Hlavní obsah

Hypoteční sazby mírně klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu podruhé v řadě nepatrně klesla. Sazby hypoték do 80 procent hodnoty zástavy se dostaly pod 6 procent, zdražily ale hypotéky pro mladé, tedy nad 80 procent LTV.

Článek

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu se k 1o. červenci dostala na hodnotu 6,24 procenta ročně. Po červnovém nepatrném poklesu o  dva bazické body činí pokles nyní šest bazických bodů. Jak naznačují data, na stejné úrovni byla průměrná nabídková sazba přesně před rokem v červenci 2022. Tehdy se průměrná nabídková sazba poprvé přehoupla přes šestiprocentní hranici, když reagovala na zatím poslední zvýšení sazeb ČNB.

„Banky – tedy alespoň některé – se snaží rozvířit prázdninový hypoteční trh snížením úrokových sazeb. Rozptyl nabídek je poměrně široký. Bylo by však patrně předčasné říct, že jde o nastolení dlouhodobějšího trendu. Navzdory drobným výkyvům se totiž Swiss Life Hypoindex drží na podobných hodnotách již několikátý měsíc v řadě,“ doplnil Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Sazby budou spíše stagnovat a k nějakým stálejším změnám by mohlo dojít až ke konci letošního roku
Jiří Sýkora, Swiss Life Select

Měsíční splátka nižší o 127 korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,24 procenta ročně činí v červenci 23 068 korun, oproti předchozímu měsíci se snížila o 127 korun.

„Splátka hypotečního úvěru klesá stejně jako průměrná nabídková sazba již druhý měsíc v řadě. Nad hranicí 23 tisíc se průměrná měsíční splátka hypotéky drží posledních dvanáct měsíců, výjimkou byl říjen loňského roku, kdy klesla devět korun pod tuto hranici,“ dodal Sýkora.

Levnější i dražší hypotéky

Pod hranici šesti procent, konkrétně na hodnotu 5,99 procenta, klesly hypotéky do 80 procent LTV s pětiletou fixací. Nejvyšší pokles, o 0,16 procentního bodu, zaznamenaly maximálně 80procentní hypotéky s fixací na tři roky, v průměru je banky nabízejí za 6,28 procenta ročně. U roční fixace je sazba 6,61 procenta, nižší o šest bazických bodů. Desetileté fixace stagnovaly.

Naopak tzv. hypotéky pro mladé, nad 80 procent hodnoty zástavy, v uplynulém měsíci zdražovaly. Podle dat Swiss Life Hypoindexu nejvyšší nárůst zaznamenaly sazby hypoték s roční fixací, a to o 0,1 procentního bodu na 6,1 procenta ročně. Sazby hypoték s fixací na tři a pět let vyskočily pouze nepatrně, a to o jeden bazický bod na 6,56 procenta ročně, resp. 6,27 procenta ročně. Hypotéky fixované na deset let zdražily o tři bazické body na 6,36 procenta ročně.

Výraznější pokles sazeb se nečeká

Česká národní banka stále ponechává úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba je již více než rok (od 22. června loňského roku) na úrovni sedmi procent. Dle mínění analytiků se ani na příštích zasedáních poklesu sazeb zřejmě nedočkáme.

Hypoteční sazby se tak minimálně do konce letošního roku zřejmě výraznějšího poklesu nedočkají. „Domnívám se, že sazby budou spíše stagnovat a k nějakým stálejším změnám by mohlo dojít až ke konci letošního roku,“ dodal Sýkora.

ČNB opět ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám