Hlavní obsah

V Praze vyjelo historické metro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na čas 9:19, stejně jako v roce 1974, naplánoval pražský dopravní podnik na středu odjezd první sovětské soupravy metra Ečs se třemi vozy ze stanice metra Kačerov směrem na Florenc, tehdy Sokolovskou. Metro slaví 50 let od zahájení provozu. Historické vlaky budou jezdit až do 16 hodin, některé zajedou až do Letňan.

V Praze vyjelo historické metroVideo: Petr Janiš, Novinky

 
Článek

Na Kačerově čekali ve středu zájemci už ve značném předstihu. A přítomní byli i muži v historických uniformách včetně uniforem Veřejné bezpečnosti, tedy tehdejší policie.

„My tu dohlížíme na klid,“ vysvětlil svou přítomnost jeden z příslušníků.

Podle pamětní desky na Kačerově bylo metro otevřeno k 29. výročí osvobození Prahy, což podle tehdejších výkladů připadalo na 9. května. První trasa C nejprve zahrnovala devět stanic mezi Sokolovskou a Kačerovem.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pamětní deska ve stanici Kačerov

K 50. výročí dopravní podnik připravil pro zájemce geolokační hru, na Kačerově u obratiště autobusů instaloval výstavu nebo zveřejnil jízdní řád historických souprav.

„Cestující se mohou těšit na jízdu historickou pětivozovou soupravou 81–71, tzv. černou hubou, či rekonstruovanou soupravou 81–71M s původním zabezpečovačem v jednom čelním voze, tzv. udírnou,“ uvedl náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti). Platí se běžné jízdné.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Lidé na Kačerově čekají na příjezd historické soupravy metra. „My tu dohlížíme na klid,“ vysvětlil svou přítomnost jeden z příslušníků v uniformě někdejší Veřejné bezpečnosti

Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) si dnes bez metra nelze Prahu představit. „Například během povodní se ukázalo, jak klíčovou roli metro pro přesun po hlavním městě má a jak citelnou ranou je jeho výpadek,“ poznamenal.

Linka metra A bude kvůli výměně pražců pár dní o stanici kratší

Domácí
Foto: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Metro v Praze poprvé vyjelo 9. května 1974

Související témata:

Výběr článků

Načítám