Hlavní obsah

Expertka: Tisícovka na penzijko už pro lepší důchod nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní třicátníci budou chudí senioři, pokud se spolehnou jen na solidární důchodový systém, a je proto moudré začít spořit a investovat už jako mladý. Smysl to má i u menších příjmů, říká v rozhovoru výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani.

Foto: archiv, Právo

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR

Článek

Kam si ukládá úspory český střadatel?

Lidé si drží většinu svých peněz jako krátkodobou rezervu, tedy na běžném a spořicím účtu. Naprostá většina úspor Čechů je velice konzervativní. Čím nižší příjem, vzdělání nebo úspory, tím větší procentuální podíl peněz leží lidem na běžném účtu.

Kolik by si měl průměrný Čech spořit na důchod?

Budoucí důchodci se budou muset s ohledem na klesající podíl mladších ročníků v populaci spoléhat mnohem více na vlastní úspory s cílem zachování životní úrovně obdobné, jako měli v produktivním věku.

Je důležité začít spořit brzy a systematicky, aby bylo možné dosáhnout stabilního důchodového standardu. Budoucím důchodcům tak nezbývá než si vytvářet vlastní rezervy. A zdaleka nebude stačit legendární hláška „tisícovka na penzijko“.

Povinnou penzijní rentu vláda odložila, reforma má skluz

Ekonomika

Každý, kdo si chce udržet důstojný životní standard i v důchodu tak musí řešit tři základní otázky: kdy, kolik a jak. Odpověď na otázku, kdy není složitá: čím dříve, tím lépe.

V důchodovém věku jsou ekonomicky více ohrožené ženy. V České republice vydělávají průměrně o 16,4 % méně než muži.

Můžete to ukázat na nějakém konkrétním propočtu?

Když je mi třicet let a na důchod si chci naspořit tři miliony korun, a počítám s ročním zhodnocením 4 %, musím si měsíčně odkládat 4 700 Kč. Ve čtyřiceti je to už 9 000 Kč. Jako přilepšení na průměrných 20 let v důchodu mám pak kolem 12 500 Kč měsíčně. S ohledem na současnou inflaci je každému jasné, co bude možné si za 20 let za takovouto částku koupit.

Má tedy vůbec smysl spořit si i při nižším příjmu?

Ano, je rozumné odkládat si i při nižším příjmu, protože vám to umožní pokrýt nečekané výdaje a zajistit důstojný důchod. Je důležité vytvořit si přirozený návyk a vést k tomu i děti. U nižších přijmu je vhodné pravidelně investovat, možnost je již od několika stokorun.

Kam a kolik peněz bychom měli věnovat na dětské spoření?

Pro dětské spoření je výhodné zvolit dlouhodobé investiční produkty. Tolik oblíbené dětské spořicí účty jsou vhodné spíše na kratší spoření, na delší pak jsou k dispozici investiční fondy. Důležité je začít co nejdříve a pravidelně investovat. Kolik bychom měli věnovat, závisí na svých možnostech, ale čím více, tím lépe.

Kdo je Jana Brodani

Před nástupem do Asociace v roce 2008 působila v oblasti právního a daňového poradenství. Od roku 2009 zastává pozici výkonné ředitelky Asociace pro kapitálový trh České republiky. Kromě Fakulty mezinárodních vztahů VŠE absolvovala i Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, studium LL.M. na University of London ve Velké Británii a postgraduální program MASTER Management et Administration des Entreprises na Francouzsko-českém institutu řízení. Doktorát získala na Katedře financí a účetnictví VŠE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám