Hlavní obsah

Tisíce lidí přijdou o dávky na bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příspěvek na bydlení čekají od ledna změny. O 1400 až 2800 korun se sníží normativy na bydlení, z nichž se dávka vypočítává. Ty tvoří hranici vymezující, kolik a zda vůbec něco lidé dostanou. Tisíce z nich tak o příspěvek přijdou úplně a mnoha dalším dávka klesne.

Foto: Profimedia.cz

Tisíce lidí o dávku přijdou, dalším se sníží

Článek

„Od ledna končí navýšení normativů, které bylo schváleno pro rok 2022 a 2023 kvůli energetické krizi,“ potvrdil Novinkám mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta. „Podle očekávání se nyní situace u energií lepší,“ dodal.

Ministerstvo předpokládá, že o příspěvek na bydlení přijdou jednotky procent současných příjemců. To ovšem představuje tisíce až desetitisíce lidí, jelikož podle posledních dat za říjen dávku pobírá téměř 267 tisíc domácností.

Pokud by úprava postihla například čtyři procenta, bylo by to více než 10 500 domácností. K tomu spoustě dalších dávky klesnou.

Kvůli nemocenskému pojištění dostanou lidé nižší mzdy

Finance

Výše příspěvku se totiž vypočítá tak, že se od skutečných nákladů na bydlení (nebo normativních nákladů, pokud jsou nižší) odečte čistý příjem domácnosti vynásobený koeficientem 0,3.

Samoživitelka s jedním dítětem z okresního města, která má příjem 23 tisíc korun a na bydlení vydá 16 tisíc, letos dostává 8237 korun měsíčně. Nově to bude jen 6837 Kč.

„Dopady to bude mít velké. Ačkoliv se totiž ceny energií ustálily, tak jsou jejich ceny stále vyšší, než byly, a navíc řadě lidí končí nebo skončily fixace,“ řekla předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová.

Podle starých normativů by tak podle ní tyto domácnosti mohly na dávku dosáhnout, podle nových už ne.

„Využijte doplatek“

Podle Aleny Zieglerové z Institutu pro sociální inkluzi je ale změna pochopitelná. „Je potřeba přibrzdit okruh žadatelů o příspěvek, aby to nebylo příjmově příliš vysoko. Když se přibrzdí normativy, tak na něj vysokopříjmoví nedosáhnou,“ konstatovala.

Podle ministerstva nabízí sociální systém domácnostem, které nezvládají hradit své náklady na bydlení, řadu možností, jak tuto nepříznivou situaci překlenout. „Například je možné využít doplatek na bydlení,“ řekl Augusta.

O dalším navýšení normativů se aktuálně neuvažuje. „Situaci ale průběžně analyzujeme a jsme připraveni adekvátně reagovat,“ konstatoval mluvčí s tím, že ministerstvo se nyní soustředí na celkovou revizi dávkového systému.

Změny v systému

Konkrétně by se mělo jednat o spojení čtyř dávek do jedné. Nová podpora má nahradit příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a dětské přídavky. Vedle příjmu žadatelů se bude víc posuzovat i jejich majetek. Podmínkou pro získání peněz má být práce či její hledání.

Nová dávka se má skládat ze čtyř částek, a to na základní životní potřeby, na náklady na bydlení, na děti a z bonusu za pracovní aktivitu. Podpora se má lišit pro domácnosti s příjmem do 1,3násobku životního minima a nad něj.

Pomoc s náklady na bydlení by měla zůstat pro lidi, kteří za něj vydávají přes třicet procent příjmu. Ten by se měl ale zohlednit jen do 2,5násobku životního minima. Nad tuto hranici by se z něj bralo v potaz jen pět procent.

Normativy na bydlení od ledna
Nájmy a podnájmy
Počet osob v rodiněPraha a Brnoobce od 70 000 obyvatelObce do 69 999 obyvatel
Jedna až dvě16 729 Kč14 197 Kč13 737 Kč
Tři19 212 Kč15 900 Kč15 299 Kč
Čtyři a více23 195 Kč19 202 Kč18 477 Kč
Vlastní a družstevní bydlení
Počet osob v rodině
Jedna až dvě8 932 Kč
Tři11 161 Kč
Čtyři a více13 568 Kč
Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí

Špidla: Vláda všem zhoršuje situaci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám