Hlavní obsah

Poslanci chystají milostivé léto na dluhy za zdravotní pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé dlužící za zdravotní pojištění získají šanci na snazší splacení svého závazku. A to tehdy, pokud na ně je vedena daňová exekuce. Chystá se totiž další milostivé léto, tentokrát se týká zdravotních pojišťoven.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Má proběhnout mezi 1. červencem a 31. listopadem příštího roku. Při zaplacení dlužné částky se dlužníkům odpustí penále i náklady na exekuce.

Vyplývá to z návrhu zákona, který předložila skupina poslanců, mimo jiné ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a poslanec Patrik Nacher (ANO). „Dá se očekávat, že o odpuštění penále požádají nižší tisíce dlužníků a celkový objem zaplaceného pojistného se bude pohybovat v desítkách milionů korun,“ uvedli.

Konkrétně se podle poslanců má jednat o dluhy vymáhané v daňových exekucích. Tedy úřadem, nikoliv prostřednictvím soudních exekutorů. Má tak jít o obdobu letošního milostivého léta, kdy se lidé podobným způsobem mohli výhodněji lidé zbavit dluhů u České správy sociálního zabezpečení, Finanční správy a Celní správy.

Akce se má týkat dluhů, na které bude exekuce nařízena nejpozději do konce letošního roku. Vztahovat se bude na fyzické osoby, nikoliv na firmy. Dlužník bude muset zapojení do ní oznámit zdravotní pojišťovně. Dluh pak bude muset uhradit jednorázově, a to do konce příštího roku. Pokud bude dlužníkův závazek vyšší než pět tisíc korun, bude moci požádat o rozložení na měsíční splátky. V případě dluhu do 50 tisíc půjde o dvanáct splátek, v případě vyššího až o 36.

Návrh ještě musejí schválit poslanci a senátoři a podepsat prezident. Pokud se tak stane, bude se jednat již o v pořadí čtvrté milostivé léto. První dvě se týkala dluhů u státních, krajských a obecních institucí či u firem, v nichž měly spoluúčast, vymáhaných soudními exekutory. Proběhly od konce října 2021 do konce ledna 2022 a od září do listopadu 2022. Třetí, výše zmíněné, se týkalo dluhů u sociálky, na daňových nedoplatcích či vůči soudům a Vězeňské samosprávě vymáhaných v daňových a  správních exekucích. To se uskutečnilo v červenci až listopadu letošního roku.

Pozdní platba na přelomu roku se může prodražit, varují banky

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám