Hlavní obsah

Zelené dotace se přes léto zastaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát od července pozastaví přijímání žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Ty je možné dostat například na zateplení domu, solár­ní panely nebo tepelná čerpadla, ale i další opatření. Spustí je opět až od září.

Foto: Envanto

Řemeslníci instalující na střechu fotovoltaické panely – ilustrační foto

Článek

Lidé, kteří si chtějí pořídit s dotací třeba dobíjecí stanici na elektromobil nebo nádrž na dešťovou vodu, by si tak měli pospíšit. Důvodem odstávky jsou chystané změny v dotačním programu. „Systém, přes který jsou žádosti NZÚ podávány, je nutné na novou etapu připravit. Z toho důvodu proběhne během letních prázdnin provozně-technická přestávka,“ řekla Lucie Früblingová ze Státního fondu životního prostředí ČR.

I nadále se ale budou přijímat žádosti v programu NZÚ light či kotlíkové dotace. Oba tyto programy jsou určeny pro sociálně slabší domácnosti, u kotlíkových dotací se žádosti podávají přes krajské úřady.

„Dotační prázdniny se budou týkat pouze příjmu žádostí. Vyřizování již přijatých žádostí, dokládání realizace i vyplácení finančních prostředků budou pokračovat i v letních měsících,“ upřesnila Früblingová. Například u žádostí podaných na konci června by žadatelé měli obdržet informaci o schválení dotace do konce července.

Začalo insolvenční řízení s holdingem Malina

Domácí

Otázkou ale je, zda by lidé, kteří mají zájem o nějakou dotaci, měli spěchat a neměli by si raději počkat do podzimu, kdy dojde k mírným změnám. „Podat žádost do června letošního roku doporučujeme v případě výstavby nízkoenergetického domu, které již v nové etapě dotovány nebudou. Podporu u novostaveb chceme cílit pouze na pasivní domy, kde je efekt energetických úspor největší,“ řekla Früblingová.

Totéž se týká i samostatných dotací na různá adaptační opatření, jako je například nádrž na dešťovou vodu či zelenou střechu. Tato podpora sice podle Früblingové zůstane, ale pouze v kombinaci s jiným úsporným opatřením.

Během letních prázdnin proběhne provozně-technická přestávka
Lucie Früblingová, SFŽP

„U ostatních oblastí podpory na žadatele čekají buď prakticky stejné, nebo výhodnější podmínky. Jednodušší bude také celý proces vyřízení žádosti; odpadne povinnost předkládat faktury a ve většině případů i projektovou dokumentaci,“ ujistila Früblingová.

Podle Kláry Zíkové ze společnosti Woltair ale ti, kteří si žádost podají už nyní v červnu, často neprohloupí. „Hlavně v případě, že mají už realizaci opatření hotovou. Jednak díky tomu dostanou dotaci dříve a zároveň se vyhnou zbytečné nejistotě,“ konstatovala.

Změny u elektromobilů

„Přestože by se podle současných informací výše podpory od září neměla zásadně měnit, některé úpravy již byly ohlášeny a k dalším ještě může dojít,“ dodala Zíková. Například na nabíjecí stanici pro elektromobil lze podle ní nyní čerpat dotaci až 60 000 korun, a to na dvě nabíjecí stanice, zatímco od září má být maximální částka snížena na 15 000 korun.

Na tento problém upozornil i René Milota ze společnosti Acetex. „Nově bude možné podpořit jen jednu stanici. Tedy všichni ti, kteří chtějí čerpat dotaci na dvě nabíjecí stanice, ji musí podat do konce června,“ řekl. „Není třeba vyčkávat s realizací až po podání dotace,“ upřesnil.

V ostatních případech je podle něj důležité si ujasnit, na co člověk dotaci chce. „Pokud se jedná o fotovoltaiku, tam jsou podmínky víceméně stejné. Změny jsou ale v případě tepelných čerpadel. Pokud chce žadatel vyměnit starý plynový kotel za tepelné čerpadlo, od září 2023 jsou právě na tyto výměny dotace, a to až 140 000 Kč. Tedy v takovém případě doporučujeme s žádostí počkat,“ dodal Milota.

Některé firmy slibují z domácích solárů nereálné výnosy

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám