Hlavní obsah

V nouzi lze žádat o příspěvek na bydlení i další dávky

Právo, pcl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostoucí ceny energií, zboží a služeb působí problémy čím dál většímu množství domácností. Podle průzkumu společnosti PAQ Research každá třetí rodina s dětmi měsíčně nic neušetří, nebo má dokonce příjmy nižší než výdaje. Podle odborníků by přitom řadě domácností mohly pomoci sociální dávky, které se ne úplně využívají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Příspěvek na bydlení

Mohou o něj požádat rodiny, které vydávají na náklady spojené s bydlením více než 30 procent svých příjmů, v Praze pak 35 procent. Průměrná výše dávky v současnosti přesahuje 4000 korun, ale může být i výrazně nižší nebo vyšší. Závisí na okolnostech i tzv. normativech, podle nichž se dávka vypočítává. Vláda avizovala, že by se normativy měly brzy zvýšit.

Příspěvek na bydlení pomůže velké části domácností. Průměrně činí 4 084 Kč a můžete ho získat online

Komerční články

Maximum se nyní pohybuje okolo 18 500 korun. Žádat je možné buď elektronicky přes web ministerstva práce a sociálních věcí, nebo osobně na pobočce úřadu práce.

Doplatek na bydlení

Těm, kteří ani přes příspěvek na bydlení nemají dost peněz na úhradu nákladů spojených s bydlením, je určen doplatek. Pohybovat se může ve stovkách, ale i tisících korun. Podobně jako ostatní dávky jej vyplácí úřad práce.

Příspěvek na živobytí

Jedná se o pomoc lidem s nedostatečnými příjmy, která je odvislá od výše příjmů a nákladů na bydlení. Je určena na pomoc s úhradou základních potřeb. Výše dávky se stanovuje individuálně.

Například člověk s nulovým příjmem může dostat 4250 korun, rodina se dvěma dětmi ve věku pět a osm let též bez příjmu 11 300 korun.

Přídavky na děti

Nárok na přídavky na dítě mají rodiny, jejichž čisté příjmy jsou nižší než 3,4 násobek životního minima rodiny. To je například u matky samoživitelky s dítětem do šesti let věku 22 474 korun. U čtyřčlenné rodiny s jedním dítětem do šesti let a jedním dítětem mezi šesti a patnácti roky věku je to pak 45 390 korun.

Přídavky na děti se zvýší a změn doznají i exekuce

Domácí

Výše přídavku na jedno dítě se může pohybovat mezi 630 a 1380 korun, závisí na věku dítěte a na tom, zda nemá například nějaký fyzický hendikep.

Mimořádná okamžitá pomoc

Lze o ni žádat, pokud člověku například kvůli nízkým příjmům nebo nedostatku finančních prostředků hrozí újma na zdraví, byl poškozen živelní pohromou nebo nemá na jednorázový výdaj spojený třeba s nástupem dětí do školy.

Mimořádná okamžitá pomoc může dosáhnout v závislosti na situaci až 92 400 korun.

Sociální poradce

Dávek, o něž člověk v nouzi může požádat, je daleko více. Úřad práce má aplikaci, která mu pomůže odhadnout, jestli má na nějakou nárok. Je dostupná na internetové adrese www.uradprace.cz pod záložkou Sociální tematika. Je označena jako Sociální poradce. Samozřejmě je vždy možné ptát se na pomoc také osobně na pobočkách úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám