Hlavní obsah

Daň z nemovitostí vzrostla, úřady už posílají údaje k platbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dani z nemovitostí zaplatí letos Češi o stovky až tisíce korun víc než loni. Finanční správa už začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitostí. Zhruba milion držitelů datových schránek obdrží údaje k zaplacení do nich, další téměř milion lidí je dostane e-mailem. Ostatním správa nejpozději do 24. května rozešle celkem 1,8 milionu složenek poštou.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

Správa informovala, že vzhledem k letošnímu navýšení daně průměrně o 80 procent dostanou z opatrnosti složenku do schránky i ti, kteří jsou přihlášení do daňové informační schránky na portálu MOJE daně, kde mají platební údaje dostupné. Zhruba 50 tisíc lidí daň platí prostřednictvím SIPO. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky je do konce května.

Rozesílané platební údaje obsahují bankovní účet, na který se daň platí. „Nejpohodlnějším způsobem, jak daň zaplatit, je prostřednictvím internetového bankovnictví. Platební údaje na složence, v e-mailu či datové zprávě obsahují také QR kód, po jehož načtení se vyplní potřebné údaje,“ říká generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Složenku nedostanou ti, kdo mají datovou schránku, platí daň prostřednictvím SIPO nebo se přihlásili k zasílání platebních údajů na e-mail.

Daň z nemovitostí půjde i snížit, většina majitelů si ale připlatí

Finance

Daň je stanovena celkovou částkou za všechny nemovitosti, které se nacházejí na území jednoho kraje. Kdo vlastní víc nemovitostí v jednom kraji a daň není vyšší než 5000 Kč, najde v obálce jen jednu složenku s vyčíslením daně za všechny. Pokud ale člověk vlastní nemovitosti v různých krajích či platí daň vyšší než 5000 Kč, obdrží v obálce víc složenek.

Nepřesáhne-li daň 5000 Kč, je splatná do 31. května. Je-li vyšší, lze ji uhradit ve dvou termínech, a to do 31. května a do 30. listopadu, bezhotovostně na účet finančního úřadu, případně složenkou na poště.

Variabilním symbolem pro zaplacení je rodné číslo nebo IČO u právnické osoby. Konstantním symbolem pak 1148 při bezhotovostní platbě a 1149 při platbě složenkou.

Čas na přiznání daně z nemovitostí se krátí. Podat ho musí i majitelé některých garáží

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám