Hlavní obsah

V září přijdou lidem vyšší důchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nadcházejícím měsíci se všem důchodcům kvůli vysoké inflaci opět mimořádně zvyšují penze. Jde o druhé mimořádné a celkově už třetí letošní přidání, na které mají všichni důchodci ze zákona nárok. Všechny důchody, tedy nejen starobní, ale i invalidní nebo vdovské, vzrostou od září o dalších 5,2 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Peníze. Ilustrační foto

Článek

U průměrného důchodu to podle ministerstva práce a sociálních věcí znamená přilepšení o 700 Kč. Takzvaná základní výměra zůstane v souladu se zákonem stejná. Výše průměrné starobní penze by tak měla dosáhnout 17 996 korun.

Od ledna dostali důchodci přidáno v průměru 805 korun, o dalších 8,2 procenta (tedy průměrně o 1017 korun) vzrostla procentní výměra mimořádně od června.

Důvodem je to, že inflace od loňského července do letošního ledna a poté i od února do dubna vždy přesáhla zákonem stanovených pět procent. Od února do dubna se ceny v Česku sice zvedly o 4,8 procenta, domácnostem důchodců ale rostly o 5,2 procenta. Při přidávání se využívá vyšší hodnota.

Zvýšení se i v září bude týkat téměř 3,5 milionu vyplácených důchodů a Česká správa sociálního zabezpečení ho provede automaticky – není tedy potřeba o něj žádat.

V lednu už bude i výchovné

Na začátku příštího roku se podle zákona důchody budou upravovat znovu v rámci pravidelné lednové valorizace. Porostou ale méně než obvykle, bude se totiž brát v potaz růst cen za kratší období. Při běžné valorizaci se penze navyšují v lednu vždy o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen za období od července předminulého roku do konce června minulého roku.

Tři valorizace zvýší letos penze v průměru o 2500 Kč

Domácí

Jenomže tentokrát se inflace z větší části této doby promítla už do mimořádných navýšení v červnu a září. Podle ministerstva práce a sociálních věcí se pro lednové přidání bude posuzovat cenový vývoj za letošní květen a červen.

Ministerstvo práce již informovalo, že základní výměra důchodů by se v lednu mohla podle dosavadního vývoje cen a mezd zvednout o asi 150 korun a procentní výměra pak v průměru o dalších 700 Kč. Přesné částky budou známy až v září.

Průměrný starobní důchod by tak mohl při pravidelné valorizaci od ledna vzrůst o dalších zhruba 850 korun.

S bonusy za výchovu dítěte, což bude novinka prosazená bývalou ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD), by tak mohl činit kolem 19 500 korun. Tomu z rodičů, který převážně pečoval o dítě, se totiž po Novém roce zvýší starobní důchod o 500 Kč za každé vychované dítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám