává fermentací bílého česneku. Celé paličky česneku se ukládají do boxů, kde se teplota pohybuje mezi 55 °C a 75 °C a jsou zde ponechány 3–4. týdny. Během procesu fermentace se mění chemická struktura bílého česneku a prostřednictvím tzv. Maillardovy reakce vzniká melanoidin, který je zodpovědný za výslednou černou barvu a spolu s dalšími aromatickými sloučeninami propůjčuje česneku i charakteristickou vůni a chuť.

Černý česnek má jemně nasládlou chuť, je bez typického zápachu a štiplavé ostrosti. Na rozdíl od bílého česneku nedráždí žaludek a mohou jej tak užívat i lidé, kteří jsou na běžný bílý česnek citliví.

Výběr článků

Načítám