Hlavní obsah

Čas na přiznání daně z nemovitostí se krátí. Podat ho musí i majitelé některých garáží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen pár dní zbývá na podání přiznání k dani z nemovitých věcí – termín vyprší 31. ledna. Myslet na to musejí nejen ti, kdo loni koupili nebo zdědili byt či pozemek anebo třeba přistavěli. Lednové změny v zákonech nově nařizují tuto povinnost další stovce tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Zpozornět musejí majitelé garáží, které se nově zdaňují podle toho, jak jsou zapsané v katastru nemovitostí.

Článek

Týká se to například některých majitelů garáží, kteří je tak mají zapsané v katastru, ale za tímto účelem je nevyužívají.

„Dříve bylo možné zdaňovat garáž podle jejího skutečného užívání, například jako sklad ovoce nebo jako příslušenství k obytnému domu, často tedy nižší sazbou,“ řekla generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová. To se teď změnilo.

Nová povinnost podat přiznání vyplývá z vládního konsolidačního balíčku. „Předpokládáme, že se to často bude týkat i majitelů pozemků, na kterých začali stavět nový dům vedle nějaké již stojící budovy. Do letoška totiž takový pozemek nebyl považovaný za stavební, u kterého je vyšší sazba daně,“ podotkla Hornochová.

Lidem zůstane méně kvůli daním

Ekonomika

Přiznání teď podle ní musejí podat rovněž ti, kteří nabízejí ubytovací služby například turistům přes platformu Airbnb jen v části svého domu.

Týká se i dědictví či přístavby

Majitelé nemovitostí zaplatí letos na jaře na dani z nemovitých věcí minimálně o 80 procent víc než loni. Jde o jedno z opatření vládního konsolidačního balíčku. Kvůli samotnému zvýšení daně ale lidé přiznání podávat nemusí.

Zatímco daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob se vyplňuje každoročně, přiznání k dani z nemovitých věcí se standardně podává pouze v prvním roce po nabytí nemovitosti a v následujících letech pouze tehdy, když dojde ke změně rozhodných skutečností pro výpočet daně.

Těmito změnami však není zvýšení daně, ale například přístavba u rodinného domu. Termín pro vyplnění a odevzdání daňového přiznání pro rok 2024 je do konce ledna. Učinit tak musí všichni, kdo loni nabyli nemovitost, ať už koupí, dědictvím, či darem.

„Daňovému přiznání se tak nevyhnou ani občané, kteří u své nemovitosti provedli loni přístavbu nebo došlo ke změně druhu pozemku v katastru nemovitostí,“ doplnila daňová expertka společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

Nerozlišuje se způsob nabytí

Na výpočet daně z nemovitých věcí nemá vliv, zdali se jedná o bezúplatné nabytí nemovitosti například darem od rodičů nebo formou dědictví po babičce, anebo byla daná nemovitost koupena na hypotéku a její splácení bude dlouhodobě zatěžovat rodinné finanční hospodaření.

Pokud je nemovitost ve společném jmění manželů, tak plní veškeré daňové povinnosti jeden z nich. „Daň z nemovitých věcí se neplatí poměrně. To znamená, že při nabytí nemovitosti během roku 2023 platil daň pro rok 2023 v plném rozsahu ještě bývalý majitel,“ doplnila Ivanco.

Výpočet se liší podle obce

Základní sazba daně se zvyšuje o 80 procent, lidé si však mohou připlatit i víc. Do výpočtu totiž vstupují koeficienty, například v závislosti na velikosti obce nebo místní koeficient.

Z bytu o stejné rozloze se tak v jednotlivých městech platí různě vysoká daň. Rozdíly mohou být i v řádu tisíců korun.

Daň z nemovitých věcí se skládá z dílčí daně z pozemku a z daně ze staveb a jednotek. Na výpočet nemá vliv platba daně z příjmů nebo majetková situace. Stejná daň platí pro majitele nemovitosti s podprůměrnými i nadprůměrnými příjmy.

Obce si mohou stanovit místní koeficient pro všechny nemovité věci na území celé obce, nebo jen pro všechny nemovitosti na území jednotlivé části obce. Do loňska mohl být místní koeficient v rozmezí 1,1 až pět s přesností na jedno desetinné místo. Vládní konsolidační balíček však od ledna umožnil obcím sazbu daně i snižovat tím, že nastaví místní koeficient v rozmezí 0,5 až 0,9. Pokud žádný koeficient nestanoví, počítá se jako jedna.

Zvýšení daně z nemovitostí pomocí místního koeficientu letos využilo víc obcí než v loňském roce. Koeficient nestanovilo 5416 obcí, včetně měst a městských částí. Loni jich bylo o 67 víc. Možnosti snížit daň nižším koeficientem, jak to od letoška nově umožňuje zákon, ale nevyužila žádná obec.

Platí se až v květnu

Přiznání k dani z nemovitostí se podává do 31. ledna roku, který následuje po roce, v němž došlo k nabytí nemovitosti či ke změně okolností rozhodných pro stanovení daně.

Přiznání lze vyplnit i přes aplikaci EPO na internetových stránkách www.mojedane.cz v sekci Elektronická podání pro Finanční správu – Elektronické formuláře – Daň z nemovitých věcí. Pro vyplnění je možné využít i službu předvyplnění přiznání. Občas ale systém mívá výpadky.

Samotná daň se platí až v květnu. Finanční úřady by zhruba do 22. května měly poslat výměry složenkou, datovou schránkou či e-mailem.

Daň je splatná do konce května, v případě jejího rozdělení je druhá splátka do konce listopadu. Daň nižší než 5000 Kč je ale splatná najednou.

Pokud daňová povinnost činí méně než 30 Kč, daň se neplatí. Výjimku tvoří spoluvlastnictví pozemků. Z nich se daň předepisuje vždy.

Finanční správa: K paušální dani se nově přihlásilo 31 900 živnostníků

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám