Hlavní obsah

Tři valorizace zvýší letos penze v průměru o 2500 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu schválila nařízení ke třetí valorizaci penzí v letošním roce, k níž dojde už v září. Poprvé se standardně zvyšovaly v lednu, ale kvůli vysoké inflaci, která se blíží k 15procentní hranici, se důchody mimořádně zvednou ještě v červnu a v září.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zásluhový procentní díl penze má v září vzrůst o 5,2 procenta, starobní důchod by se tak měl zvýšit v průměru o dalších 699 korun.

Průměrný důchod stoupne k 18 tisícům

„Celkový růst průměrného důchodu v tomto roce přesáhne 2500 Kč,“ doplnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mimořádná valorizace probíhá automaticky podle zákona. Od 1. června dostanou důchodci přidáno v průměru 1017 korun.

Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 16 249 korun, v září by tak měl činit už téměř 18 tisíc Kč. V červnu se zásluhový díl penze zvýší o 8,2 procenta.

Čím dál víc Čechů chce do předčasného důchodu, i když budou brát méně

Finance

Navýšení důchodů bude v červnu i v září stejně jako u pravidelné lednové valorizace automatické, není třeba o nic žádat. Mimořádné přidání se týká všech, tedy starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů.

Podle zákona o důchodovém pojištění mimořádná valorizace následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pět procent. Upravuje se zásluhová část důchodů, tedy tzv. procentní výměra. Zvedá se o tolik procent, o kolik od posledního sledování vzrostly ceny.

Česká správa sociálního zabezpečení na konci března vyplácela přes 2,84 milionu penzí, z toho přes 2,36 milionu penzí starobních. Důchody se skládají ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná. Odpovídat má desetině průměrné mzdy. Letos činí 3900 Kč. Zbytek důchodu je zásluhová část podle odpracovaných let a výše výdělků a odvodů.

„Státní rozpočet letos celkově vydá na zvýšené výdaje na důchody, ať už je to ta lednová částka, nebo teď červnová a zářijová, přes 55 miliard korun,“ sdělil Jurečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám