Hlavní obsah

Ceny elektřiny se nyní vyplatí zafixovat

Velkoobchodní ceny elektřiny na burze v současnosti dosahují rekordních hodnot, a to se už brzy začne projevovat v cenících dodavatelů. Podle odborníků vzroste cena silové elektřiny v cenících do konce roku asi o 20 procent, což bude na faktuře znamenat zdražení kolem deseti procent. Lidé tak podle spotřeby zaplatí ročně až o několik tisíc korun víc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Bránit se tomu lze alespoň částečně tím, že si spotřebitel, který má smlouvu na dobu neurčitou anebo mu fixace právě končí, cenu zafixuje co nejdříve na období jednoho roku až tří let. Obecně platí, že čím delší doba fixace, tím nižší je cena.

Velkoobchodní ceny jsou na rekordu

„Výhled na trhu je dnes takový, že ceny budou růst, a zároveň jsme v situaci, kdy ještě někteří dodavatelé nepromítli vyšší burzovní ceny do ceníků. V takovém případě se určitě vyplatí cenu zafixovat, protože je zřejmé, že příští rok se vysoká burzovní cena bude promítat do koncových cen,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Plyn a elektřina zdražují, tarifem lze cenu napojit na velkoobchodní

Ekonomika

Jiří Gavor ze společnosti ENA by na fixaci rovněž přistoupil, pokud má dodavatel rozumnou cenovou nabídku, kde je cena nižší než očekávaný nárůst cen na trhu.

„V současné situaci, kdy jsou velkoobchodní ceny elektřiny a plynu na historických rekordech, není nabídka fixace tak atraktivní jako třeba před rokem, kdy byly trhy velice nízko. Ale u elektřiny bych to neodmítal právě proto, že tam na rozdíl od plynu hrozí, že ceny dlouhodobě neklesnou, je riziko jejich růstu,“ řekl Právu Gavor.

Silová elektřina zdraží o 20 procent a tím to bohužel nekončí
Štěpán Křeček, BH Securities

Křeček upozornil, že ceny na burze jsou ještě vyšší než v létě, kdy se již začalo mluvit o velkém zdražování.

„Cena elektřiny na burze dál narůstá, lze proto očekávat, že by zdražení mohlo být ještě větší, než se v létě čekalo. Teď činí asi 107,50 eura za megawatthodinu, zatímco v létě to bylo kolem 100 eur,“ prohlásil. Zdražování bude podle Křečka pokračovat i v příštím roce.

Energie zdražují. Jak se s tím vypořádat

Finance

„Ceny silové elektřiny vzrostou o 20 procent a tím to bohužel nekončí. Bude docházet k dalšímu zdražování, i když patrně už ne tak výraznému,“ uvedl. Gavor u velkoobchodní ceny elektřiny doufá v mírnou korekci, kdy by burzovní ceny měly aspoň na pár měsíců klesnout pod 100 eur za megawatthodinu.

„Nicméně když se dívám na rok 2022, nevidím faktor pro výraznější pokles, protože letos na konci roku se budou odstavovat v předposlední fázi německé jaderné elektrárny, příští rok bude poslední fáze a bude chybět výkon a poptávka poroste. U elektřiny jsem tedy pesimista,“ řekl.

Křeček připomněl, že se přidávají i problémy na trhu s plynem, kdy jsou znát nižší objemy dodávek z Ruska. „Podzemní zásobníky jsou před topnou sezonou naplněny jen ze tří čtvrtin,“ poukázal.

Gazprom versus Evropa: Ceny plynu rostou

Stalo se

Zvýšení dodávek lze čekat se zprovozněním plynovodu Nord Stream 2 a Gavor u plynu očekává výraznější pokles burzovních cen a tím pádem i výhodnější ceny pro koncové uživatele. Cenu plynu tak nyní fixovat příliš nedoporučuje.

Anketa

Uvažujete o tom, že si necháte zafixovat ceny elektřiny?
Ano, uvažuji
29,4 %
Již mám zafixováno
43,7 %
Ne
26,9 %
Celkem hlasovalo 3233 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám