Hlavní obsah

Získat půjčku nebo leasing bude obtížnější

Právo, Jakub Svoboda

Finanční zdraví klientů budou po bankách kvůli rostoucímu podílu nesplácených úvěrů přísněji posuzovat i leasingové a splátkové firmy a další nebankovní poskytovatelé půjček v České republice.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pomocí sofistikovaných modelů se od příštího roku budou pokoušet odhadovat, jak budou jejich klienti schopni splácet své závazky i po roce od poskytnutí úvěru. Právu to sdělil Karel Kolář, výkonný ředitel sdružení LLCB, které v ČR provozuje Nebankovní úvěrový registr.

Podle informací Práva si již delší dobu propočítává pravděpodobnou finanční situaci klientů na rok dopředu už asi polovina domácích bank. Také bankovní domy totiž mají svůj registr, kde se shromažďují negativní i pozitivní informace o klientech.

Členové nebankovního registru, který sdružuje třeba i poskytovatele kreditních karet a faktoringové firmy, by měli podle Koláře začít v prvních měsících příštího roku hodnotit své klienty pomocí nové metodiky, tzv. Credit Bureau skóre.

„Jde o číslo, které na základě historických dat o splácení i nesplácení úvěrů umožní nebankovním institucím zjistit, s jakou pravděpodobností se jejich klient dostane v následujících dvanácti měsících do problémů se splácením,“ upřesnil Kolář.

Skóre, které se již dnes používá v řadě zemí světa, pomůže podle něj finančním institucím snižovat rizika a zrychlit procesy. Dobrým klientům naopak v budoucnu může podle Koláře přinést dokonce i lepší úvěrové podmínky.

Podíl nesplácených úvěrů poroste

„Zkušenosti ze zahraničních trhů ukazují, že zavedením těchto systémů dochází ke zrychlení procesů při schvalování úvěrů. Metodika navíc finančním institucím pomáhá minimalizovat rizika spojená se špatnými úvěry a tím snižovat roční objem odepsaných pohledávek,“ tvrdí Kolář.

Přestože v Česku jde mezi nebankovními subjekty o novinku, ve světě obdobné metodiky fungují již řadu let. Například v USA funguje tento systém již od roku 1988. V Evropě používají osobní skóre klienta při hodnocení například finanční instituce ve Velké Británii, Německu, Itálii nebo sousedním Polsku.

„V řadě zemí si lidé již od svých mladých produktivních let budují pozitivní skóre, protože jim pak umožňuje dostat se k lepším úvěrovým podmínkám. V USA je skóre dokonce tak populární, že se tam prodávají trička s nápisem, jaké má člověk skóre. Lidé je pak hrdě nosí na sobě,“ poznamenal Kolář.

Banky v Evropské unii, stejně jako v USA, budou kvůli nynější krizi do budoucna zřejmě pod mnohem přísnějším dohledem příslušných dozorových orgánů, než byly doposud. Někteří čeští bankéři ale tvrdí, že nyní je zapotřebí monitorovat a regulovat chování především malých poskytovatelů vysokoúročených půjček, kteří nepodléhají dozoru České národní banky.

Podíl nesplácených úvěrů domácností může podle odhadů ČNB vzrůst v roce 2010 kvůli zvyšující se nezaměstnanosti na šest až sedm procent. Nyní se pohybuje kolem čtyř procent.

Mezi aktuální uživatelé Nebankovního registru patří například společnosti ČSOB Leasing, GE Money Auto, GE Money Multiservis, UniCredit Leasing CZ, Santander Consumer Finance, ŠkoFIN, sAutoleasing, Leasing České spořitelny, Renault Leasing CZ, D.S. Leasing, Credium, Toyota Financial Services Czech či PSA Finance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám