Hlavní obsah

Na fasádu i na okna. Seniorům a chudším domácnostem stát přispěje předem až 150 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senioři, invalidní důchodci či ti, kteří pobírají příspěvek na bydlení, dosáhnou na novou státní podporu. Až o 150 tisíc korun budou moci od 9. ledna žádat na zateplení fasády, stropu, podlahy či na výměnu oken a vchodových dveří. Stát těmto lidem finance může vyplatit i předem, zpětně budou pak muset doložit vyúčtování. Počítá s tím program Nová zelená úsporám Light, který v pondělí představil ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Článek

„Vydefinovali jsme domácnosti, které budou mít nárok na podporu. Jsou to domácnosti, kde jsou členy buď starobní důchodci, invalidní důchodci 3. stupně, nebo lidé, kteří mezi 12. zářím do podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení,“ představil program Jurečka s tím, že není nutné, aby příspěvek na bydlení lidé pobírali po celé stanovené období.

Zateplení domu, fotovoltaika či tepelné čerpadlo ušetří desetitisíce ročně

Ekonomika

Podmínkou pak naopak bude, aby tito lidé byli spolumajitelé nebo majitelé domů. Peníze pak mohou dostat i předem. „Maximální částka na opatření je až 150 tisíc korun na jeden rodinný dům, člověk bude muset ale zdokumentovat, zda ta opatření opravdu provedl,“ vysvětlil ministr.

Peníze pak lidé mohou využít konkrétně na zateplení fasády, střechy, podlahy či stropu pod půdou. Vyměnit za ně mohou také okna nebo vchodové dveře.

„Uspořit toto opatření může mezi 20 a 40 procenty energií,“ zdůraznil Jurečka.

Kdy budou moci lidé žádat?

Podávání žádosti bude elektronické přes novazelenausporam.cz. Tam také lze najít všechny podrobné informace.

„Vyplácení se rozběhne po 9. lednu 2023,“ oznámil také ministr Jurečka. Konečný termín pak bude 31. srpna 2024. Zpětně se ale budou moci uznat i projekty realizované po 12. září letošního roku.

Stát na pomoc vyčlení 1,5 miliardy korun. „Pokud by se ukázalo, že to stačit nebude, jsme připraveni to navýšit,“ uvedl Jurečka.

Vedle úsporného tarifu či zastropování cen silové elektřiny a plynu je to tak další opatření, které má pomoci s vysokými cenami, které způsobila ruská invaze na Ukrajinu.

Nová zelená úsporám 2022: Kdo může žádat o dotaci a kolik

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám