Hlavní obsah

Krádeže lyží je možné pokrýt z více druhů pojištění

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na horách v posledních týdnech napadl sníh a lyžařská sezona ještě nekončí. Češi patří mezi národ milovníků zimních sportů; toho si však jsou vědomi i zloději, kteří s vidinou obohacení mají v hledáčku drahou zimní výbavu. Krádeže lze pokrýt z pojištění domácnosti nebo z cestovního pojištění, ne ale vždy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Jedna z krádeží se stala v penzionu v Albrechticích v Jizerských horách. Neznámý zloděj zde využil neuzamčené prostory lyžárny v přízemí budovy a odcizil zde tři páry sjezdových lyží. Způsobená škoda činí 7500 korun,“ popsala Policie ČR jeden konkrétní případ krádeže.

Pojišťovny upozorňují, že pokud majitel nechá své zimní náčiní v takto neuzavřených prostorách, může na pojistné krytí zapomenout. Podle policie rovněž není ojedinělým případem, kdy pachatel vnikne do střešního boxu na vozidle, odkud odcizí, co v něm majitel zanechal – sjezdové lyže, hůlky, ale třeba i lyžařskou obuv. Pokud se majiteli vozidla stane toto a je správně pojištěný, nemusí zoufat.

Musí být zamčené

„Při cestách za sportem do ciziny i v tuzemsku lze krýt ztrátu lyží z přepravního boxu na střeše auta z pojištění domácnosti, dojde-li k odcizení z řádně uzamčeného prostoru během dne do 22 hodin. Přes noc nelze lyže na střeše nechat,“ upozornila tisková mluvčí UNIQA pojišťovny Eva Svobodová. Cestuje-li rodina tvořící pojištěnou domácnost, jsou podle ní smlouvou chráněny jejich lyže až do celkového limitu 20 tisíc korun pro všechny na každou pojistnou událost.

Lovci nehod číhají na lyžaře na alpských sjezdovkách. Na co si dát pozor

Finance

Jak Svobodová doplnila, odcizení lyží z boxu umístěného na střeše auta může vyřešit i pojištění vozidla ve formě připojištění zavazadel, ale opět pouze v denní dobu.

Z pohledu pojištění musejí být lyže zabezpečeny i v ubytovacím zařízení během pobytu na horách v tuzemsku i v zahraničí, nelze je volně uložit na chodbu nebo nezamčený pokoj. V rámci cestovního pojištění lze čerpat za ukradené lyže z lyžárny nebo podobného uzamčeného prostoru v hotelu v cizině z pojištění zavazadel, v případě UNIQA to je až 20 tisíc korun pro každého pojištěného. V případě uskladnění lyží je tedy nezbytné je vždy důkladně zabezpečit.

„Jsou-li lyže pod zámkem, uhradíme ztrátu z pojištění domácnosti opět až do výše 20 tisíc korun za všechny odcizené lyže příslušníků této domácnosti,“ potvrdila Svobodová.

Dalším případem, na který upozornila Policie ČR, byla škoda za 100 tisíc korun, která vznikla rekreantům v Kořenově. Své lyžařské vybavení si podle instrukcí hoteliéra uzamkli v lyžárně hotelu a klíč odevzdali v recepci. Zloděj však využil chvilkové nepřítomnosti recepčního, klíče si z recepce „vypůjčil“ a následně odcizil z vyhrazeného prostoru dvoje sjezdové lyže a pět snowboardů. Zde podle pojišťovny nese odpovědnost ubytovací zařízení.

Často se stane, že majiteli zloděj ukradne lyže přímo na sjezdovce, když si například zajde do bufetu pro občerstvení a na chvíli přestane dávat pozor. V tomto případě nejsou lyže chráněny pojištěním, což platí jak pro cestovní pojištění, tak pro pojištění domácnosti, dodává Svobodová.

Bez pojistky vyráží do hor jen hazardér

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám