Hlavní obsah

Přídavky na děti se zvýší a změn doznají i exekuce

Novinky, jas
Aktualizováno

Novelu zvyšující přídavky na děti a novelu exekučního řádu, která umožní zastavování bezvýsledných exekucí, v úterý podepsal prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš zeman

Článek

Novela zákona o státní sociální podpoře zvýší přídavky o 26 procent. Nárok na dávku získají rodiny s příjmy do 3,4násobku životního minima místo nynějšího 2,7násobku. Předloha rovněž zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé a další potomky.

Přídavky by tak měly čerpat rodiče necelého půlmilionu dětí a ministerstvo práce a sociálních věcí odhadlo náklady na rozpočet na cca 5,5 miliardy korun.

Sněmovna schválila vyšší přídavky na děti

Domácí

Ještě zásadnější změny se dočkal exekuční řád. Zastavování dlouhodobých bezvýsledných exekucí bude moci začít v roce 2023. Senát totiž prosadil, že šestiletá lhůta, po jejímž uplynutí lze bezvýslednou exekuci zastavit, bude mít částečně zpětnou platnost.

Norma rovněž omezí zabavování movitých věcí a mobiliární exekuce důchodců a tělesně postižených lidí. Omezeny budou i exekuce dluhů z dětství.

Exekutorská komora avizovala, že hodlá novelu napadnout u Ústavního soudu. Vadí jí, že by exekutoři neměli nárok na hrazení nákladů bezvýsledných exekucí.

Zastavování bezvýsledných exekucí začne v roce 2023

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám