Hlavní obsah

Speciální program pro seniory a nízkopříjmové domácnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O dotace na zateplení, výměnu kotle či fotovoltaické panely si mohou požádat i domácnosti, které nemají vysoké příjmy. Podpora jim často pokryje většinu nákladů, a peníze dokonce dostanou ještě předtím, než se do úprav domu vrhnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Možnosti jsou hned dvě, obě v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ), který administruje Státní fond životního prostředí.

Výměna kotle

První možností jsou kotlíkové dotace určené na výměnu starého kotle na pevná paliva. Žádosti bude možné podávat od léta. O podporu ale mohou domácnosti zažádat i v případě, že si zastaralé zařízení vyměnily už dříve, po 1. lednu 2021.

Z peněz si bude možné pořídit buď kotel na biomasu, nebo tepelné čerpadlo.

Stejně jako při předchozích vlnách se budou kotlíkové dotace vyplácet prostřednictvím krajů, které žádost přijmou elektronicky.

Nová dotace přispěje seniorům na soláry

Finance

Žádat budou moci vlastníci nebo spoluvlastníci nemovitosti, tedy například rodinného domu, bytu v bytovém domě či trvale obývané chaty, chalupy. Další podmínkou je, že žadatel a všichni členové jeho domácnosti budou pobírat ke dni podání žádosti starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně. Je také možnost, že domácnost mezi loňským 1. lednem a podáním žádosti pobírala příspěvek na bydlení.

Dotace dosáhne až do výše 95 procent výdajů s tím, že na pořízení tepelného čerpadla bude limit 180 000 Kč a na kotle na biomasu 130 000 korun. Mezi náklady, které bude možné proplatit, se řadí i stavební práce a služby související se stavbou nebo úpravou či zkoušky a testy kotle nebo čerpadla před uvedením do provozu.

Minimálně část peněz přitom bude podle fondu možné čerpat dopředu. Podrobnosti jsou dostupné na webu www.sfzp.cz v sekci Dotace a půjčky.

Kolik lze získat z NZÚ light
Zateplení fasádyaž 150 000 Kč
Zateplení střechyaž 120 000 Kč
Zateplení stropuaž 50 000 Kč
Zateplení podlahyaž 60 000 Kč
Výměna okenaž 150 000 Kč (12 000 Kč/kus)
Výměna vchodových dvěříaž 150 000 Kč (18 000 Kč/kus)
Fotovoltaikaaž 90 000 Kč

Elektrárny na domech: Dotace může být i několik milionů na jednu budovu

Ekonomika

Peníze na zateplení

Program NZÚ light je určen vlastníkům nebo spoluvlastníkům rodinných domů či rekreačních objektů, kteří jsou v nich trvale hlášeni déle než od 12. září loňského roku. Žadatel a všichni členové jeho domácnosti musejí buď pobírat starobní důchod, nebo invalidní důchod 3. stupně (výjimkou jsou nezletilé nebo studující zletilé děti), případně čerpali alespoň nějaký čas mezi 12. zářím loňského roku a podání žádosti příspěvek na bydlení.

V rámci stávajících podmínek mohou dostat až 150 000 korun, například na zateplení fasády, střechy či podlahy nebo na výměnu oken a vchodových dveří.

Od května bude možné nově požádat také o dotaci na pořízení solárních systémů pro ohřev vody. Její výše bude dalších 90 000 korun. Peníze je možné čerpat zálohově. Podrobnosti jsou na webu www.novazelenausporam.cz.

Jaké dotace lze čerpat na opatření vedoucí k úsporám nejen za energie

Jak na to

Na podzim přijdou změny

O dotace z programu Nová zelená úsporám nyní lze žádat do konce června. Poté fond životního prostředí příjem žádostí pozastaví. V září ho spustí znovu s drobnými úpravami.

Program nově nabídne peníze na výměnu starých atmosférických plynových kotlů za tepelná čerpadla. Žadatelům se zjednoduší proces od podání žádosti k vyplacení dotace. Odpadne třeba povinnost předkládat faktury a ve většině případů i projektovou dokumentaci. Ta zůstane pouze u nové výstavby.

Novinkou u novostaveb bude to, že se podpora zacílí pouze na energeticky pasivní domy, nikoli i nízkoenergetické jako nyní.

U dotací pro bytové domy dojde ke zvýhodnění nízkopříjmových domácností. Bude jiné procento podpory, pokud budou obývat v domě jeden byt, a jiné, pokud šest bytů.

Součástí bude i program určený mladým rodinám na renovaci nevyužívaných nemovitostí. Ministerstvo navíc nabídne i nízkoúročené půjčky a variantu financování projektů formou záloh.

Na fasádu i na okna. Seniorům a chudším domácnostem stát přispěje předem až 150 tisíc

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám