Hlavní obsah

Milostivé léto je v poločase. Ještě lze zažádat o odpuštění sankcí u správních exekucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milostivé léto - tedy akce zaměřená na odpuštění sankcí a úroků u správních exekucí - se přehouplo do druhé poloviny. Lidé, kteří se chtějí výhodněji zbavit tíživých závazků, by si tak měli pospíšit. Čas mají jen do konce listopadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dluh od pěti tisíc korun výše lze splatit i  ve splátkách. (Ilustrační foto)

Článek

V rámci v pořadí již třetího milostivého léta se lze za příznivějších podmínek zbavit exekucí a dluhů u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), ale také u finanční či celní správy. Musejí ovšem být opravdu vymáhány ve správním řízení, nikoliv prostřednictvím exekutorů. U těch druhých již milostivé léto dvakrát proběhlo. A týká se to dluhů, které vznikly do konce září loňského roku.

U ČSSZ se jedná nejen o dluhy, které tam mají lidé. Podobnou výhodu mají i firmy a další právnické osoby. Po zaplacení dlužného pojistného jim bude odpuštěno penále i exekuční náklady. Výši dlužného pojistného včetně výše penále z dlužného pojistného a exekučních nákladů si lze ověřit prostřednictvím ePortálu ČSSZ.

Dcera měla dluhy. Senioři se kvůli ní musí vystěhovat z rodného domu

Krimi

Dluh lze rozložit na splátky

Před zapojením se do milostivého léta musí dlužník svůj záměr ohlásit. Dluh pak lze zaplatit jednorázově, nebo u vyšších částek až v šedesáti splátkách.

U finanční správy se po zaplacení jistiny dluhu, tedy nedoplatku na dani, lze zbavit souvisejících nedoplatků na úrocích, penále či pokutách. Žádost lze podat prostřednictvím speciální webové aplikace na webu Finanční správy. Lze se ale obrátit i na svůj finanční úřad. Pokud je základní dluh vyšší než pět tisíc korun, je možné jej zaplatit ve dvanácti měsíčních splátkách.

Uhradit nedoplatky je možné také u celní správy. Nevztahuje se to ovšem na clo a jeho příslušenství ani na mezinárodní pomoc při vymáhání některých finančních pohledávek. Opět zde lze v případě dluhu většího než pět tisíc korun využít splátky. Pro odpuštění dluhu je zde nutné vyplnit formulář, který je opět dostupný na webu Celní správy.

Milostivé léto lze využít i u některých měst a obcí. Třeba u Mladé Boleslavi.

V milostivém létě se mohou zbavit exekucí lidé i firmy

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám