Hlavní obsah

Začalo insolvenční řízení s holdingem Malina

Městský soud v Praze v úterý zahájil insolvenční řízení s Energetickým Holdingem Malina. Učinil tak na návrh vedení podniku, které žádá o povolení k reorganizaci firmy. Soud vyzval všechny věřitele k přihlášení jejich pohledávek.

Foto: shutterstock.com

Dům se solárními panely na střeše (ilustrační foto)

Článek

Firma, která je dodavatelem solárních elektráren a tepelných čerpadel, se potýká s problémy se zajištěním velkého množství zakázek klientům.

V insolvenčním návrhu, o němž společnost informovala v pátek, uvedla, že chce všechny zakázky dokončit. „Malina má podle nás největší šanci dokončit zakázky klientů v modelu reorganizace, pokud její věřitelé schválí reorganizační plán, který společnost připravuje,“ sdělil Petr Sochora, který vedl tým externích poradců.

Druhou variantou, která firmě hrozí v případě, že reorganizace nebude schválena věřiteli, je konkurz. V takovém případě by podle Sochory došlo k ukončení činnosti společnosti a majetek i skladové zásoby by byly rozprodány.

Analytik: Malina vybrala miliardu. Hrozí jí insolvence

Ekonomika

„S ohledem na velký počet věřitelů hrozí v tomto případě riziko, že se instalace nedokončí a zákazníci dostanou zpět jen velmi malou část peněz, které zaplatili,“ dodal.

Energetický Holding Malina je jedním z největších dodavatelů střešní fotovoltaiky v Česku. Firma přiznala problémy se zajištěním zakázek před pár týdny. Koncem dubna zveřejnili piráti výsledky vlastní analýzy, podle které firma vybrala od klientů zálohy za zhruba 1,5 miliardy korun, ale asi čtyřicet procent zakázek nesplnila. Postup Maliny prověřuje policie, několik klientů podalo trestní oznámení.

Podle úřadů by lidé měli být obecně ostražití při shánění dodavatele fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla. „Apelujeme na žadatele, aby byli při výběru obezřetní a předem si zjistili reference, například prostřednictvím portálu www.refsite.info,“ řekla Právu mluvčí Státního fondu životního prostředí ČR Lucie Früblingová. Fond poskytuje dotace na tyto technologie.

Ve vyjádření, které dala Früblingová i za ministerstvo životního prostředí, doporučila pročíst doporučení na webu Nová zelená úsporám, která se týkají jak výběru technologie a dodavatele tepelných čerpadel a fotovoltaiky, tak žádostí a proplácení dotací.

Žalobci řeší už tři oznámení kvůli solární firmě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám